Retina Dekolmanı ve Tedavisi

Retina Dekolmanı ve Tedavisi

Retina Dekolmanı ve Tedavisi

Bizi Takip Et


Retina dekolmanı nasıl bir hastalıktır, hangi yakınmalara yol açar? Katarakt ameliyatları sonrasında retina dekolmanı gelişebilir mi? Miyoplarda retina dekolmanı riski neden yüksektir?Retina dekolmanı sadece tek gözü mü etkiler?Baş bölgesine gelen travmalar retina dekolmanına sebep olur mu? Tedavide lazerin yeri nedir? Vitrektomi ameliyatı kimlere önerilir? Gözüne gaz ya da silikon yağı verilen hastalar nelere dikkat etmeli? Dünya Göz Hastanesi göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Mahmut Öztürk, Sağlık Adası Yayınları’ndan çıkan ve başta D&R olmak üzere kitapevlerinde, online kitapçılarda, Migros, Carrefour gibi zincir marketlerde satışa sunulan“Sorular ve Yanıtlarla Göz Hastalıkları” isimli kitapta sonu körlükle sonuçlanabilen retina dekolmanıyla ilgili merak edilen tüm bu soruları yanıtlıyor:

. Retina dekolmanı nedir? Ne sıklıkta görülen bir hastalıktır? 
“Retina dekolmanı eğer tedavi edilmezse sonu körlükle sonuçlanabilen ciddi bir hastalıktır. Her 150 bin kişiden yaklaşık 12’sinde görülür. 

Retina dekolmanı, retina sinir tabakasının altındaki pigment epitel tabakasından ayrılmasıdır. Sağlıklı bir gözde retina gözün içini kaplayan yumurta akı kıvamındaki bir sıvı olan vitreus ile temas halindedir. Vitreus jeli homojendir, sıkıdır ve retinayı destekler. Koroid ve sklera gibi gözün dış kat dokularına doğru retinayı iter. Ancak ilerleyen yaş, yüksek miyopi, darbe ya kaza gibi nedenlerle vitreus sıvısı retinadan ayrılabilir. Bu sırada yapışık olduğu yerlerden retinayı da çekip yırtar. Buna bağlı olarak da retina ile dış görüntüyü alıp altında işleyen ‘nöral retina’ isimli tabakayla arasındaki bağ kopar.  Bu bağın koptuğu bölge ne kadar genişse, beyne o bölgeden görüntü gelemez. Mesela kişi sağ üst tarafı ya da alt yarıyı göremediğinden yakınabilir. İşte, bu aşamada müdahale edilmezse görme tamamen kaybolup kişide körlük gelişir.”

GÖZDEKİ SİNEK UÇUŞMALARINA, IŞIK ÇAKMALARINA DİKKAT!

. Retina dekolmanı görmeyle ilgili başka hangi yakınmalara yol açar?
“Vitreusun yapışık olduğu retinadan ayrılması sonucu, göz önünde siyah noktalar uçuşmaya başlar. Hastalar bu durumu ‘Gözlerimin önünde sanki sinekler uçuşuyor’ diye tarif ederler. Ancak her sinek uçuşması retina dekolmanından kaynaklanmaz. Retina dekolmanına bağlı  sinek uçuşmaları aniden ortaya çıkar ve kurum yağar tarzdadır. Retina dekolmanındaki bir diğer belirti de ışık çakmalarıdır. Bu durum retinanın vitreusun kendisini çekerken yaptığı elektriksel uyarıyı görme olarak algılamasından ve bunu beyne ışık çakması olarak iletmesinden kaynaklanır.”

. Peki, her retina dekolmanında sinek uçuşması, ışık çakması gibi belirtiler mutlaka birlikte olur mu? 
“Hayır, olmaz. Hastalık bazen çok sessizce ilerleyebilir. Bu nedenle illa her hastada ışık çakması olacak diye bir şey yoktur. Bazı hastalarda da zaten çoğu kişide var olan sinek uçuşmaları bir miktar artabilir. Çoğu hasta bunu fark etmeyeceği için hastalık sinsice ilerleyerek direkt görme kaybıyla ortaya çıkabilir. Buna karşın retinadan ayrılan vitreusun gözde yukarı, aşağı, sağa sola dolaşmaya başladığını fark ederek takip eden hastalar da vardır. ‘Sinek uçuşması’olarak tanımlanan işte bu tür yakınmalarda mutlaka en kısa zamanda bir retina uzmanına başvurulmalıdır. Böylelikle erken evrede hastalığa tanı koyup, tedavi etmek mümkün olur. Aslında rutin retina muayenesinde dekolman habercisi bulgular kolaylıkla saptanabilir. Bu nedenle çocuklarda yenidoğan, üç ve altı yaş dönemlerinde, erişkinlerde ise yılda bir yapılması gereken göz muayeneleri asla ihmal edilmemelidir. Göz bebeğinin genişletilerek retinanın taranması sayesinde dekolman şüphesi olan hastalara erken evrede lazerle puntalama yapılır. Retina yırtığı ihtimali büyük ölçüde önlenir. Ancak dekolman riski sıfırlanmadığı için dikkatli olmak ve kontrolleri ihmal etmemek gerekir.”

“SORULAR VE YANITLARLA GÖZ HASTALIKLARI” KİTABINI NEREDEN BULABİLİRSİNİZ?

Başta D&R kitap olmak üzere, kitapevlerinde, online kitapçılarda ve Migros, Carrefour gibi zincir marketlerde “Sorular ve Yanıtlarla Göz Hastalıkları” isimli kitaba ulaşmak mümkün. Kitapta, göz kuruluğu ile ilgili ayrıca aşağıdaki soruların yanıtları da yer alıyor:

. Retina dekolmanı dışında ışık çakmasına neden olan başka hastalıklar var mıdır?

. Retina dekolmanının kalıtımla bir ilgisi var mıdır?

. İlla her retina dekolmanında yırtık oluşur mu?

. Retina dekolmanı sadece tek gözümü mü etkiler?

. Katarakt ameliyatı geçirenlerde retina dekolmanı riski nedir?

. Travmaların da retina dekolmanına yol açabileceğini belirttiniz. Bu risk ne tür travmalarda vardır? Travmanın illa göz bölgesine olması şart mıdır?

. Retina dekolmanında tedavi seçenekleri nelerdir?

. Gazla retinanın yapıştırılması nasıl bir işlemdir?

. Çevreleme nedir?

. Vitrektomi nasıl bir yöntemdir?

. Retina dekolmanı olan hangi hastalara göz içine silikon yağ verilir?

. Vitrektomi ameliyatındaki bir başarısızlık neden kaynaklanır? 

. Gözlerine gaz verilen hastaların 4-5 hafta göremediklerini belirttiniz. Peki, silikon yağı  da görmeye engel teşkil eder mi?

. Retina dekolmanının tedavisinin uzun sürmesi, hastaların birden çok ameliyat olmak zorunda olması tedaviye yaklaşımlarını, morallerini nasıl etkiler?

. Argo lazer nasıl yapılır? Argon lazere bağlı olarak ne tür komplikasyonlar olabilir?

.  Vitrektomi ameliyatı olacak hastalara hangi anestezi yöntemi uygulanır? Ameliyat ne kadar sürer?

. Vitrektomi sadece retina dekolmanın tedavisinde kullanılan bir ameliyat mıdır?

. Retina dekolmanı nedeniyle ameliyat olan kişiler nelere dikkat etmeli? Örneğin tedavisi süren hastalar uçak yolculuğu yapabilir mi?

. Retina dekolmanını tedavisinde erken teşhisin önemi nedir?

. Hamile bir kadında retina dekolmanı gelişirse tedaviye yaklaşım nasıl değişir? Hamile kadınlar ameliyat olabilir mi? 

.  Hamilelikte dekolman ameliyatı riskli midir? 

KİTAPTAKİ DİĞER KONULAR

“Sorular ve Yanıtlarla Göz Hastalıkları”;  katarakttan glokoma, keratokonustan retina dekolmanına, numaralı gözlük seçiminden kontakt lens kullanımına, şaşılık ve göz tembelliğinden gözyaşı kanal tıkanıklıklarına, gözdeki kırma kusurlarının lazerle tedavisinden göz estetiğine kadar 60’dan fazla konuda 16 göz hekimiyle yapılan söyleşilerden oluşuyor. 

Göz hastalıklarıyla ilgili aileniz için bir başucu rehber niteliği taşıyan kitapta bebeklerde, çocuklarda, gençlerde ve yaşlılarda sık görülen göz hastalıkları, nedenleri, belirtileri teşhis ve tedavi yöntemleri ayrıntılı olarak ele alınıyor. Kitapta  anne adaylarını  ilgilendiren bir bölüm de var: “Hamilelik ve göz sağlığı. 

Sağlık Adası Yayınları’nın aynı seriye ait “Sorular ve Yanıtlarla Hepatitler” ve “Sorular ve Yanıtlarla Diyabet” isimli kitaplarına da D&R başta olmak üzere kitapevlerinden, online kitapçılardan ve Migros, Carreour gibi zincir marketlerden ulaşabilirsiniz.

ÖNEMLİ UYARI:

. Sağlığım İçin Herşey Sağlık Kitapları Serisi, aynı adı taşıyan www.sagligimicinhersey.com Portalı’nın yayınıdır.

. www.sagligimicinhersey.com’un yayınlandığı kitaba ait yukardaki bölümler başka siteler tarafından yazarın ve sahibinin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, kopyalanamaz, kaynak daha gösterilerek kullanılamaz.


İçeriği Paylaşın