Robotik Cerrahi Hakkında 7 Soru

Robotik Cerrahi Hakkında 7 Soru

Robotik Cerrahi Hakkında 7 Soru

Bizi Takip Et


Robotik cerrahi yöntemi günümüzde, cerrahinin geldiği en üst nokta olarak kabul ediliyor. 10 yıldır Türkiye’de aktif olarak kullanılıyor. Peki, robotik cerrahi nasıl bir yöntem; hastaya ve cerraha sağladığı kolaylıklar neler? İşte 7 soruda robotik cerrahi yöntemi hakkında merak edilenler:

  1. ROBOTİK CERRAHİ NEDİR?

Robotik cerrahide cerrah, ameliyathanede hastanın yanında bulunan cerrah konsolundan, hasta konsolundaki el bileğini model alan kolları kullanarak ameliyatı gerçekleştirir. Robotik cerrahi, minimal invaziv laparoskopik cerrahi temeli ile uygulanan bir yöntemdir. Robotik cerrahi sistemlerinin dünyadaki tek örneği olan ‘da Vinci robotu, cerrah konsolu, hasta konsolu ve görüntü kulesi olmak üzere 3 ana bölümden oluşur. Laparoskopik cerrahide ise aletleri bizzat cerrah ve asistan hasta başında kullanır.

  1. AMELİYATI BİR ROBOT MU YAPIYOR?

Ameliyatı yapan robot değil, bir cerrahtır. Robotik cerrahide cerrah robota komut verir; hasta konsolunda bulunan kollar ise cerrahtan aldığı tüm komutları birebir eşzamanlı olarak yansıtarak operasyonu gerçekleştirir. En önemli fark ise cerrah ameliyat bölgesini robotun teknolojik imkanları sayesinde kendi gözünden çok daha net ve yakından, 3 boyutlu olarak görebilir. Oturarak çalıştığı için daha az yorulur.

  1. ROBOTİK CERRAHİNİN SAĞLADIKLARI NELERDİR?

Hasta için;

– Çabuk iyileşme

– Az kanama ve az kan ihtiyacı

– Az komplikasyon ve enfeksiyon riski

– Kısa süreli hastanede kalış ve erken taburcu olma

– Günlük aktivitelere hızlı dönüş

– Açık cerrahideki büyük kesilerin yerine küçük birkaç kesi ve ameliyat sonrası estetik görünüm

Cerrah için;

– 3 boyutlu ve 16 kat büyütülmüş görüntü

– Hassasiyetle müdahale imkanı

– Yorgunluğu ve el titremesini önlemesi

– Kolay dikiş atma ve kolay diseksiyon

  1. ROBOTİK CERRAHİYİ GÜNÜMÜZDE HANGİ ÜLKELER KULLANIYOR?

Ülkemiz haricinde başta Amerika ve Japonya, Kanada, İngiltere, İsviçre, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Hindistan, Hollanda, Romanya, Suudi Arabistan, Singapur, İsveç ve Avustralya olmak üzere birçok ülkede kullanılıyor. Dünya genelinde 3 bin 500’den fazla robotik cerrahi sistemi bulunuyor. Yine bugüne kadar yaklaşık olarak 4 milyon ameliyat robotik cerrahi yöntemi ile başarılı şekilde gerçekleştirilmiştir.

  1. ROBOTİK CERRAHİ CERRAHLARIN VARLIĞINI GEREKSİZ KILABİLİR Mİ?

Robotik sistem, cerrahın el hareketlerini birebir şekilde gerçeğe dönüştüren bir araçtır. Bu sistemin önceden programlanması ve cerrahsız kullanılması mümkün değildir.

  1. ROBOTİK CERRAHİ İLE YAPILAN AMELİYATLARDA CERRAH OPERASYONU ‘SANAL GÖRÜNTÜ’ ÜZERİNDEN Mİ GERÇEKLEŞTİRİYOR?

Bu sistemde cerrah operasyonu hastadan birkaç adım ileride gerçekleştirse de, görüntüler ve yapılan işlemler tamamen gerçektir. Cerrah, çalıştığı bölgeyi kameralar aracılığıyla görür. Buradaki işlemler robotik cerrahi enstrümanları aracılığıyla yapılır. İşlem tamamen eş zamanlı olarak yürütülür ve her şey cerrahın kontrolü dahilinde gerçekleştirilir.

  1. ROBOTİK CERRAHİ CERRAHLARA DOKUNMA HİSSİNİ SAĞLAR MI?

Kullanılan enstrümanların yazılımları sayesinde geri bildirim olarak tanımlanabilecek özellikler bulunuyor ve bu özelliklerin 3 boyutlu görüntüyle birleşmesi, zamanla cerrahın doku ve organlara dokunuyormuş gibi hissetmesini sağlayabiliyor.


İçeriği Paylaşın