Robotik Lazer Yöntemiyle Bel ve Boyun Fıtıklarından Kurtulun

Bel ve boyun fıtıklarının tedavisinde robotik lazer yöntemini Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Fatih Kırar anlattı.

Robotik Lazer Yöntemiyle Bel ve Boyun Fıtıklarından Kurtulun

Bizi Takip Et


Bel ve boyun fıtıklarının tedavisinde robotik lazer yöntemini Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı
Op. Dr. Fatih Kırar anlattı.

FITIK TEDAVİSİNDE LAZER TEKNOLOJİSİ

. Bel ve boyun fıtıklarının tedavisinde uygulanan robotik lazer nasıl bir yöntemdir?

‘‘Lazer teknolojisi fıtık tedavisinde bu yıl başında test edilip kullanıma girmiştir. Robotik lazer
tedavisi dünyada üç-dört merkezde yapılmaktadır. Bel ve boyun fıtıkları vücudun en derin
yerlerinde olur. Bir lazer dalgasının vücudun 10 cm derinliklerinde oluşan bir enkaza ulaşabilmesi şu ana kadar çok da mümkün değildi. Ancak bugün vücudun derinliklerine inebildiği gibi sert bir kıkırdak dokusu olan fıtığı dahi eritebilecek düzeye erişmiş durumdadır. Tabii lazer lazer dalgası oraya ulaşmak için birbirinden güçlü olan cilt, cilt altı bağ dokusu, kas dokusu, kemik doku ve kıkırdak doku olmak üzere beş katmanı geçmek zorundadır.

Bu teknoloji, multiwave dalgalar dediğimiz dalga boyuyla fıtık dokusuna ulaşarak bulunduğu yerde sıkışan siniri sıkıştırmaktan vazgeçmesini sağlayan bir yöntemdir. Fıtık bir eklemin kuruması yani bir beslenme sorunudur. Çünkü kıkırdak dokularımız kendi etrafında bulunan damarlardan su emerek beslenirler. Kendi içlerine giden damarları yoktur. Beslendikçe hareket ve esneklik kabiliyeti olur. Kurumaya başladıkça (halk arasında buna kireçlenme denir) hem hareket kabiliyetini kaybedecek hem de patır patır dökülmeye başlayacaktır. İşte bu fıtıktır.

dr_fatih_kirar

TEDAVİYE NASIL KATKI SAĞLIYOR?

Dolayısıyla tedavinin ana mantığı o kuruyan toprağı tekrardan yeşertmektir. O yüzden robotik
lazerin birincisi katkısı beslenme sorunu yaşayan, fıtıklaşan kıkırdak dokunun tekrardan
canlanmasını yani buraya tekrardan kan gelmesini sağlamaktır. İkinci katkısı altta kalan sinire anti- ödem tedavisi yapmaktır. Çünkü sinir altta kaldıkça şişmeye şiştikçe de kendini sıkıştırmaya devam edecektir ve ağrının birinci sebebi ödemdir. Dolayısıyla robotik lazer, sinirin mitokondri içerisindeki kalsiyum mekanizmalarına dokunarak içindeki şişliği atmasını, eski formuna gelmesini ve içindeki hasarın da tamir edilmesini anti-ödem sistemiyle gerçekleştirmiş olur.

Robotik lazer üçüncü olarak sinire biyostimülasyon dalgaları göndererek sinire tekrar eski fonksiyonlarını hatırlatır. Dördüncü katkısı buradaki durumu alarma eden mekanizmalara karşıdır. Ağrıyı vücuda taşıyan kemiklerin üzerinde ince kılcal sinirler vardır. Bunlar sadece vücuda alarm özelliği taşır. Robotik lazer bu sinirlere karşı yaptığı dalgayla onların frekansını değiştirerek o alarm mekanizmalarını etkisiz hale getirir. Üstelik bunu tedavisini de gerçekleştirerek yapar. Beraberinde kıkırdağın gençleşmesini sağlayan yeni yapıtaşlarını uyarır.’’

ROBOTİK LAZER YÖNTEMİ HANGİ HASTALARA UYGULANAMAZ?

. Robotik lazer tedavisi hastanede yatmayı gerektirir mi?

‘‘Robotik lazer tedavisi regresyon tedavisi gibi değildir. Robotik lazerde hiçbir iğne yapılmadığı
için hasta ağrı sızı duymaz. Hastane şartlarına gerek yoktur. 10-15 dakika süren işlemde hasta
uzanıp televizyon seyreder. İlk seanstan itibaren de ciddi anlamda ağrıları rahatlar ve beşinci
seanstan sonra fıtık neredeyse tamamen kaybolduğu gibi eklemi yeniden yapılanıp gençleşir.’’

. Robotik lazer yöntemi bel ve boyun fıtığı olan her hastaya uygun mudur?

‘‘Eğer hastanın 30 yıldır bel fıtığı var ve hiçbir tedavi olmamışsa ve ciddi anlamda kanal
daralmasına doğru gitmişse (kanal çapı 5 mm altına düşmüşse), skolyoz gibi ağır yapısal sorunlar varsa bu tarz hastalarda başarı oranı düşmektedir. Ama bu hastalar çok nadir görülen hasta gruplarıdır. Dolayısıyla ameliyatsız yeni teknoloji yöntemlerine ulaşmak için erken teşhis çok önemlidir. Fizik tedavi ile de geçmiyorsa ileri tedavi yöntemleriyle tedavi etmekte fayda vardır.’’


İçeriği Paylaşın