Sağlık Turizminde Yıldızı Parlayan Ülke: Türkiye


Bizi Takip Et


Türkiye’nin en iddialı olduğu sektörlerden biri de; sağlık turizmi. 15 yıl öncesine kadar batılı ülkelere olan hasta göçü günümüzde tam tersine döndü. Artık, çok sayıda yabancı hasta tedavi olmak için Türkiye’yi tercih ediyor. 2017’de Türkiye’de sağlık hizmeti alan hasta sayısı 700 bine ulaştı.

Peki, dünyanın çeşitli ülkelerindeki hastalar neden Türkiye’yi tercih ediyor? Gerek kamu, gerekse özel hastanelerin alt yapıları, teknik ve tıbbi imkanları, otelcilik hizmetleri bugün çok üst seviyeye ulaşmış durumda. Hekimlerimiz tıptaki en son gelişmeleri başarıyla uyguluyorlar. Önemli bir diğer faktör de, Türkiye’de tedavi ücretlerinin Avrupa’ya ve Amerika’ya oranla çok daha düşük olması. Yurt dışında bekleme sürelerindeki aşırı uzunluk da özellikle cerrahi tedavilerde Türkiye’yi ön plana çıkartıyor. İngiltereyi’yi örnek verecek olursak, göz ameliyatı için en erken 6 ay sonrasına randevu veriliyor. Oysa, Türkiye’de göz ameliyatları neredeyse 10’da bir daha ucuz ücretle üstelik en fazla iki hafta içinde gerçekleştirilebiliyor. Yabancı hastalar aldıkları paket programlarla Türkiye’de hem tedavi oluyor, hem de tarihi ve turistik yerleri gezerek tatil yapabiliyorlar.

EN ÇOK HASTA YAZ AYLARINDA GELİYOR!

  • En fazla hastanın geldiği ülkeler arasında Almanya başı çekiyor. Azerbaycan, Irak, Suriye, Türkmenistan, İngiltere, Hollanda, Rusya ve Suudi Arabistan’ın ise Almanya’yı takip ediyor.
  • Yabancı hastalar tedavi için en çok İstanbul, Antalya ve Ankara’ya geliyor.
  • Acil servis, göz hastalıkları ve kadın hastalıkları/doğum en sık başvurulan branşlar arasında başı çekiyor.
  • Türkiye’de sağlık turizminde hareketlilik en fazla yaz aylarında, yani haziran, temmuz ve ağustosta görülüyor.

2018 HEDEFİ: YURT DIŞINDAN 1 MİLYON HASTA

İstanbul Uluslararası Sağlık ve Turizmi Derneği (İSTUSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ali Kodan, Türkiye’nin sağlık turizminde son yıllarda yıldız gibi parladığını kaydederek, bu yıl ülkemize gelecek hasta sayısının 1 milyona ulaşmasının beklendiğini söylüyor. Kodan, International Medical Travel Journal’in Mayıs 2018 raporuna göre Türkiye’nin sağlık turizminde 600 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldığını belirterek, bu rakama güzellik ve SPA turizmi gibi bazı kalemlerin dahil edilmediğini de anımsatıyor. Kodal, Türkiye’nin 2023’te sağlık turizminde 2 milyon hasta ve 20 milyar dolar gelir hedefinin bulunduğunu da ifade ediyor.

TÜRKİYE’YE SAĞLIK YOLU…

Merdiven altı saç ekim merkezleri ile sadece para kazanmak amacıyla kurulmuş, hizmet olanakları sınırlı aracı kurumların Türkiye’nin sağlık turizmindeki itibarına zarar verebileceği bir gerçek. Sağlık Bakanlığı yeni düzenlemelerle bu sorunu çözecek standartlar getiriyor. Türkiye’nin sağlık turizmindeki hedeflerine ulaşmasında medyaya da büyük sorumluluk düşüyor. ATV Avrupa’da ekranlara gelmeye başlayan ekibimizin hazırladığı Türkiye’ye Sağlık Yolu programı da uzman hekimlerin katılımıyla Türkiye’deki teşhis ve tedavi imkanları konusunda yurt dışındaki hastaları ve hasta yakınlarını doğru bilgilendirmeyi ve ülkemizin sağlık turizmine katkıda bulunmayı hedefliyor. Programın en dikkati çeken bölümü ise Türkiye’de tedavi olan hastaların iyileşme öyküleri.  Kalp veya göz ameliyatı olmak, implant yaptırmak ya da kanser tedavisi görmek için ülkemize gelen hastalar, Türkiye’yi neden tercih ettiklerini izleyicilerle paylaşıyorlar. Türkiye’ye Sağlık Yolu bugün saat 10.00’da ekranlara gelecek. Tekrarı ise 22.30’da. Programın www.saglikyolu90.com adresinden Arapça, İngilizce, Rusça, Almanca başta olmak üzere yedi dilde yayın yapan web sitesi de yurt dışındaki hastalara ülkemizdeki hastaneler ve sağlık hizmetleri konusunda rehberlik yapmayı amaçlıyor.

Esra Kazancıbaşı Öztekin

sagligimicin@gmail.com

Not: Bu yazı 29 Temmuz 2018 tarihinde Yenibirlik Gazetesinde yayımlandı.


İçeriği Paylaşın