Sağlıklı Beslenme Çantası Nasıl Hazırlanır?

Sağlıklı Beslenme Çantası Nasıl Hazırlanır?

Sağlıklı Beslenme Çantası Nasıl Hazırlanır?

Bizi Takip Et


Tatildeyken evde sağlıklı ve düzenli beslenen çocukların bu alışkanlığının okul döneminde de sürdürülmesi büyük önem taşıyor. Okul çağındaki çocuklara doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, onların daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmelerinin temelini oluştururken, önemli sağlık sorunlarından korunmalarına da yardımcı oluyor. Gününün büyük bir kısmını okulda geçiren çocuklar için beslenme çantaları ve atıştırmalıklar beslenmeleri konusunda önemli rol oynuyor. Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı, Hastalıkları ve Yeni Doğan Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, okul döneminde sağlıklı beslenme hakkında bilgi verdi.

YEMEK SAATLERİ OKUL SAATLERİNE UYGUN OLMALIDIR

Çocukların sağlıklı ve düzenli bir beslenme düzenli oluşturması, büyüme ve gelişmelerinin yanı sıra okul başarıları için de gereklidir. Dengeli, yeterli ve sağlıklı beslenme çocuklarda okul başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Öncelikle yemek saatleri, okul saatlerine göre belirlenmelidir. Sabahçı, öğlenci veya tam gün olan okullara göre; kahvaltı, öğle ve akşam yemek saatlerinin yanı sıra, ara öğünler de ders aralarına ve teneffüslere göre planlanmalıdır.

KAHVALTI ALIŞKANLIĞI OLMAYAN ÇOCUKLARIN OBEZİTEYE YATKINLIĞI ARTIYOR

Özellikle kahvaltı alışkanlığı edinmek bu yaşlarda oldukça önem taşır. Vücudun ihtiyaç duyduğu en gerekli besin kaynakları bu öğünde karşılanır. Çocukların kahvaltıda tüketeceği içecek ise süt olmalıdır. Ancak çocuk süt tüketmiyorsa içine bal, pekmez veya 1 tatlı kaşığı kakao da konulabilir. Kahvaltı alışkanlığı olmayan çocukların metabolizmalarının yeteri kadar çalışmaması, ileri yaşta obeziteye yatkınlığı artırmaktadır. Kahvaltıda yumurta, peynir ve zeytin gibi besin değeri yüksek gıdalar tüketilmeli, simit ve poğaça gibi ağır hamur işi gıdalardan uzak durulmalıdır. Bunun yanında tam tahıllı ekmek ve süt tüketemeyen çocuklar için meyve suyu da tercih edilebilir. Mevsime göre domates ve salatalık gibi sebze türevleri de menülere eklenebilir.

ÇOCUĞUNUZUN TÜKETEBİLECEĞİ BESİNLER SEÇİN

Çocuklarının beslenme çantasını hazırlayan aileler, kahvaltı ve öğlen yemeği arasındaki süreci ara öğün olarak değerlendirmelidir. Tam tahıllı sandviç ekmeği arasına; peynir veya ızgara köfte veya ızgara tavukla beraber yeşillikler konabilir. Yanında da ayran veya süt ile tüketilebilir. Ancak bunun için çocuğun tüketebileceği besinler de özenle seçilmelidir. Doğru beslenen çocuklarda zihin performanslarının daha iyi olduğu yapılan çalışmalarla da kanıtlanmıştır. Çocuklara ara öğünlerde abur cubur, bisküvi, çikolata yerine meyve, fındık, ceviz ve badem gibi hem vitamin hem de mineral içeren sağlıklı besinlerin yedirilmesi gerekir. Çocukların okul döneminde fiziksel aktiviteleri de yoğun olduğundan bu besinler onlar için doğru enerji kaynağı olacaktır.

Beslenme çantası için örnek menüler;

  • Peynirli tost veya sandviç 1 ayran / Küçük salata veya söğüş / Kuru meyve karışımı
  • Tam tahıllı ekmekle hazırlanmış sebzeli, tavuklu sandviç / Ayran  1 dilim kek
  • 2-3 dilim peynirli veya sebzeli börek / Evde yapılmış az şekerli meyve kompostosu /
    Sütlaç ya da puding gibi sütlü bir tatlı

İçeriği Paylaşın