Sağlıklı Bir Tatil İçin Öneriler

Sağlıklı Bir Tatil İçin Öneriler

Sağlıklı Bir Tatil İçin Öneriler

Bizi Takip Et


Sıcak havaların son demlerini yaşadığımız şu günlerde, herkesi bir yerlere tatile gitme telaşı sarıyor. Kurban Bayramı yaklaşıyor…Tatil hazırlıkları yapıldı bile…Oysa kalp, yüksek tansiyon, şeker ve astım hastaları gibi kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler ve çocuklar için acaba bu tatil yerleri uygun mu? Hangi rahatsızlığı olan nereye tatile gitmeli? Tatilde hastalıklardan korunmak için ne gibi önlemler alınabilir? Seyahat çantanızda neler bulundurmalısınız?

Alınacak basit önlemlerle, kronik hastalığı olanların da rahat ve sorunsuz bir tatil geçirebileceğine dikkat çeken Biruni Üniversite Hastanesi İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Helvacı’dan sizin için bu konularda küçük ipuçları ve öneriler aldık.

KALP HASTALARI NEM ORANI YÜKSEK OLMAYAN TATİL YERLERİNİ TERCİH EDİN

“Kalp ve yüksek tansiyon hastalığınız varsa; sıcak ve nemli hava, kalp ve dolaşım sistemi üzerindeki baskıyı arttır. Bu nedenle, tatil için özellikle çok sıcak ve nem oranı çok yüksek olmayan bölgeleri seçin ki rahat nefes alabilin. Ülkemizdeki yüksek rakımlı olmayan, orman ve derelerin eşlik ettiği yaylalar bu rahatsızlıkları olan hastalar için en ideal tatil yerleri arasında yer alıyor. Çok sıcak olmayan saatlerde, soğuk olmayan denizlerin olduğu sahillerde de tatil yapabilirsiniz. Denize yavaş yavaş girmenizi, denize ani atlamalardan kaçınarak, vücudunuzu alıştırarak dalmanızı önerim. Fazla açılmadan, kıyıya paralel yüzmek, çok hızlı tempoda yüzmemek yararlı olur. Ancak nereye giderseniz gidin size tatil süresince yetecek kadar ilaçlarınızı yanınıza almayı unutmayın. Dağlarda yapılan tatiller, kayak ve kış tatilleri de kalbin oksijen ihtiyacını arttıracağı için kalp hastaları için uygun değildir”

ASTIM VE KOAH HASTALARI AĞAÇLI BİR BÖLGEDE TATİL YAPIN

“Astım ya da KOAH rahatsızlığınız varsa hava kirliliği olmayan, nemsiz ve ağaçlık bir bölge tercih edin. Yüksek irtifalara çıkmaktan sakının. Polen alerjiniz var ise polen mevsiminin geçmesini bekleyin. Tatile giderken yanınıza mutlaka astım ilaçlarınızı ve spreylerinizi almayı unutmayın. Kalacağınız otel odasının rutubetsiz olmasına,  güneş görmesine ve daha önce sigara içenlerin kalmadığı bir oda olmasına özen gösterin. Akarlara karşı çok yoğun bir alerji sorunu yaşıyorsanız yastığınızı yanınızda götürebilirsiniz. Ayrıca yolculuk sırasında kendi aracınızı kullanmayacaksanız, kumaş koltuk yerine deri koltuk tercih edin.

DİYABET SEYAHATE ENGEL DEĞİL

“Şeker hastalığına sıklıkla sessiz bir kalp hastalığı ya da hipertansiyon eşlik edebilir. Tatile çıkmadan kontrollerinizi yaptırmanızı öneririm. Eşlik eden kalp hastalığı varsa kalp hastalarına yapılan önerileri dikkate almalısınız. Yoksa diyabet hastaları tatil için hemen hemen her bölgeye gidebilir. Ancak hava sıcaklığının çok yüksek olduğu tatil beldelerinde mutlaka bol bol su için. Ayrıca şeker hastalığına ait ilaçlarınızı ve insülin kullanan grupta yer alıyorsanız ki insülinler artık bir kalem şeklindedir, bunları soğutucu taşıyıcı kaba koyarak yanınıza almayı unutmayın. Saklama koşullarına dikkat ederseniz, insülin kartuş veya kalemlerini ortalama 3 hafta bozulmadan kullanabilirsiniz. Kıtalar arası seyahat edecekseniz, yola çıkmadan önce tatile gideceğiniz yer ile sizin bulunduğunuz yer arasındaki saat farkına bakın. İlaçlarınızı ve insülini ne zaman alacağınızı mutlaka hesaplayın ki karışıklık yaşamadan ilaçlarınızı zamanında alabilesiniz.

Diyabetli iseniz, güneş altında fazla kalmayın. Çıplak ayakla plajda dolaşmayın. Çünkü diyabetli hastaların ayaklarında şeker hastalığına bağlı olarak sinir zedelenmesi nedeniyle hissizlik, duyu kaybı ve uyuşmalar olabiliyor. Bu durumda mikroplar ayak derisinden kolayca girebiliyor ve enfeksiyonlardan ayakta yaralar açılmasına hatta gangren oluşumuna kadar giden bir sürece neden olabiliyor. Ayaklarınızı ve parmak aralarını mantardan korunmak için kağıt havluyla kurulamayı unutmayın.

Su yerine meyve suları, asitli içecekler, tüketmeyin. Katkısız, sade maden suyu içebilirsiniz. Çay ve kahveyi fazla tüketmeyin. Meyve suları ve asitli sıvılar hem kan şekerinin oynamasına neden oluyor hem de vücuttan sıvı atarak sıvı kaybını arttırıyor. Şeker hastalığı rahatsızlığınız varsa bu içecekler yerine bol miktarda su içmeniz gerekiyor.

Ayrıca yaz meyvelerinden bolca tüketmeyin. Üzüm, incir, kavun, karpuz, gibi yaz meyveleri yüksek glisemik indekse sahip olduğu için kan şekerinizin aniden yükselmesine sebep olabiliyor. Bu tür yaz meyvelerinden az miktarda tüketin. Dondurma konusuna gelince diyabetliler için özel olarak hazırlanmış olanları tercih edin. Uyku düzeninizi bozmayın. Çünkü uyku düzeninin sekteye uğraması stres arttırıcı bir etki yarattığı için kan şekeri dengenizi bozabiliyor.”

İLTİHAPLI EKLEM ROMATİZMANIZ AKTİF DURUMDAYSA KAPLICAYI TERCİH ETMEYİN

Romatizma hastalığınız var ise sizin için en uygun tatil mavi turlar ve kaplıcalar… Ancak tatile çıkmadan önce mutlaka hekim kontrolünden geçin. Çünkü her romatizma çeşidi için kaplıca önerilmiyor. İltihaplı eklem romatizmanız aktif durumdaysa kaplıcalara kesinlikle gitmemeniz gerekiyor.

AŞIRI SICAKLAR MİGREN ATAKLARINIZI TETİKLEYEBİLİR

“Migren hastasıysanız tatil için çok sıcak bölgeler yerine daha ılık bölgeleri tercih etmeniz daha doğru olur. Çünkü aşırı sıcaklar migren ataklarının tetiklenmesine yol açabiliyor. Ayrıca ataklar sırasında ışıktan rahatsızlık duyan hastalarda güneş ışığı çok ciddi sorun oluşturabilir. Bu yüzden migrenli kişilerin aşırı sıcakta kalmamasına ve sokağa çıkarken mutlaka güneş gözlüğü takmaya özen göstermesi gerekiyor. “

BOL BOL SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN

“65 yaşın üstündeki yaşlıların ve 4 yaşın altındaki çocukların vücutları ısı değişikliklerine hızla uyum sağlayamadığı için yaz tatili boyunca olabildiğince güneşten uzak tutulmalı. Günde 15-20 dakika yüz, kollar, boyun açık bir şekilde saat 10.00-16.00 arası koruma faktörlü krem sürmeden güneşte kalmaları D vitamini almaları bakımından uygun olur. Daha uzun süre ve giysisiz güneşte kalmaları uygun değildir. Yaşlı ve çocukları güneş çarpmalarından korumak için plajda daha çok gölge yerler ve şemsiye altlarının tercih edilmesi gerekiyor. Özellikle çocukların güneşten etkilenmeleri daha çabuk ve tehlikeli boyutta oluyor. Çocukların kilosu, boyu ve vücut yüzey alanları daha farklı olduğu için sıcak havalara bağlı olarak sıvı kayıpları daha çok olmaktadır. Bu yüzden çocuklarınıza gölgede tutmanın yanı sıra şapka giydirin, çocuklar için özel olarak üretilen yüksek koruyucu faktörlü güneş kremlerinden sürün ve bol bol su içirin.”

HAMİLELERİN TATİLİ

“Hamilelerin tatile çıkmadan önce mutlaka gidecekleri yere yakın sağlık kuruluşunu araştırmaları gerekiyor. Yanınıza kimliğinizi, hamilelik ile ilgili tüm evraklarınızı, ultrasonografi raporlarınızı,  kan tahlilleri sonuçlarınızı, reçetelerinizi, hamileliğin kaçıncı haftasında olduğunuza dair raporunuzu ve kan grubu kartınızı almayı unutmayın. Yolculuk sırasında molalarda kısa yürüyüşler yapın. Rahat ve pamuklu kıyafetleri tercih edin. Tatil süresince güneşte kalmayın. Güneşin dik olarak geldiği 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkmayın. Güneşten korunmak için en az 50 koruyucu faktörlü güneş kremini dışarıya çıkmadan yarım saat önce sürün. Temizliğinden emin olmadığınız havuzlara girmeyin, daha çok denizde yüzmeyi tercih edin. Hamileler için günde bir kaç kez 20 şer dakikalık yüzme yeterli oluyor. Ancak yüzme sırasında kendilerini çok yormamaları ve karadan fazla uzaklaşmamaları öneriliyor.”

YURT DIŞI SEYAHATLERİNDE

  • Yurt dışına seyahat edeceksiniz, risk bölgelerine uygun olarak gerekli olan aşıları yaptırın.
  • Yine yurt dışına çıkacaksanız mutlaka yurt dışı sağlık sigortanızı yaptırın. Çünkü, orada başınıza gelebilecek herhangi bir kaza ya da hastalıkta sigortalı olmak zaman kaybını önlüyor hem de dil problemi ile ilgili yanlış anlamaları ortadan kaldırıyor ve işinizi kolaylaştırıyor. Böylece sıkıntı yaşamadan tedavinizi olabiliyorsunuz.

SEYAHAT ÇANTANIZDA BULUNMASI GEREKENLER

“Seyahat çantanıza barsak florasını, barsaktaki iyi huylu mikropları yeniden yapılandıracak ishal ilacı, basit ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler, sinek kovucu losyonlar ve böcek sokmalarına karşı alerji kremi, güneş kremi, termometre, yara bandı ve pamuk koymayı ihmal etmeyin.”


İçeriği Paylaşın