Sağlıklı Diyet Nasıl Yapılır? İşte Diyetteyken Yapılan Hatalar

Diyetteyken yapılan bazı hatalar sağlık problemlerine neden olabiliyor. Sağlıklı olayım derken kimi zaman vücut güçsüz kalıyor, bağışıklık sistemi zayıflıyor hatta tansiyon problemleri yaşanabiliyor. Avrasya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel, sağlıklı diyetin nasıl olması gerektiğini ve diyetteyken yapılan hataları anlattı.

Sağlıklı Diyet Nasıl Yapılır? İşte Diyetteyken Yapılan Hatalar

Bizi Takip Et


Birçok kişi hayatının belirli döneminde kilo vermek için çeşitli diyetler uyguluyor. Ancak bilinçsizce yapılan diyetler sonuca götürmediği gibi bazı sağlık sorunlarına da neden olabiliyor. Bu sebeple özellikle internette yer alan şok diyetleri uygulamak yerine diyetisyene giderek kendinize özel bir diyet programı edinmelisiniz. Diyetisyeninizin size verdiği diyet programına uymalı ve herkesin düştüğü hatalardan uzak durmalısınız. Peki, diyette yapılan hatalar neler? Avrasya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel anlattı. 

UZUN SÜRE AÇ KALMAK METABOLİZMAYI YAVAŞLATIR

Diyet yapanların en sık düştüğü hataların başında daha hızlı kilo verebilmek için yapılan aç kalma ritüelleri geliyor. Hiçbir şey yemeden uzun saatler geçirmek ve öğün atlamak sanılanın aksine kilo verdirmez. Çünkü metabolizma yemek yedikten sonra alınan besinleri sindirmek için çalışmaya başlar.

Öğün atladıkça metabolizma daha az çalışmaya haliyle yavaşlamaya başlar. Dolayısıyla kişi, kilo vermek yerine az yemesine rağmen yavaşlayan metabolizma sebebiyle kilo almaya başlar. Ayrıca uzun süre aç kalındığında bir sonraki öğünde farkında olmadan daha fazla yemek tüketilir.

DİYETTE SU TÜKETİMİ 

Su içmek diyetin en önemli adımlarından biridir. Ödemin vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Yediğimiz besinlerin sindirilmesi için gerekli olan enzimlerin çalışması vücuda alınan suya bağlıdır. Sindirim enzimlerini çalıştıracak kadar su tüketilmezse, hem sindirim sisteminin düzeni bozulur hem de metabolizma yavaşlar. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Su ihtiyacını çay, kahve ve meşrubattan sağlamak da hatalıdır. Su ihtiyacı ancak su içerek giderilebilir.

DİYETİN ALTIN KURALI: DENGE

Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel, protein diyetleriyle ilgili, "Son zamanlarda çok popüler olan diyetlerin başında protein diyeti geliyor. Sadece protein odaklı yapılan diyetler ilk başlarda kişilere hızlı kilo verdirse de uzun vadede vücut için oldukça zararlıdır. Bu yüzden sadece bir besin grubuna odaklanan diyetlerden kaçının. Vücudunuzun ne az ne çok tam olarak dengeli bir protein oranına ihtiyacı vardır" dedi. 

DİYETTE KARBONHİDRAT YENİR Mİ?

Birçok kişi diyete başlar başlamaz hayatından karbonhidratı çıkarmayı seçiyor. Ancak karbonhidrat eksikliği hızlı kas kaybından yorgunluğa sinir bozukluğundan ani tatlı krizlerine kadar yol açabilir. Karbonhidratlar vücudumuzun temel enerji kaynağıdır özellikle beynimiz çalışmak için glikoza ihtiyaç duyar ve bu ihtiyaç karbonhidratlardan elde edilir. Bundan dolayı uygun porsiyonda sağlıklı karbonhidratlar tüketilebilir. 

DİYET SABIR İŞİ

Diyete başladığınız günün sonunda tartıya çıkıp mucize sonuçlar bekliyorsanız yanlış yoldasınız demektir. Diyetin sabır işi olduğu unutulmamalıdır. Bu sebeple her gün tartılmak yerine haftada 1 defa sabah aç karnına tartıldığınızda en doğru sonucu alacaksınızdır.

BİTKİ ÇAYININ AŞIRISI ZARAR VERİYOR

Bitki çayları vücut için yararlı gibi gözükse de tüketiminde aşırıya kaçmak zararlıdır. Bitki çayları özellikle şekerli tüketildiğinde diyeti olumsuz etkiler. Bunun yanı sıra vücuttan kalsiyum atımına, kemik erimesine ve bağırsak problemlerine yol açabilir. Dolayısıyla bitki çaylarında kendinize belli bir kota koyun ve güçlü bir antioksidan olan yeşil çay gibi içecekleri tercih edin.


İçeriği Paylaşın