Aralıklı Oruç Nedir? Aralıklı Oruç Saatleri Nasıl Olmalı?

Aralıklı oruç diğer adıyla intermittent fasting son yıllarda tercih edilen bir beslenme şekli. Genellikle 16/8 olarak uygulanan bu yöntemin sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Peki aralıklı oruç nedir, nasıl yapılır? İşte aralıklı oruç hakkında merak edilen her şey...

Aralıklı Oruç Nedir? Aralıklı Oruç Saatleri Nasıl Olmalı?

Bizi Takip Et


Bir diyetten ziyade daha çok bir beslenme modeli olarak görülen aralıklı oruç (intermittent fasting) son zamanlarda pek çok kişi tarafından uygulanan bir yöntem. Aralıklı oruç yeni bir beslenme modeli gibi bilinse de aslında çok eskilere dayanan bir beslenme şeklidir.  Klasik üç ana öğün ve ara öğünlerle sonuç alamayan birçok kişi tarafından tercih edilen aralıklı oruç yönteminin birkaç farklı şekli bulunuyor. Bunlardan biri, kişinin 16 saat boyunca oruç tutup daha sonra sadece 8 saatlik zaman diliminde yemek yemesini gerektiriyor bir diğeri ise, haftanın beş günü normal, iki günü çok az miktarda yemek tüketilerek uygulanıyor. 

Aralıklı oruç sadece kilo sorunu olanların değil, daha fit ve formda kalmak isteyenlerin, yaşam süresini uzatmak isteyenlerin, sağlıklı kalmayı hedefleyenlerin tercih ettiği bir yöntem.   

ARALIKLI BESLENMENİN FORMÜLÜ

Aralıklı beslenmede kişi belirlenen 8 saat içerisinde beslenir. Burada dikkat edilmesi gereken şey, 8 saat dışında su, çay, kahve gibi sıvılar hariç herhangi bir besin tüketilmemesidir. 

ARALIKLI ORUCUN FAYDALARI

*Kilo vermeyi destekler

*Kan şekerini düzenler

*Kalbinizi korur

*Açlığı azaltır

*Beyninizi korur

*Kolesterolü düşürür

*ltihaplanmayı azaltır

ARALIKLI ORUÇ DİYETİNDE NELER YENMEZ?

Aralıklı oruç diyetinde karbonhidrat alım düzeyinin düşürülmesi gerektiğinden, makarna, pilav ve ekmek gibi karbonhidrat oranı yüksek gıdalardan uzak durulmalıdır. Bunun yanında, salata, et, balık, yumurta gibi hafif ve doyurucu gıdalarla beslenmek hem sağlıklı bir diyet sağlayacak hem de uzun süre tok kalmanıza yardımcı olacaktır.

ARALIKLI ORUCU KİMLER UYGULAYABİLİR?

Aralıklı oruç yapmak isteyen kişinin oruç tutmasına engel olabilecek şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, kalp hastalıkları gibi kronik bir sorununun olmaması gerekir. Çocuklar ve ileri yaştaki insanlar için uygun değildir. Eğer yapılacaksa geçici bir diyet olarak değil bir yaşam şekli olarak uygulanması gerekir. 


İçeriği Paylaşın