Sedef Hastaları Sedefe Karşı Birlikte Yüzdü

Sedef Hastaları Sedefe Karşı Birlikte Yüzdü

Sedef Hastaları Sedefe Karşı Birlikte Yüzdü

Bizi Takip Et


Sedef Hastaları Dayanışma Derneği ile dokunduğu hayatları iyileştirmek için tutkuyla çalışan Türk ilaç sektörünün lideri Abdi İbrahim, 29 Ekim Dünya Sedef Hastaları Günü kapsamında sedef hastalığına (Psoriasis) dikkat çekmek ve hastalıkla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla 23 Ekim Pazar günü Sedef Hastaları Yüzme Yarışması düzenledi. Sedef Hastaları Dayanışma Derneği’nin ev sahipliğinde, Dernek Başkanı Mustafa Yıldırım ve oyuncu Hasan Yalnızoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleşen etkinlikte kadınlarda Gurbet Fatma Baykal, erkeklerde ise Uğur Şahin birinci oldu.

Türk ilaç sektörünün lider kuruluşu Abdi İbrahim’in desteğiyle Sedef Hastaları Dayanışma Derneği tarafından sedef hastalarının sosyal yaşama rahatlıkla katılabileceğine ve sedef hastalığının (Psoriasis) bulaşıcı olmadığına dikkat çekmek üzere 23 Ekim Pazar günü Enka Spor Kulübü Sadi Gülçelik Spor Tesisi’nde Sedef Hastaları Yüzme Yarışması düzenlendi. Sedef hastalarının ve yakınlarının katıldığı yarışma aracılığıyla, bu hastalığın bulaşıcı olduğuna dair yanlış toplumsal kanaatin bilimsel bir temele dayanmadığı vurgulandı.

SEDEF HASTALIĞI BULAŞICI DEĞİLDİR, TEDAVİ EDİLEBİLİR

Dünyada her 100 kişiden 1 ila 3’ünde görülen sedef hastalığı, hücrelerin çok hızlı bir biçimde bölünüp çoğalması sonucu ciltte kalın plak tarzı kabarıklığa neden oluyor. Ömür boyu süren hastalık dönemsel olarak iyileşme kaydetse de tekrarlayabilen bir karakter sergileyebiliyor. Sedef hastalığı, çok ufak nokta ya da kepeklenmeler şeklinde görülebildiği gibi vücudun büyük bir kısmını kaplayabiliyor. Halk arasında “sedef” olarak da bilinen Psoriasis hastalığının, bağışıklık sistemi ile ilgili bir bozukluk olduğu düşünülüyor. Çok hızlı bölünen cilt hücrelerinin bu hızlı bölünmesinin engellenmesi, yavaşlatılması veya kepeklenme ve dökülmelerin önüne geçilmesini kapsayan hastalık tedavisinde farklı metotlar kullanılıyor. Topikal tedavi olarak adlandırılan cilt üzerine uygulanan kremler, pomadlar ve losyonlarla yapılan tedavi, ışık tedavisi ve damar yolu ya da ağızdan alınan ilaçlarla uygulanan sistemik tedavi ile sedef hastalığının tedavisi mümkün oluyor.

Etkinlikte konuşma yapan Sedef Hastaları Dayanışma Derneği Genel Sekreteri Elif Başaraner sedef hastalığının tedavi edilebilir ve bulaşıcı olmayan bir hastalık türü olduğunu, amaçlarının bu konuda toplumsal farkındalık yaratmak olduğunu belirtti.


İçeriği Paylaşın