Sigarayı Bırakma Tedavisi

Sigarayı Bırakma Tedavisi

Sigarayı Bırakma Tedavisi

Bizi Takip Et


OECD’nin açıkladığı “Sağlığa Bakış 2010” raporuna göre Türkiye, en fazla günlük sigara tüketiminde üst sıralarda yer alıyor. Yetişkinlerin yüzde 27,4’ü sigara kullanıyor. Aynı zamanda son yıllarda yapılan diğer araştırmalar da Türkiye’de sigara kullanma yaşının 13’e kadar düştüğünü gösteriyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Sigara Bırakma Kliniği’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, “Ülkemiz nüfusunun çoğunluğunu genç nüfus oluşturuyor. Gençlerimizin 1/3`ü sigarayı deniyor ve bunların yarısı sigara bağımlısı olma riski taşıyor. Ne yazık ki, hayatındaki ilk iki sigarasını tamamen bitiren gençlerin yüzde 85`i sigara bağımlısı oluyor” dedi.

Sigara bağımlılığının, madde bağımlılığı ve psikolojik bağımlılık olarak iki bileşeninin olduğunu belirten Dr. Esra Sönmez Duman şu bilgiyi verdi:

“Sigaranın içerdiği nikotin, tıpkı alkol, amfetamin, kokain, eroin gibi, zihni ve ruh halini değişikliğe uğratan, bağımlılık yapan bir maddedir. Beynin haz yollarını etkileyerek `dopamin` salgılatır. Dopamin kişiye yalancı bir keyif verir. Kişi bu keyfi tekrar yaşamak için giderek artan miktarlarda sigara içer. Kısa bir süre sonra da beyin nikotine bağımlılık kazanır. Her gün bir adet sigara tüketen kişiyi sigara bağımlısı kabul ediyoruz.”

SİGARA BIRAKMA SÜRECİNDE YAŞANANLAR

Dr. Esra Sönmez Duman sözlerine şöyle devam etti, “Sigara bırakma sürecinde yaşanan yoksunluk etkileri sigaraya geri dönüşlerdeki en önemli bir sorundur. Sigara bırakıldıktan sonraki ilk 2 haftada hastalarda nikotin yoksunluğu etkileri belirgindir. Sıkıntı hissi, sinir bozukluğu, kızgınlık, hassasiyet, uyuma güçlüğü, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, yorgunluk, iştah artışı sıkça görülen sikayetlerdir. Tıbbi yardım alarak sigarayı bırakmayı deneyenlerde yakınmalar daha hafif seyretmektedir ve başarı şansı artmaktadır.”

Anadolu Sağlık Merkezi Sigara Bırakma Kliniğinde bağımlılığa son vermek için hastaya özel, farmakolojik ve psikolojik destek programı planladıklarını belirten Dr. Esra Sönmez Duman, “Farmakolojik tedavi, nikotin yerine koyma tedavisi ve santral sinir sistemi üzerine etkili ilaçlardan oluşuyor. Nikotin yerine koyma tedavisi ile vücudun ihtiyaç duyduğu günlük nikotin dozunu 24 saate sabit şekilde yayacak nikotin bantlar kullanılarak yoksunluk etkilerinin azaltılması hedeflenmektedir” dedi.

SANTRAL SİNİR SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİLİ İLAÇLARIN KULLANIMI

Santral sinir sistemi üzerine etkili ilaçların ise beyindeki değişik tipteki reseptörlere bağlanarak sigara içme ihtiyacını azalttığını belirten Dr. Esra Sönmez Duman sözlerine şöyle devam etti:

“Tek tek veya kombine şekilde hastanın ihtiyacına uygun dozlardan tedavi başlanarak, yakın takiple (yüz yüze görüşme, telefonla görüşme) destek verilerek hastanın 6-8 haftalık zorlu süreci zorluk yaşamadan atlatması hedeflenmektedir. Bir kişiye sigarayı bıraktı diyebilmek için kişinin bir yıl boyunca bir adet bile sigara tüketmemiş olması kuraldır. Sigara bırakma kliniği başarısı, hastalarının ne kadarının bir yılın sonunda tütünden uzak kalabildiği ile belirlenir.

Dünya standartlarına paralel olarak Anadolu Sağlık Merkezi Sigara Bırakma Kliniğinin başarısı yüzde 35 düzeyindedir. Anadolu Sağlık Merkezi Sigara Bırakma Kliniği’nde hastalar öncelikli göğüs hastalıkları uzmanı ile görüşerek sigaranın zararları konusunda eğitim almaktadır.

Nikotin bağımlılığı değerlendirilerek  madde bağımlılığına yönelik tedavi planlanmaktadır. Hasta daha sonra sigara bırakma konusunda uzman  psikologca değerlendirilmekte  ve  psikolojik bağımlılık düzeyi belirlenmektedir. Akciğer grafisi, solunum fonksiyon  testi  ve  EKG yapılarak hastanın akciğer ve kalp sağlığı değerlendirilmekte ve kişiye özel  en  uygun tedavi seçilmektedir. Program 6-8 hafta sürmekte kontroller ve telefon  görüşmeleri  ile hastalar yakından izlenerek gerekli destek verilmektedir.”


İçeriği Paylaşın