Tansiyonunuz 13 ve 8’in Üzerindeyse…


Bizi Takip Et


Hipertansiyon hastası anneannem geçirdiği beyin kanaması nedeniyle gözlerimin önünde komaya girdiğinde henüz 15 yaşındaydım. Tansiyonu yükselip ambulansla acilen hastaneye kaldırıldığında ise çok daha küçüktüm. Kimbilir belki tansiyon aletini her gördüğümde gerilmemde, tansiyonum ölçülürken ellerimin ter içinde kalmasında çocukluk ve ilk gençlik yıllarımda yaşadığım bu travmanın etkisi vardır.

Hipertansiyon farkındalığım işte böylelikle başladı. Yüksek tansiyon benim gözümde anneannemi aramızdan alan bir katildi. Bir genç kız olarak bu düşüncelerimin tıbben doğru olduğunu yıllar sonra sağlıkta uzman bir gazeteci olarak katıldığım basın toplantılarında öğrendim. Hiçbir belirti vermeden böbrek, kalp, beyin, göz gibi organları bozabilen hipertansiyon bilim dünyasında da “sessiz katil” olarak tanımlanıyordu.

BAŞAĞRISI VE YÜZDE KIZARIKLIĞA DİKKAT!

Hipertansiyonda kalıtımın etkisi oldukça fazla. Annem ve babamın da hipertansiyon hastası olması nedeniyle risk grubunda olduğumun farkındayım. Evde zaman zaman kendi kendime tansiyon ölçümü yapıyorum bu nedenle. Peki, siz hiç tansiyonunuzu ölçtürdünüz mü?

Başağrısı, baş dönmesi, yüzde kızarıklık; kalp çarpıntısı, kolay yorulma hipertansiyonun yol açtığı belirtiler arasında yer alıyor. Ancak genellikle hipertansiyon hastalarda hiçbir yakınmaya yol açmıyor. Bu yüzden düzenli olarak yapılan tansiyon ölçümlerinin hipertansiyonuna bağlı organ hasarlarının önlemsindeki yeri çok büyük.

HİPERTANSİYON DEĞERLERİ DEĞİŞTİ!

Peki, hipertansiyon sorununuz olduğunu gösteren değerler nedir? Bazılarınız 12/8 diyebilir. Evet, kısa bir süre öncesine kadar bu doğruydu. Ancak Amerikan Kalp Derneği tarafından 2017 yılında yayınlanan Hipertansiyon  Kılavuzu’nda artık 130/80 mm/hg’nin üzerindeki değerler yüksek tansiyon olarak değerlendirilmeye başlandı.

17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü nedeniyle açıklama yapan Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) Başkanı Prof. Dr. Kerim Güler “Bir hafta boyunca sabah ve akşam ölçülen tansiyon bu seviyenin üzerindeyse, biz hastalara hemen yaşam tarzı değişikliği, spor, tuzsuz yeme, Akdeniz diyetine geçme gibi önlemler öneriyoruz. Sorun hala devam ediyorsa o zaman hipertansiyon tedavisine başlıyoruz” diyor.

TANSİYONUNUZU ÖLÇÜN, ÖLÇTÜRÜN!

Dünya Sağlık Teşkilatı’nın verilerine göre 2020 yılında hipertansiyon ve yol açtığı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiren kişilerin sayısının 23,4 milyon civarında olacağı öngörülüyor. Türkiye’de, 40 yaşın üzerindeki her iki kişiden biri hipertansiyon hastası. Bir başka deyişle ülkemizde 15 milyon hipertansiyon hastası var. Kilo yatkınlığı sebebiyle kadınlarında hipertansiyon daha fazla görülüyor.

Bu yüzden tansiyonunuzu ölçmeyi, ölçtürmeyi ihmal etmeyin!

Esra Kazancıbaşı Öztekin

sagligimicin@gmail.com

Not: Bu yazı 19 Mayıs 2018 tarihinde Yenibirlik Gazetesinde yayımlandı.


İçeriği Paylaşın