Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Bizi Takip Et


Tüp bebek nasıl bir tedavi şeklidir? Tüp bebek tedavisi kimlere önerilir? Tüp bebek tedavisi için çiftler ne zaman hekime başvurmalıdır?

Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Gurur Polat, bu soruları Sağlığım İçin Herşey’de cevapladı.

‘‘DÖLLENME VÜCUT DIŞINDA OLUYOR’’

. Tüp bebek nasıl bir tedavi şeklidir?
“Tüp bebek tedavisi, döllenmeyi sağlayamayan yumurta ve spermin vücut dışına alınarak dışarıda bir araya getirilmesi ve yumurtanın spermle döllenmesidir. Yumurta ve spermin biraraya gelememesinin bir sebebi tüplerin hasarlı olmasıdır. Bir diğer sebep de spermin hareketinin bozuk olup yumurtanın yanına gidememesi veya şeklinin bozuk olup yumurtanın yanına gittiği halde yumurtayı yakalayıp dölleyip embriyo geliştirememesidir. Bu durumda tüp bebek tedavisine bu ikisini büyütüp, geliştirip, dışarıya alıp ve dışarıda bir araya getirme seçeneği kalır.

MİKRO ENJEKSİYON TEDAVİSİ

Klasik tüp bebek yönteminden sonra mikro enjeksiyona geçildi. Böylece çok ağır seviyedeki erkek bozukluklarını da tedavi etme şansı doğdu. Mikro enjeksiyon yönteminde artık erkeğin milyonlarca veya binlerce spermi olması gerekmiyor. Kadına kabaca 8-10 gün ilaç verilerek yumurtaları büyütülür. Daha sonra kadın uyutularak iğnelerle yumurtaları vücut dışına laboratuvara alınır. Aynı gün de erkekten spermi alınır. Daha sonra da spermin şekli, hareketi düzgün olan iyileri seçilerek mikroskopun altında bir yumurtaya bir sperm gelecek şekilde sperm yumurtanın içine enjekte edilir. Mikro enjeksiyon ismi de burdan kaynaklanır. Ertesi gün döllenmeye bakılır. Yumurtanın içinde anneden gelen yarı kromozomla babadan spermden gelen yarı kromozomun yan yana iki yuvarlak halinde görünmesi gerekir; Buna döllenmiş yumurta denir. Ama daha sonra yine embriyonun laboratuvarlarda beslenmesine devam edilir.

Op. Dr. Gurur Polat

EMBRİYO, İNKÜBATÖRLERDE BÜYÜTÜLÜYOR

Anne rahmini taklit eden ısısı, nemi, karbondioksit ve oksijen oranları dengelenmiş olan, yapay rahimler diyebileceğimiz inkübatörler içerisinde bunlar büyütülür. Kimi embriyo 2 gün, kimi 3, kimi 4-5, kimisi 6 gün boyunca büyümeye devam eder. Gittikçe bu embriyoların sayısı 1’er 2’şer azalarak devam edince en sona en sağlam embriyolar kalır. Bu en sağlam embriyolar transfer edilir. Bunun yanı sıra elimizde transferden artan embriyo varsa bunları da dondurup bir kenarda saklayarak ileride kardeş yapmak için veya diyelim es kaza gebelik olmadı, o zaman yedek gebelik şansı olarak saklamaya devam ederiz.”

KISIRLIĞA AŞILAMA TEDAVİSİ

. Tüp bebek tedavisi kimlere önerilir? Tüp bebek tedavisi için çiftler ne zaman hekime başvurmalıdır?
‘‘Tüp bebek tedavilerinin keşfi, tüplerinde hasar olan kadınlar sayesinde oldu. Gelişen teknikle beraber uygulama alanı da arttı ve başka tanılardaki ailelere de tüp bebek uygulanmaya başlandı. Tüp bebeğin bir sonraki adımı mikro enjeksiyon oldu. Mikro enjeksiyon özellikle erkekte spermde sayı, hareket veya şekilde bir bozukluk varsa uygulanan ve başarılı sonuçlar alınan bir yöntemdir. Hatta dışarıya çıkan spermi sıfır olan erkeklerde dahi testise gidip sperm kanallarında sperm bulunuyorsa mikro enjeksiyon denilen tüp bebeğin bir diğer hali uygulanabilir hale geldi. Yine zaman içerisinde sebebi bilinmeyen kısırlık söz konusu oldu. Bilinen bütün testler yapılıp sonuçları normal çıkmasına rağmen çocuk olmamasının bir sebebi bulunamadı. Ama sebebi bilinmese bile bu aile yine çocuk sahibi olabiliyor. Öncelikle aşılamayla başlanıyor. Çünkü yıllar, bu ailelerde aşılamanın belli bir yüzdeye kadar gebelik şansı olduğunu gösterdi. Aşılamalarla da cevap alınamıyor; gebelik oluşmuyorsa o zaman tüp bebek tedavisine geçiliyor. Bu ailelerin tüp bebekdeki gebelik oranları son derece yüksektir. Tüp bebekte de cevap alınamıyorsa bunun en önemli faktörü kadının yaşıdır.”


İçeriği Paylaşın