Tüp Mide Ameliyatı İle Kilo Verme

Tüp Mide Ameliyatı İle Kilo Verme

Tüp Mide Ameliyatı İle Kilo Verme

Bizi Takip Et


Medicana International Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Ali Kağan Gökakın tüp mide ameliyatları hakkında bilgi verdi.

OBEZİTE

Obezite nedir?

Obezite, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bilimsel tanımı olan bir hastalıktır. Vücut kitle indeksine göre matematik bir hesabı vardır ve birkaç evreden oluşur. İnsanın boyunun kilosuna oranını esas alan bir sistemdir. Bu sonuca göre 18-25 arası normal kabul edilir. 25’in üzerinde ise overweight, fazla kilolu olarak adlandırılır. Yine evre iki 35-40 arası iken 40’ın üzeri morbit obez kabul edilir. Cerrahinin alanına giren de 40 ve üzeri hastalardır. Bunun dışında da obeziteyi tanımlayan değişik kavramlar var. Aslı olan tabi ki vücudun içindeki yağ oranıdır. Erkekler ve kadınlarda farklı yağ oranları sebebiyet verebilir. Yani vücut kitle endeksi hesaplandığında yüksek çıkmasına rağmen aslında insanlar obez olmayabilir. Örneğin, vücut çalışan sporcular olduğu gibi kas kütlesi ağır gelebilir.

Obezite tedavisinde hangi teknikler kullanılır?

Obezite tedavisi dediğimiz zaman aslında geniş bir alandan bahsetmiş oluyoruz. Cerrahi aşamaya gelmeden önce tabi ki dahili branşların uğraştığı bir alan da söz konusudur. Hastanın vücut kitle indeksi 35’i geçmiş ise ve yandaş bir hastalığı varsa artık bu cerrahinin konusu olmaya başlar. Veya hiçbir hastalığı olmadığı halde vücut kitle indeksi 40’ı geçmiş ise yine cerrahinin uğraştığı bir alan haline gelir. Bu konuda yapılan çeşitli ameliyatlar var. Bu ameliyatlar temel olarak iki bölüme ayrılır. İlk olarak, volüm azaltıcı ameliyatlar; yani hacim azaltıcı ameliyatlardır. İkinci de emilim azaltıcı ameliyatlardır. Hastanın durumunu değerlendirip durumuna göre uygulanabilecek birçok farklı teknik vardır.

TÜP MİDE AMELİYATI

Tüp mide ameliyatı nedir?

Tüp mide ameliyatı son zamanlarda en popüler cerrahilerdendir. İlk başlarda başka bir ameliyatın ilk basamak ameliyatı olarak kullanılıyordu. Ancak zamanla görüldü ki bu ilk basamak olmasına rağmen oldukça etkili bir ameliyat tekniği ve bu yüzden de şu anda gerek dünyada gerekse ülkemizde obezitenin cerrahi tedavisinde oldukça etkilidir. Genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır. Bir, bir buçuk saat cerrahın deneyimine göre 45 dakika kadar da sürebilen bir ameliyattır. Mide hacminin vertikal; yani uzun ekseninden yüzde 75-80 aralığında çıkarılarak mideyi tüp haline getirilir. Cerrahi kapalı teknikle, 4 veya 5 giriş yerinden yapılır.

KİMLER TÜP MİDE AMELİYATINA ADAYDIR?

Peki tüp mide ameliyatı için uygun adaylar kimlerdir?

Bir hastaya tüp mide ameliyatı önermenin çeşitli şartları vardır. İlk olarak hastanın 18-65 yaş arasında olması gerekir. 18 yaşından önce de özel şartlarda nadiren uygulanabiliyor. Vücut kitle indeksi esas alınan değerdir. Sonuç 35’in üstünde ise ve bu hasta daha önce pek çok kez diyet tedavisi denemiş ve başarısız olmuşsa, ilaç tedavisi denemiş ancak kilo vermeyi kalıcı olarak başaramamışsa, diyabet, şeker, hipertansiyon, uyku apnesi gibi ek hastalıkları varsa 35 vücut kitle indeksine bu cerrahi önerilir. Hiçbir hastalığı olmasa dahi eğer vücut kitle indeksi 40’ı geçmişse ki buna morbid obezite denilir, bu durumda yandaş hastalığı olmasa dahi ameliyat önerilir.

Doç. Dr. Ali Kağan Gökakın

Tüp mide ameliyatı hazırlık süresinde hastayı neler bekliyor?

Tüp mide ameliyatına aday hastaların öncelikle ameliyatın farkında olması gerekir. Ameliyat sonrası takibe uyumlu olabilecek durumda olması gerekir. Bunun için tabi ki ameliyattan önce hastalara bilgilendirme yapılmalıdır. Özellikle psikiyatri ve endokrin uzmanlarında da destek alınır. Çünkü bu ameliyat tek başına sihirli bir değnek değildir. Ameliyat sonrası dönemde hastayı bekleyen çeşitli klinik durumlar yaşanabiliyor. Buna hazırlıklı olması için ve ameliyat sonrası doğru beslenmesi için bilgilendirilmesi önemlidir.

Cerrahi sonrası kilo verme ne zaman başlıyor? Ne kadar sürede ne kadar kilo verebilir?

Ameliyattan hemen sonra kilo verme başlar. Kilo verme süresi de15 aya kadar devam eder. Midenin yaklaşık yüzde 75-80’ini çıkarıldığı için kısacası hacmi azaltıldığı için hastalar artık erkenden doyarlar. Hastalar, daha önce yediği porsiyonların dörtte birini, beşte birine düşerler ve 15 ay boyunca kilo verme devam eder. Örneğin 160 kiloluk bir hasta tedavi süresince 60-70 kilo verebilir; ama 100 kilo bir hastadan ameliyat sonrası 60-70 kilo vermesini bekleyemezsiniz. Hastalar fazla kilolarının yüzde 75’ini bu cerrahi sayesinde kaybedebilirler.

TÜP MİDE AMELİYATI SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Cerrahi sonrası hasta nelere dikkat etmeli?

Ameliyat sonrası hastalara diyet düzenlemesi gerekir. İlk 10 gün hastaya yalnızca sıvı alınması istenir, 10. günden sonraki takip eden 10 günde ise püre şeklinde beslenmesi sağlanır. Birinci ayın sonunda ameliyattan önce nasıl besleniyorsa aynı şekilde beslenmesi başlar; ancak tabi ki porsiyonlar bir önceki beslenme duruma göre çok daha azalmış olur. Yaklaşık bir aylık bir süre doktor takibinde önerilerle özel bir beslenme vardır. Birinci ayın sonunda ise normal diyetine dönebilirler.

Yurt dışından bu konuyla ilgili olarak gelecek kişilere neler önermek istersiniz? Örneğin kaç günü ayırmalılar? Gelmeden önce sizinle iletişim kurmalılar mı?

Yurt dışından gelecek olan kişilerin ameliyat olmalarına gerek var mı, gerek yok mu bunun belirlenmesi için öncelikle hekimleriyle iletişim kurmaları gerekir. Çünkü bu ameliyat isteyen her kişiye yapılamaz belirli kriterleri var. Ameliyattan sonra hastanın durumuna bağlı olarak 2. gün taburcu edilir ve birinci hafta içinde kontrol yapılır. Birinci haftadan sonra hasta seyahate çıkabilir ve 10.günden sonra da normal işine dönebilir. Yine 20. gün sonrası havuza, denizine girebilir. Hatta biz birinci ayın sonunda hastalara özellikle mümkünse yüzme aktivitesi önerilir. Bu çerçevede ameliyat için en az bir hafta, 10 gün ayırmaları yeterli olacaktır.


İçeriği Paylaşın