Türkiye'nin Hangi Ülkelerle Aşı Sertifikası Var? Aşı Sertifikası Ne İşe Yarıyor?

Pandemi birçok sektör gibi turizm sektörünü de olumsuz etkiledi. Sekteye uğrayan sektörü hareketlendirmek için birçok ülke arasında aşı sertifikası imzalandı. Peki Türkiye'nin hangi ülkelerle aşı sertifikası var? Hangi ülkeler ne şartlarla turist kabul ediyor? Detaylı bilgi haberimizde...

Türkiye'nin Hangi Ülkelerle Aşı Sertifikası Var? Aşı Sertifikası Ne İşe Yarıyor?

Bizi Takip Et


Yaklaşık bir buçuk seneyi aşkın süredir hem dünyada hem de Türkiye'de devam eden koronavirüs pandemisi birçok sektörü olumsuz etkiledi. Kültür ve sinema, otomotiv, emlak, gıda, eğitim, tekstil, lojistik sektörlerinin yanısıra en çok etkilenen sektörlerden biri de turizm sektörü oldu.

Özellikle Türkiye'nin gelir kaynakları arasında önemli bir yere sahip olan turizm sektöründe pandemi nedeniyle sert düşüş yaşandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı turizm istatistiklerine göre, Türkiye'ye 2020'de gelen yurt dışı ziyaretçi sayısı, 2019'a göre yüzde 69,14 düşüşle 15 milyon 971 bin 201 oldu.

AŞI SERTİFİKASI GÜNDEME GELDİ

Koronavirüs aşının da bulunmasıyla birlikte ülkeler arasında aşı sertifikası uygulaması gündeme geldi. Sekteye uğrayan turizm sektörünü hareketlendirmeyi amaçlayan bu uygulama sayesinde hem aşılama teşvik edildi, hem de turizm sektörünü yeniden canlandırma hedeflendi. 

Buna göre, aşı yoluyla ya da hastalığı geçirerek koronavirüs bağışıklığı kazanan ve bunu belgeleyen kişiler ek haklara sahip oldu ve bazı kısıtlamalardan muaf tutuldu.

AŞI KARTI NASIL ALINIR?

Türkiye’de aşı olduktan sonra vatandaşlar HES ya da E-Nabız gibi uygulamalarla kendilerine aşı kartı oluşturabiliyor ve HES üstünden pasaportlarını da bu karta ekleyerek yurt dışına çıkma durumunda kullanabiliyor.

TRAVEL PASS UYGULAMASI DEVREYE GİRDİ

Avrupa Birliği, sınırları içinde kısıtlamasız seyahatlerin yeniden başlamasını mümkün kılmak için 1 Temmuz'dan itibaren "Dijital Covid Sertifikası" uygulamasını yürürlüğe soktu.  Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği IATA da havayolları için "Travel Pass" uygulamasını geliştirdi.

QANTAS BAĞIŞIKLIK PASAPORTU UYGULAMASI BAŞLATTI

Avustralya'nın en büyük havayolu şirketi Qantas, uçağa binecek yolculardan "bağışıklık pasaportu" istemeyi gündeme getiren ilk şirketlerden oldu. Buna göre yolculardan Covid-19 antikor testi sonuçlarını gösteren bir mobil uygulama kullanmaları istendi.

Ardından New York Times gazetesi aralarında United Airlines, JetBlue ve Lufthansa'nın da yer aldığı şirketlerin, "CommonPass" adlı sağlık pasaportu uygulamasını devreye sokmayı planladığını yazdı.

Türkiye'de de bazı ülkelerle aşı sertifikası imzalandı. İşte pandemide seyahat edebileceğiniz, aşı sertifikası anlaşmalı ülkeler...

YUNANİSTAN

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın başkenti Atina'da Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, iki ülkenin turizmde iş birliği için aşı sertifikalarının tanınması konusunda anlaştığını duyurdu.

MACARİSTAN

Türkiye ve Macaristan arasında geçekleştirilen koronavirüs aşı sertifikası sayesinde iki ülke arasında seyahat etmek mümkün. Büyükelçi Maris yaptığı bir açıklamada "Türkiye, Macar turistler için en çok tercih edilen üçüncü ülke" demişti.

SIRBİSTAN

Sırbistan ile imzalanan aşı sertifikası anlaşması sayesinde seyahat etmek mümkün. Türkiye ve Sırbistan vatandaşları için PCR testi zorunluluğu kaldırıldı.

BULGARİSTAN

Ülkemiz ve Bulgaristan arasındaki aşı sertifikası anlaşması sayesinde iki ülke arasındaki seyahatlerde karantina ve PCR testi zorunluluğu kaldırıldı..

İSPANYA

İspanya, Türkiye ile aşı sertifikası imzaladı. Böylece Türkiye’den İspanya’ya girişlerde, son uygulanan aşı dozundan 14 gün sonra düzenlenmiş bir aşı belgesi ile izin verilecek.

İspanya ile yapılan aşı sertifikasında geçerli olan aşılar; Pfizer-Biontech, Moderna, Astra-Zeneca, Johnson and Johnson, Sinovac ve Sinopharm şeklinde belirtildi.

AVUSTURYA

Avusturya’da bugün yürürlüğe giren yeni seyahat düzenlemesine göre, Türkiye'de de kullanılan corona virüse (Covid-19) karşı geliştirilen Çin Sinovac aşısından iki doz yaptıranlar, ülkeye girişte karantinadan muaf tutulacak.

Avusturya Sağlık Bakanlığı'nın internet sayfasında, ülkelerin risk seviyesine göre oluşturulan yeni seyahat düzenlemesi paylaşıldı.

Buna göre aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 3’üncü ülkelerden Avusturya’ya girişlerde iki doz Sinovac aşısı yaptırmış kişilerin karantinadan muaf tutulacağı bildirildi.

Kabul edilen aşılar ise, Pfizer-Biontech, Moderna, Astra-Zeneca, Johnson and Johnson, Covishield, Sinovac ve Sinopharm olarak açıklandı.

ALMANYA

Almanya'ya ise AB üyesi olmayan Türkiye gibi ülkelerden turistik geziler 25 Haziran'dan bu yana mümkün. Ancak uygulama sadece iki doz aşı olmuş olanları kapsıyor. Aşının ise Avrupa İlaç Ajansı’nın izin verdiği dört aşıdan (Pfizer/BioNTech, Oxford/AstraZeneca, Moderna ve Johnson & Johnson) biri olması ve ikinci dozun üzerinden 14 gün geçmiş olması gerekiyor.

SAĞLIK BAKANI KOCA'DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanlığı’nın tüm ülkelerle görüşerek bu tür anlaşmaları imzaladığını hatırlatarak, "Buna göre ülkemizde hangi aşıyı yaptırmış olursanız olun anlaşma imzalanan ülkelerde aşı sertifikalarımız karşılıklı olarak tanınıyor. Aşı türünden bağımsız olarak sertifikalar karşılıklı olarak tanınmaktadır. Bu konuda aşı türü, sertifika açısından bir tercih sebebi değildir" demişti.

BAZI ÜLKELERLE TEMASLAR SÜRÜYOR

10 Temmuz itibarı ile Macaristan, Sırbistan, Yunanistan, Bulgaristan, Moldova, Ukrayna, Arnavutluk, Filistin, Gürcistan ile aşı sertifikaları karşılıklı olarak tanınmış durumda. Yani Türkiye’den bu ülkelere gidecek olanların aşıları ne olursa olsun girişlerinde herhangi bir engel yok.

Dışişleri Bakanlığı başka ülkelerle ve aynı zamanda AB ile de görüşmelere devam ediyor.

Diplomatik kaynaklar, ikili anlaşmaların yanı sıra, bazı ülkelerin aldıkları tek taraflı kararlarla Türkiye vatandaşlarının aşı sertifikasıyla turistik seyahatlerine izin vermeye başladığını ifade ederek; Almanya, Fransa, Hollanda, İspanya ve İsviçre'nin bu ülkeler arasında olduğunu belirtiyor.

AB, TÜRKİYE'NİN AŞI SERTİFİKASINI TANIDI

Avrupa Birliği (AB), aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 3 ülkenin Covid-19 aşı sertifikalarını tanıma kararı aldı. AB Komisyonu, Türkiye, Kuzey Makedonya ve Ukrayna'nın uyguladığı Covid-19 aşı sertifikalarına "denklik" verilmesi kararı aldı.

Uygulama ile karşılıklı biçimde güvenli seyahat gerçekleştirilecek.
TÜRKİYE AŞI SERTİFİKASI SİSTEMİNE DAHİL EDİLDİ
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin (AB) Dijital Covid-19 Aşı Sertifikası Sistemi’ne dahil edildiğini açıkladı.


İçeriği Paylaşın