Yaz Aylarında Ağız Ve Deri Enfeksiyonları Artıyor

Yaz Aylarında Ağız Ve Deri Enfeksiyonları Artıyor

Yaz Aylarında Ağız Ve Deri Enfeksiyonları Artıyor

Bizi Takip Et


Anadolu Sağlık Merkezi’nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, yaz mevsiminde en sık karşılaşılan hastalıklarla ilgili bilgi verdi.

Yaz ayları ile birlikte ağız ve deri yoluyla bulaşan enfeksiyonlarda bir artış söz konusu oluyor. Bu hastalıkların yaz aylarında artması neyle açıklanabilir? 
Sıcaklık artışı, daha fazla ev dışında olmak, yiyeceklerin sıcak nedeniyle kolay bozulması ve güneşe daha fazla maruziyetle beraber bu tip enfeksiyonların sayısında artış olmaktadır.

Sıcaklar mikropların üremesinde nasıl bir etkiye sahip, yazın en çok görülen bakteriyel hastalık hangisi? 
Hastalık yapan mikropların üremesi için gerek sıcaklık insan vücut sıcaklığına eşittir, bu nedenle yaz aylarından 30 dereceyi geçen sıcaklar mikropların üremesi için ideal ortam yaratır. Yazın en çok görülen bakteriyel hastalık bakterilerin neden olduğu ishallerdir.

Sıcaklarla birlikte artış gösteren ve insan hayatını olumsuz yönde etkileyen viral ve bakteriyel hastalıklara karşı ne tür önlemler alınabilir? Ayrıca bulaşıcılıkları ile de risk oluşturan bu hastalıkların en kısa yoldan önlenmesi için yapılabilecekler nelerdir?
Yiyeceklerin buzdolabı dışında uzun süre kalmamasına özen gösterilmeli, açıkta satılan yiyeceklerin yenmemesi, buzlu içeceklerin içilmemesi önerilir. 
El ve gıda hijyenine özen gösterilmesi büyük ölçüde bu enfeksiyonların önlenmesini sağlayacaktır.

Bu hastalıklardan korunmada beslenmenin etkisinden söz edilebilir mi?
Elbette ishal durumlarında yağlı yiyeceklerin alınmaması, ve bol sıvı alınması hastalığın erken iyileşmesine yardımcı olur.

Bakteriyel hastalıklara karşı hijyen faktörü de büyük önem taşıyor. Bu konuda özellikle dikkat edilmesi gereken noktalar neler? Günlük yaşamda bakterilerden daha iyi korunmak için neler yapılabilir? 
Sık el yıkamak, el yıkama imkanın olmadığı yerlerde alkol içeren el dezenfektanları, mendiller kullanılabilir. Tuvaletlerin sık yıkanması ve çamaşır suyu iel dezenfekte edilmesi de yararlı olacaktır.

Yaz aylarında en çok şikayet edilen hastalıklardan birisi de mantar. Mantar hastalığı nedir, nasıl bulaşır? 
Deri mantarları nemli ortamları sever bu nedenle yazın terleyen ayaklar mantar enfeksiyonlarına açık hale gelir. Havuz, hamam, kaplıca, ortak kullanılan terlik, ayakkabı, çoraplarla bulaşır. Deride özellikle ayak parmak aralarında kaşıntı, çatlamalar, beyazlaşmalar, dökülmelere neden olur.

Çok kolay bulaşan bir hastalık olması yönünden de risk taşıyan mantar, hangi yollarla bulaşıyor ve bulaşmaması için alınabilecek önlemler neler?
Ayaklar yıkandıktan sonra iyice kurulanmalı, ıslak kalmamalıdır, başkalarına ait eşyalar kullanmamalıdır. Havuz, hamam, kaplıca gibi yerlerin temizliğine dikkat etmek gerekir.

Halk arasında yaygın bir kanı olarak mantarın özellikle deniz ve havuzdan bulaştığı düşünülüyor. Neden? 
Denizden mantar geçmez ancak havuzlar iyi klorlanmamışsa mantarlar için rezervuar olabilir, mantarlar nemli ortamlarda kolay çoğalırlar.

Yaz aylarında en çok sıkıntı veren rahatsızlıklardan birisi ise bağırsak enfeksiyonları. Bu hastalığın özellikle yazın görülmesinin nedeni nedir? Bu konuda nelere dikkat edilmeli? 
Sıcaklık artışı ve yiyeceklerin kolay bozulmasıdır neden. Gıda ve el hijyenine dikkat edilmelidir.

Çocuklarda görülen yaz enfeksiyonları nelerdir? Bunun için anne ve babalara neler önerilebilir?
Çocuklarda yazın en fazla ishaller, güneş yanıkları, sıcak çarpmalarına rastlanır. Ailelere çocuklarına el hijyeni eğitimi vermelerini ve güneşe doğrudan temas etmelerini önlemelerini önerilebilir.

Son olarak yaz aylarında yaşanan hastalıkların teşhisi ve tedavisi nasıl yapılıyor? Bu hastalıklardan korunmak için günlük yaşamda alabileceğimiz önlemler var mı? 
Hasta hekime başvurduğunda ayrıntılı olarak bilgi alınır, ardından gerekli testler yapılır, tedavi ve beslenme önerilerinde bulunur. Yazla beraber sinek ve böcek sokmaları da sıkça karşımıza çıkar, sinek kovucuların kullanılması, alerjik durumda hastanelere başvurulması gerekmektedir.

Kaynak: Anadolu Sağlık Merkezi web sitesi
(www.anadolusaglik.org)


İçeriği Paylaşın