Yeterince Uyumamak Korneadaki Kök Hücre Onarımını Bozuyor

Fareler üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, 7 saatten az uyumak gözde kök hücreleri erkenden tüketirken, göz yapısını ve onarımını bozuyor.

Yeterince Uyumamak Korneadaki Kök Hücre Onarımını Bozuyor

Bizi Takip Et


Bilim adamları, fareleri kullanılarak yapıltıkları bir çalışmada, az uyumanın gözler üzerindeki etkisini inceledi. Uyku yoksunluğunun, korneanın kendini düzgün bir şekilde onarma yeteneğini kaybetmesine neden olabileceğini ve bunun da göz kuruluğu gibi sorunlara yol açabileceğini öğrendiler. Araştırmacılar ayrıca antioksidan içeren göz damlalarının, uyku yoksunluğunun neden olduğu hasarı onarmaya yardımcı olabileceğini buldu.

Bilim adamları, uyku yoksunluğunun vücut üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu bilse de hala organları nasıl etkilediğini araştırıyor. Çin ve ABD'den araştırmacılar yakın zamanda, yetersiz uykunun gözleri nasıl etkileyebileceği üzerine bir çalışma yayınladı. 

Uyku yoksunluğunun hem korneadaki kök hücreleri hem de korneanın gözyaşı yüzeyini etkileyebileceğini buldular.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, yetişkinlerin çoğu yeterince uyumuyor. Doktorlar, yetişkinlerin her gece en az 7 saat uyumasını tavsiye ediyor. Yeterince uyumamanın; obezite, diyabet, tansiyon gibi hastalıklarda daha yüksek riske sahip olmak gibi sayısız sağlık sorununa neden olabileceğini bildiriyor. 

ÇALIŞMA NASIL YAPILDI?

Bu çalışmada araştırmacılar, uyku yoksunluğunun gözleri nasıl etkilediği hakkında daha fazla bilgi edinmek için fareleri kullandı.

Uzmanlara göre, "kornea gözün şeffaf ön yüzeyidir." Ayrıca korneanın gözleri rahat tutmaya yardımcı olan ve enfeksiyona karşı koruma sağlayan bir "gözyaşı filmi" olduğunu da belirtiyor.

Araştırmacılar, uyku yoksunluğunun korneadaki kök hücreleri ne ölçüde etkileyebileceğini bulmaya çalıştı.

Kök hücre tedavisinde uzman olan Dr. Neil Neimark, bir TEDx Talks podcast'inde, "Kök hücrelerin iyileştirici gücü var ve vücuttaki tüm doku onarımı kök hücreler tarafından başlatılır" dedi.

Mevcut çalışmanın araştırmacılar, 2 günlük ve 10 günlük uyku yoksunluğundan sonra farelerde gen ekspresyonunu değerlendirdi.

2 farklı çalışmada, araştırmacılar kornealarda 287 genin önemli ölçüde yukarı regüle edildiğini ve 88 genin aşağı regüle edildiğini buldu. 10 günlük çalışmada, 272 önemli ölçüde yukarı regüle edilmiş gen ve 150 aşağı regüle edilmiş gen gördü.

Uzmanlar, 1 ve 2 ay uyku yoksunluğundan sonra fareleri tekrar incelediler ve korneanın şeffaflığının azaldığını ve oküler yüzeyin pürüzlü olduğunu buldu. Uykudan yoksun bırakılmış farelerde kök hücreler erkenden tükendi.

Uzmanlar, yetersiz uyku veya gecikmeli uykunun kısa vadeli sonuçlarının gözde kuruluk, ağrı, kaşıntı ve kanlanma gibi rahatsızlığa neden olduğunu tespit etti.

Bu sorunlara rağmen, uzmanlar korneaları hasar görmüş farelerin, antioksidan içeren göz damlaları ile tedavi edilmesinin göz sağlığını iyileştirmeye yardımcı olduğunu gözlemledi.


İçeriği Paylaşın