Zirkonyum Diş Tedavileri

Zirkonyum Diş Tedavileri

Zirkonyum Diş Tedavileri

Bizi Takip Et


Zirkonyum tedavisi nedir? Zirkonyum tedavisinin diğer porselenlere göre avantajları nelerdir?Zirkonyum uygulamalarında hangi estetik kriterlere dikkat edilir? Zirkonyum tedavileri ne kadar sürer?

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, zirkonyum diş tedavileri hakkında merak edilenleri Türkiye’ye Sağlık Yolu programında anlattı.

. Zirkonyum tedavisi nedir?
“Zirkonyum tedavisi estetik veya protetik amaçlı uygulanan bir tedavidir. Bu tedaviyi hastalar dişleri daha hoş gözüksün diye diğer porselen diş tedavilerine göre tercih ederler. Hastanın beklentisini karşılamak için öncelikle hastanın çok iyi dinlenmesi gerekir. Hasta rahatsızlıklarını, dişlerinin nasıl olmasını istediğini ve hayalindeki dişleri anlatır. Daha sonra hastaya, kendi yüz ve dudak yapısına benzeyen örnek fotoğraflar gösterilir. Böylece hasta ile birlikte dilediği diş görüntüsü kafada oluşturulmuş olur. Daha sonra hastanın, tedavi sürecinde provalarda dişlerini bitmeden önce görme şansı olur ve estetik tedavi hastanın hayalindeki gibi bitirmeye çalışılır.”

NEDEN ZİRKONYUM TEDAVİSİ?

. Zirkonyum tedavisinin diğer porselenlere göre avantajları nelerdir?
“Zirkonyum tedavisinin metal destekli porselenlere göre birinci avantajı, metal destekli porselenlerin alt yapısında tel olduğu için ışık geçirgenliği yoktur. Eğer görünür bölgedeki dişler porselen kaplanacaksa metal destekli porselen yapıldığında da son derece estetik bir sonuç elde edilir. Ama ön bölgedeki birkaç tane diş yenilenecekse veya daha estetik hale getirilecekse zirkonyum tercih edilir. Metal destekli porselenin yapısındaki metal, ışık geçirgenliğini engellerken; zirkonyumun alt yapısında metal olmadığı için ışık geçirgenliğine sahiptir. Bu da dişlerin daha açık renkte yapılarak daha doğal bir görüntü elde edilmesini sağlar. İkinci avantajı, zirkonyumlarda metal alt yapı olmadığı için kenarları daha ince hazırlanabilir. Böylece diş etlerine baskı yapma ihtimali çok aza iner. Hatta ölçü doğru alınır, porselenler iyi hazırlanırsa ve laboratuar da bu konuda tecrübeli ise kenarlarını diş eti ile çok uyumlu hazırlayabilirler. Bu da hastanın ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmasını sağlar. Ayrıca metal destekli porselende diş eti kenarlarında morluklar veya koyu renklenmeler gözükebilir. Bunun birinci sebebi o yapılan porselen dişin ölçüsünün tam olarak alınamaması veya başka aksaklıklar olması ve porselen kenarlarının diş etine baskı yapıyor olmasıdır. İkinci sebebi de yıllar geçtikçe yaşla birlikte diş etleri bir miktar yukarı çekilebilir ve bunun sonucunda metal destekli porselenlerin tam bu diş etine girdiği yerde metal daha fazla yansıma yaptığı için o bölgeler koyu gözükebilir. Oysa zirkonyumda alt yapısında metal olmadığı için örneğin 25 yaşında dişlerine zirkonyum yaptırmış bir hasta 45-55-60 yaşına geldiği zaman diş etleri çekilmiş olsa bile normal bir diş eti çekilmesi gibi gözükecektir ve zirkonyumlarında herhangi bir estetik bozulma olmayacaktır.”

Diş Hekimi Pertev Kökdemir

DİŞ ESTETİĞİNDE ZİRKONYUM UYGULAMASI

. Zirkonyum uygulamalarında hangi estetik kriterlere dikkat edilir?
“Sadece zirkonyum uygulamalarında değil tüm estetik tedavilerde dikkate alınan bazı kriterler vardır. Örneğin burun kanatları arası mesafe veya dudak köşeleri arası mesafe veya iki gözün göz bebekleri arasındaki mesafe dikkate alınarak dişlerin büyüklükleri belirlenir. Bunun yanında dudak kalınlığı, göz rengi veya hastanın güldüğü zaman ağzının açılma miktarı dikkate alınan diğer kriterlerdir. O yüzden hastanın muayenesinden sonra fotoğrafları alınır ve görüntüler laboratuara hastanın beklentileriyle birlikte aktarılır. Bunlar sağlandıktan sonra hastanın provaları olur. Provalarda da bakılan estetik kriterler vardır. Mesela hasta güldüğü zaman diş kenarları alt dudak çizgisini takip etmelidir. Eğer hasta güldüğü zaman alt dudağı çok yukarı çıkıyorsa dişlerin boyu ona göre ayarlanır. Ya da hasta gülmüyorken yani dudakları serbest pozisyonda iken öndeki 2 tane dişin ucunun 1-1,5 mm kadar gözükmesi gerekir. Hastanın dişlerinin ucunun görünüyor olması hastaya daha genç bir ifade daha genç bir görüntü kazandırır.”

ZİRKONYUM TEDAVİSİYLE 6 GÜNDE SAĞLIKLI DİŞLER

. Zirkonyum tedavileri ne kadar sürer?
“Zirkonyum tedavileri 6 iş gününde tamamlanır. İlk aşamada hasta kliniğe geldiğinde bir miktar dişlerden aşındırma yapılır. Zirkonyumlar ince materyaller olduğu için metal destekli porselende olduğu gibi çok fazla aşındırma yapmak gerekmez. Ama dişler çepeçevre aşındırılır ve ölçüleri alınır. Aynı seansta hastanın geçici dişleri hazırlanır. Dolayısıyla hasta hiçbir zaman dişsiz veya ufaltılmış diş olarak kalmaz. Hasta günlük yaşantısına devam edebilir. Daha sonra prova aşamaları gelir. Zirkonyum dişin diş etiyle ne kadar uyumlu olduğu, renk olarak seçilen tonda olup olmadığı, dişlerin büyüklükleri kontrol edilir. İkinci prova tamamen estetik yöndedir. Bu aşamada hastaya dişlerinin bitmeden önceki hali gösterilir ve bu aşamada hastanın istediği her türlü değişikliği yapma imkanı olur. Hastanın en son beğendiği hale getirdikten sonra da son seansta yani 6. günde dişleri bitirilip yapıştırılır. Dolayısıyla zirkonyum tedavisi toplam 4 randevuda ve 6 günde tamamlanmış olur.”

TÜRKİYE’DE DİŞ ESTETİĞİ: UYGUN BÜTÇE, YÜKSEK KALİTE

. Yurt dışı ile Türkiye’deki tedavilerin fiyat karşılaştırmasını yapabilir misiniz?
“Fiyat karşılaştırması ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Almanya ile Türkiye’yi karşılaştırırsak Almanya’daki fiyatlara göre Türkiye’de 4/1 fiyatına yapılabilir. İsviçre ile karşılaştırılırsa 10/1 fiyatına bir zirkonyum Türkiye’de yaptırılabilir. Örneğin İsviçre’de 5 bin Euro’ya yaptırılacak zirkonyum tedavisi Türkiye’de 500 Euro’ya yaptırılabilir. Yine İngiltere gibi çok lükse giren o ülkelerde tedaviler Türkiye’de çok rahatlıkla hastaların bütçelerine göre yaptıracağı tedaviler haline gelir. Aynı zamanda sağlıklı tedaviler olur.”


İçeriği Paylaşın