35 Yıldır İçtiği Sigarayı Nasıl Bıraktı?

35 Yıldır İçtiği Sigarayı Nasıl Bıraktı?

35 Yıldır İçtiği Sigarayı Nasıl Bıraktı?

Bizi Takip Et


Emekli öğretmen Semra Aykın, şu sıralar 35 yılı aşkın süredir içtiği sigaraya elveda demenin haklı gururunu yaşıyor.

Kendi deyimiyle sigara içmek için her zaman bir bahanesi varmış. Mutluyken, yorgunken, üzgünken, sıkıntılıyken…  KOAH ve tansiyon hastası Semra Aykın, sigara içmeyen çocuklarının, doktorlarının uyarılarına rağmen tiryakiliğe devam etmekte bir sakınca görmemiş… Ta ki, kızının ısrarıyla gittiği göğüs hastalıkları uzmanı ona akciğerlerinin iflas etmek üzere olduğunu söylene kadar. Doktorun “Sizi oksijen vermek zorunda kalabiliriz” sözleriyle, bir yakınının solunum yetmezliği nedeniyle günde 12 saat makineye bağlı yaşamaya mahkum olması aynı zamana denk gelmiş.

Semra Aykın “İlk defa ölümden korktum” diyor. İşte  bu korku ona cebinde taşıdığı kül tabalarını çöpe attıracak kadar etkili olmuş. Yaklaşık 1,5 ay önce iradesiyle sigarayı bırakan Semra Aykın, sigara için ayda ödediği 150 lirayla kendini ödüllendirip çok beğendiği bir hırkayı almış…

Gençken yapamadığını  71 yaşında  başarıp sigaraya elveda diyen Semra Aykın, “Ciğerimle nefes aldığımı ilk kez hissettim” diyor. Nefes darlığı ve çabuk yorulma şikayetiyle çok sevdiği erguvanları seyretmek için Boğaz’da yapamadığı yürüyüşleri bu bahar sigarasız nefesiyle gerçekleştirmenin hayalini kuruyor. Semra Aykınwww.sagligimicinhersey.com `a sigara bırakma öyküsünü anlattı.

. Kaç yıl sigara içtiniz?
“35 yılı aşkın bir süre sigara içtim. “

. Bir günde ne kadar sigara içiyordunuz?
“Günde bir paket sigara içiyordum. Eğer, çok mutluysam ya da sıkıntılıysam, 1,5 paketi buluyordu. Ama hiçbir zaman sigarayı sonuna kadar içmedim, hep yarısında söndürürdüm.  “Sigarayla kendini zehirliyorsun, intihar ediyorsun anne”  diyen çocuklarıma da, “Çok içmiyorum ki. Sadece  birkaç nefes alıp söndürüyorum” diye yanıt verirdim. Onlar da bana her seferinde “Tek bir nefes sigarının  bile zararlı olacağını” anımsatırlardı  ama ben pek ciddiye almazdım….”

“MAKİNEYE BAĞLI YAŞAMAKTAN KORKTUM, SİGARAYI BIRAKTIM”

. Peki, sigarayı bırakmaya nasıl karar verdiniz?
“Aslında değerli doktorum Prof .Dr Ahmet Rasim Küçükusta,  sekiz-on yıl evvel bana KOAH teşhisi koyduğunda sigarayı mutlaka bırakmam gerektiğini söylemişti. Kontrola her gittiğimde  “Hoca’nım sigarayı bıraktınız mı?” diye sorardı. Ben de sıkılarak bırakamadığımı, bunu istememe karşın yapamadığımı söylerdim. Belki de asıl neden, sigarayı bırakmak istememdi.
Çünkü bana göre sigara iyi ve kötü günlerin en iyi arkadaşıydı. KOAH’a bağlı yakınmaları doktorum çok önemsiyor ama ben nedense hastalığın başı olduğundan pek ciddiye almıyordum.

Ta ki, guatr muayenesi için gittiğim özel bir hastanede kızımın ısrarıyla bir göğüs hastalıkları uzmanına muayene olana kadar. Kızım, son zamanlarda göğsümden gelen hırıltıların arttığını söylüyordu. Üstelik bir iki kere nefes almakta zorlandığımı fark etmişti. Benim önemsemediğim belirtileri görünce, göğüs hastalıkları uzmanına  muayene olmam için ısrar etti.

Beni muayene eden, tetkiklerimi inceleyen göğüs hastalıkları uzmanı doktor, akciğer kapasitemin çok düştüğünü söyledi. Sonra beni oksijene bağlayabileceğinden bahsetti. Ve kesinlikle sigarayı bırakmam gerektiğinin altını çizdi. “Durumunuz çok ciddi” dedi.

Şok oldum. Aynı dönemlerde bir tanıdığımızın da  ileri solunum yetmezliği teşhisiyle günde en az 12 saat makineye bağlı yaşamaya başladığını öğrendim.  Makineye bağlı yaşamaktan ve ölümden korktum. İlk kez bu kadar korktum. Ani bir kararla sigarayı bırakmaya karar verdim. “

. Kendi doktorunuz da yıllarca  size her muayenede mutlaka sigarayı bırakmanız gerektiğini söylemiş. Bu sefer işlerin ciddiye binmesi mi sigara tiryaliğinden vazgeçmenize neden oldu?
“Doğrusu bugüne kadar hiç korkmamıştım sigaranın zararlarından. En iyi arkadaşımdı sanki sigara. Sigara içmeyen çocuklarım bana hep sigara bağımlılığım nedeniyle sitem ederdi. Sadece göğüs hastalıkları uzmanım değil; kalp, diyabet-endokrin doktorlarım, hatta jinekoloğum da sigarayı bırakmam gerektiğini söylerdi.  Ne yazık ki, ben sigarayı bırakamıyordum. Ama hep Tanrı’ya “Hastalık gibi kötü bir şey olmadan bir şey olsun da ben sigaradan nefret edeyim” diye dua ediyordum.

. Son zamanlarda sağlığınızla ilgili sigaradan kaynaklandığını düşündüğünüz ne gibi yakınmalarınız vardı?
“Açıkcası çok kiloluyum. Kiloya bağlı şikayetlerle sigarının neden olduğu sıkıntıları karıştırmış olabilirim. Son zamanlarda nadir de olsa nefes darlığından yakınmaların vardı. Ben bu nefes darlığını, yorgunluğumu rutubetli havaya, lodosa, kilolarıma ya da yaşlılığa bağlıyordum. Şikayetlerimi sigara tiryakiliğime bağlayamıyordum bir türlü. Göğsümdeki hırıltılar da artmıştı. Ama dediğim gibi ben pek ciddiye almıyordum pek bunları…”

“CİĞERİMLE NEFES ALDIĞIMI İLK KEZ HİSSETTİM”

. Sigara, bıraktığınızda sağlığınızda ne gibi gelişmeler oldu?
“Daha iyi nefes almaya başladım. Ciğerlerimle nefes aldığımı ilk kez hissettim. Yürürken zorlanmamaya başladım. Bunlar bıraktıktan sonraki ilk bir ayda oldu… Kendimi böyle bir karar verdiğim için de güçlü hissetim. Ve kendimi ödüllendirdim. Bir mağazada çok beğendim siyah fırfırlı bir hırkayı kendime hediye aldım. Her ay sigaraya ayırdığım parayı, artık kendimi mutlu edecek hediye gibi şeylere ayıracağım. Düşünsenize günde en az 5 liradan ayda 150 lira sigara için para veriyordum. Şimdi bu parayı motive olmak için kendime aldığım hediyelere ayıracağım”

SİGARA AKLIMA GELİNCE  ÇOCUKLARIMI DÜŞÜNDÜM

. Sigarayı bırakırken zorlandınız mı?
“Sigarayı bıraktığım ilk hafta kendimi çok kötü hissettim. Hep aklım sigaradaydı. Doktorum hiç içme demesine rağmen, günde bir iki sigara içtim. İkinci haftadan sonra ise tamamen bıraktım sigarayı. Nikotin eksikliğine bağlı ilk zamanlarda sinirli, sıkıntılı, halsiz oldum. Hep sigarayı düşündüm. Özellikle yemeklerden sonra sigara içme arzusu hissettim. Her seferinde “Semra, sen  iradeli bir kadınsın.Tekrar sigaraya başlarsan yaşamım riske girecek” dedim kendime. Sonra çocuklarımı, onları ne kadar sevdiğimi düşündüm. Yaşamın ne kadar güzel olduğunu… Bir de dolabımda giyilmeyi bekleyen aldığım birkaç yeni giysiyi… “

. Peki, daha önce sigarayı hiç bıraktığınız dönemler oldu mu?
Evet… Yıllar önce dilimde ağız kanseri şüphesi olan bir yara çıkmıştı. İlk o dönemde bıraktım sigarayı.  Sekiz ay sürdü sigarasız yaşamım. Bir de guatr ameliyatımdan sonra  bıraktım. Çünkü ameliyat sonrasında anesteziden uyanırken çok kötü öksürük krizleri yaşadım. Bir yıl hiç içmedim. Sonra tekrar  başladım. Arkadaş sohbetlerinde bir tane derken, giderek arttı içtiğim sigara miktarı. Geçmişte sigarayı hep hastalık korkularıyla bıraktım ama o korkular geçince sigaraya tekrar başladım.”

“AKCİĞERLERİM İFLAS ETMEK ÜZEREYMİŞ”

. Doktorunuz sizi şimdi de korkutmuş. Ya sigaraya yeniden başlarsınız?
“Öyle bir niyetim hiç yok. Çok kararlıyım şimdi. Artık işin şakaya gelir tarafı yok. Akciğerlerim iflas etmek üzereymiş. Bunun farkındayım“

.Sigara tiryakiliğinizden vazgeçmek için neler yaptınız?
“Önce cebimde, çantamda taşıdığım minik, benim için özel kül tablalarını çöpe attım. Mahallemizdeki bakkala da sigarayı bıraktığımı söyledim. Eğer, irademe hakim olamayıp ondan sigara istersem bana iyilik yapmak istiyorsa, sigara vermemesini söyledim.  Çok şükür, böyle bir duruma gerek kalmadı.”

. Psikolojik destek aldınız mı? Ya da nikotin replasman tedavilerinden yararlandınız mı? Yoksa irade daha önemli mi diyorsunuz?
“Bence bu konuda irade çok daha önemli. Hiç de böyle olacağımı tahmin etmiyordum. Ben de şaştım. Ölüm korkusu, makineye bağlı kalma korkusu etkiledi beni. Karar verdim ve bıraktım. Doktorların söylediği doğruymuş, önce insanın kendisinin sigarayı bırakmaya kararlı olması ve sigarayı bırakmayı istemesi gerekiyormuş”

. Diğer aile bireylerinin sigara ile araları nasıl?
“Ailemde benden başka sigara içen yok. Çocuklarımda bana bu konuda çok kızıyorlardı. Zaten evin içinde içemiyordum, yasaktı.  Çocuklarım evde tam dumansız ortamı Türkiye’de kapalı ortamlarda sigara içme yasağından önce başlatmışlardı. Evde, onlarlayken ancak balkonda içebiliyordum sigarayı…”

. Sigara içenlere ne gibi önerileriniz olacak?
“Bir an evvel sigarayı bırakmalarını öneriyorum. Sigara içme yaşı çok düştü gerçekten. Gençlerin ellerinde sigara düşmüyor. Ben zararını çok geç anladım. En iyi arkadaş sandığım sigara, en kötü arkadaş çıktı. Artık eskisi gibi sigarayı aramıyorum. En sevdiğim çiçek erguvandır. Baharda boğaz kıyısında nefes nefese kaldığım için erguvanları doyasıya seyretmek için yürüyüş yapamıyordum. Şimdi giderek açılan sigarasız nefesimle Allah izin verirse bu bahar erguvan yürüyüşleri yapmak istiyorum”


İçeriği Paylaşın