Beyin Tümörüne Cyberknife İle Gelen Umut

Beyin Tümörüne Cyberknife İle Gelen Umut

Beyin Tümörüne Cyberknife İle Gelen Umut

Bizi Takip Et


George Peltekova,  beynindeki tümör nedeniyle zorlu bir tedavi sürecine girdi. Tümör beyinciğe çok yakın olduğu için uygulanan tedaviler yetersiz kaldı. Bulgaristan’da hekim olarak görev yapan Peltekova, bir yandan da hastalığıyla ilgili tıptaki gelişmeleri takip etti ve Cyberknife teknolojisinin kendisi için tek çözüm olduğunu anlayınca,  kendini Anadolu Sağlık Merkezi’nin doktorlarına teslim etti.

Bulgaristan’da bir hastanede ortopedi ve travmatoloji uzmanı olarak görev yapan 36 yaşındaki George Peltekova, hastalarına şifa dağıtmak için gecesini gündüzüne katan bir doktordu. Eşi Irina Peltekova ve 12 yaşındaki oğluyla birlikte, yaşadıkları Stara Zagora kentinde mutlu bir yaşam sürüyordu. Ancak bundan iki yıl önce, yüzünün sol tarafına felç gelmesiyle birlikte bu mutluluk, yerini hüzne bıraktı. Sabah uyandığında sol dudağının kaydığını fark eden George Peltekova, soluğu eşiyle birlikte hemen hastanede aldı.

“Ağız fonksiyonlarını yitirmeye başlayınca, ciddi bir sorun olduğunu anlamıştım. Bir doktor olarak, zaman kaybının da tedavinin başarısını ne denli olumsuz yönde etkileyeceğini çok iyi biliyordum. Dolayısıyla, ilk işim bir beyin cerrahına başvurmak oldu” diyor George Peltekova.

Beyin tümörü riskli bölgede,
Hastanede çekilen MR’ın ardından, beyinde yaklaşık 3 santimlik bir tümör olduğu tespit edilmiş. Yapılan tetkiklerin ardından George Peltekova’da çift görme ve kolda karıncalanma gibi sorunlar başlayınca, beyinde ödem oluştuğu anlaşılmış ve hemen kortizon tedavisine başlanmış. 2 ay boyunca tümörün nasıl bir gelişim gösterdiği izlendikten sonra ameliyata karar verilmiş. George Peltekova, Mart 2004’te hastaneye yatmış. Yapılan biyopsi sonucunda tümörün beyinciğe çok yakın olduğu ortaya çıkmış.

“Doktorum, tümörün beyinciğe yakın olmasından dolayı endişe etmiş. Çünkü bu bölgeye müdahale ederlerse konuşma yeteneğimi kaybedebilir, sol elimi kullanamaz hale gelebilirdim. Bunun üzerine doktorlar sadece risk taşımayan bölgeleri temizlemekle yetinmek zorunda kalmışlar” diyor George Peltekova.

Operasyonun ardından radyoterapi tedavisine başlanmış. Uygulanan radyoterapi etki etmiş, ancak tümörün beyinciğe yakınlığı nedeniyle risk hala sürüyormuş.  George Peltekova, tedavisi sürerken büyük bir sevdayla bağlı olduğu mesleğine geri dönmüş. Tümörün nasıl bir seyir izlediğinin takibi için de üç ayda bir kontrolden geçiyormuş. Ancak 8 ay sonra çekilen MR’ın ardından tümörün tekrar büyümeye başladığı ortaya çıkınca, bu kez kemoterapi tedavisine geçilmiş. Tümörün bulunduğu yer son derece riskli olduğu için altı ay süren kemoterapi tedavisi de yetersiz kalmış.

Umut Cyberknife tedavisinde
Yaşadıkları tüm zorluklara rağmen umutlarını yitirmeyen Peltekova çifti, bir yandan da beyin tümörünün tedavisiyle ilgili son gelişmeleri meslektaşlarından ve internetten takip ediyormuş. Tüm tedavilerden olumlu sonuç alınamayınca, Cyberknife teknolojisinden yararlanabilmek için Anadolu Sağlık Merkezi’nin yetkilileriyle iletişim kurulmuş. Yazışmalar ve incelenen raporlar sonucunda doktorlardan olumlu yanıt alınca, çok mutlu olmuş Peltekova çifti. Umutlarını hiçbir zaman yitirmediklerini belirten George Peltekova, duygularını şöyle dile getiriyor:

“Beyin tümörünün çok zor tedavi edileceğinin bilincindeydik. Üstelik tümörün bulunduğu yer son derce riskli olduğu için uygulanan tedavi metodları yeterli olamadı maalesef. Eşimle birlikte beyin tümörünün tedavisindeki son gelişmeleri meslektaşlarımdan ve internetten sürekli araştırmıştım. Yaptığım araştırmalar sonucunda Cyberknife tedavisinin beyin tümörlerinde etkili bir yöntem olduğunu öğrendim. Cyberknife’ın diğer dokulara zarar vermemesi, kararımızdaki en önemli etken oldu. Yöntemin özelliğinden dolayı beyin içinde ulaşılması çok güç noktalara ışın gönderebilmesi  de çok önemli. Beyinciğe yakın olduğu için tümörün tamamen yok edilmesi mümkün olmasa da, zararsız hale gelecek kadar küçülmesi bile büyük bir mutluluk olur benim için”

Cyberknife nedir?
Her türlü kanserin radyoterapisinde kullanılan son teknoloji ürünü; robot kolu üzerine yerleştirilen 6 Mega voltluk Linac ile çalışan bir cihaz.

Tümör çevresindeki normal dokuların radyasyonla karşılaşmasını  minimuma indiren, radyo-cerrahinin en gelişmiş yöntemi.

Cihazın her açıda dönebilen ve her pozisyonda durabilen robotik kolu yardımıyla odaklanmış ışınlar hastaya gönderiliyor.

Vücuttaki herhangi bir bölge, robotik kol sayesinde kolaylıkla
ışınlanabiliyor. Bu özellik, tedavisi diğer radyoterapi cihazlarıyla mümkün olmayan hastalara da tedavi şansı veriyor.

Ağrısız ve herhangi bir operasyona gerek vermeyen bir tedavi yaklaşımı. Vücut içerisindeki tümör ya da hastalıklı alanlar duyarlı bir biçimde hedefleniyor ve yüksek radyasyon dozları veriliyor.

Kaynak: Anadolu Sağlık Merkezi web sitesi
(www.anadolusaglik.org)


İçeriği Paylaşın