Diyabeti Tanı, Gözünü Koru

Diyabeti Tanı, Gözünü Koru

Diyabeti Tanı, Gözünü Koru

Bizi Takip Et


Türk Oftalmoloji Derneği, Türk Diyabet Cemiyeti, Türkiye Diyabet Vakfı işbirliği ve Bayer’in koşulsuz desteği ile hayata geçirilen “Diyabeti Tanı, Gözünü Koru” sosyal sorumluluk projesi ile diyabet hastaları ve hasta yakınlarının diyabete bağlı görme kayıpları konusunda bilgilendirilmesi amaçlanıyor.

DİYABETİK RETİNOPATİ ERKEN TEŞHİS İLE ÖNLENEBİLİR

“Tehlikeyi Görmezden Gelmeyin, Diyabetliyseniz Yılda 1 Kez Göz Kontrolünden Geçin” sloganı ile Konya Ticaret Odası (KTO) konferans salonunda gerçekleştirilen programda proje hakkında bilgi veren Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kaya, Diyabetin, kan şekerinin sürekli kontrol altında tutulmasını gerektiren, yaşam boyu süren bir hastalık olduğunu ve amaçlarının diyabetik hastaların yaklaşık yüzde 30-35‘ini görmesini tehdit eden retinopati hakkında toplumu bilgilendirmek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kaya “Bu toplantılar hekime ne zaman başvurulacak, ne yapılacak gibi hastalık hakkında farkındalık yaratmak gibi amaçlarla yapılmaktadır, çünkü ülkemizde ve tüm Dünyada da aslında öyle. Diyabetik hastaların yaklaşık yarısı diyabetli olduğunu bilmiyor. Çoğu zaman komplikasyonların varlığıyla hastalar diyabet tanısı almakta. Dünyada yaklaşık 140-145 milyon diyabetik retinopati görmeyle ilişkili zararlı konumların olduğu durumlar var. Diyabetik retinopati aynen diyabet gibi önlenebilir hastalıklar grubu içerisindedir. Bu da farkındalık yaratılarak olacaktır.” dedi.

GEÇİCİ SANDIĞINIZ DURUMLAR GÖRME KAYBINA NEDEN OLABİLİR

Dünya genelinde Diyabetik Retinopati (DR)’li hasta sayısı 2010’da 126,6 milyonken, 2030’da bu sayının 191 milyona çıkacağının öngörülmekte olduğu belirtildi. “Diyabet Gözümü Nasıl Etkiliyor? Ne Yapmalıyım?”  konusunda açıklama yapan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Banu Turgut Öztürk, “Diyabete bağlı göz hastalığı, tıbbi adıyla Diyabetik Retinopati (DR), herhangi bir belirti görülmeden ilerleyebilen, en sonunda şiddetli ve ani görme kaybına neden olarak körlüğe yol açabilen, bir göz hastalığıdır. Diyabetin istenmeyen bir sonucu olan Diyabetik Retinopatinin başlıca nedeni göz küresinin arka bölümünde yer alan ve görmeyi gerçekleştiren retina tabakasındaki damarların hasarıdır. Bu hasar, dokuların zaman içinde görmenin bozulmasına yol açacak ölçüde işlev göremez hale gelmesine yol açar” dedi. Prof. Dr. Öztürk “Kan şeker­ini­z kontrol altında deği­lse, yüksek tansi­yonunuz varsa, kolesterol (kan yağları) düzeyleri­ni­z yüksekse, si­gara ­iç­iyorsanız-tütün kullanıyorsanız ve gebe iseni­z diyabete bağlı göz hastalığı riskiniz artabilir” dedi.

20 YILDAN DAHA UZUN SÜREDİR DİYABET HASTASIYSANIZ DİKKAT!

20 yıl veya daha fazla zamandır d­iyabeti i­le yaşayan kişileri­n üçte bi­ri­ di­yabet­ik reti­nopati­ r­iski­yle karşı karşıya olduğuna dikkat çekilen toplantıda; Eğer hastanın t­ip 1 ya da ti­p 2 di­yabet­i varsa en azından yılda bi­r kez kapsamlı bi­r göz muayenesinden geçmeli­, göz di­bi­ni­ze bakılmalı ve d­iyabete bağlı göz hastalığı kontrolünden geçilmesi gerektiğini belirten Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hürkan Kerimoğlu ise, “Eğer d­iyabete bağlı göz hastalığınız varsa, daha sık kontrol edi­lmen­iz gerekecekt­ir. Kan şekeri­n­iz, kan basıncınız ve kan kolesterol düzeyler­iniz mümkün olduğunca normal sınırlar i­ç­inde olmalıdır. Bunun yanında si­gara-tütün kullanımını bırakmanız büyük önem taşır” dedi.

KONYA HALKI, SANAL GERÇEKLİKLE DİYABETİK RETİNOPATİLİ HASTANIN GÖZÜNDEN GÖRDÜ

Bir evin oturma odası olarak tasarlanmış özel alanda 3D (üç boyutlu) sanal gerçeklik gözlüğüyle, sağlıklı bir birey ile diyabet hastası ve görme sorunu yaşayan bir bireyin, ev yaşamının arasındaki farkı deneyimleme şansını buldular. Diyabet hastası bireylerin yılda 1 kez göz kontrolünden geçmesi konusunda farkındalık yaratmaya çalışan etkinlikte, konuklar diyabete bağlı gelişebilecek göz problemlerinin günlük yaşama etkilerini deneyimleme fırsatı buldular.


İçeriği Paylaşın