Diyabeti Yenmek İçin Dengeli Beslen

Diyabeti Yenmek İçin Dengeli Beslen

Diyabeti Yenmek İçin Dengeli Beslen

Bizi Takip Et


Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2016 yılı Dünya Sağlık Günü ve Haftası’nın ana temasını, ‘Diyabet’ olarak belirledi. ‘Diyabeti Yen!’ sloganı ile hafta boyunca önemli bir halk sağlığı sorunu olan diyabetteki artış ve sonuçlarına dikkat çekiliyor ve diyabetle mücadele yöntemlerine dair farkındalık yaratmak amaçlanıyor.

Dünya genelinde 350 milyon diyabet hastası bulunuyor ve bu sayının 20 yıl içerisinde iki kattan fazla artacağı öngörülüyor. Bu artışın en önemli nedenleri; fazla kilo, obezite ve hareketsizlik. Obezitenin dünyayı olduğu kadar Türkiye’yi de tehdit ettiği gerçeğinden yola çıkan Şenpiliç, 2015 yılında beslenme konusunda ailelerde kilit rol üstlenen kadınlara yönelik olarak ‘Dengeli Beslen, Harekete Geç’ sloganıyla büyük bir sosyal sorumluluk projesi başlattı.

Kampanyaya rehberlik eden Uzman Diyetisyen Olcay Barış, Dünya Sağlık Günü ve Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada; “Dünya genelinde 350 milyon diyabet hastası bulunuyor. Bu hastaların yüzde 90’nı Tip 2 diyabet hastası. Dengeli beslenme ve egzersizle özellikle Tip 2 diyabetin önüne geçilebiliyor. Bu nedenle, ‘Dengeli Beslen, Harekete Geç’ Kampanyamız ile kadınlara dengeli beslenmeye dair önemli ipuçlarını anlatıyor ve egzersiz yapmayı eğlenceli hale getirecek yöntemleri gösteriyoruz” dedi.

Birçok diyabet hastasının, hastalık gelişmeden önce insülin direncine sahip olduğuna ve bu durumun halk arasında gizli şeker olarak bilindiğini belirten Uzman Diyetisyen Olcay Barış, “Yemek yiyince kandaki şekerin, enerji olarak kullanılmak üzere hücrelere girmesi insülin hormonu sayesinde oluyor. Direnç oluştuğunda ise insülin hormonu kandaki şekeri hücrelere sokamıyor yani kan damarıyla hücre arasında adeta bir duvar örülüyor. Kişi, bir türlü doymuyor, hızla kilo alıp zor kilo veriyor, acıkma atakları yaşıyor, yemeklerden hemen sonra halsizlik yaşıyor, çabuk sinirleniyor ve diyet yapmasına rağmen zayıflayamıyor. Genetik yatkınlıkla beraber sağlıksız beslenme ve hareketsizlik insülin direncinin ortaya çıkmasında önemli rol oynuyor” dedi.

Şenpiliç’in sosyal sorumluluk kampanyası Dengeli Beslen Harekete Geç Kampanyası’na rehberlik eden Uzman Diyetisyen Olcay Barış, insülin direncinin tedavisinde hayat tarzı değişikliklerinin esas olduğuna dikkat çekiyor ve alınabilecek önlemleri sıralıyor:

  • Boy, kilo, cinsiyet ve günlük aktivite miktarı göz önüne alınarak beslenme alışkanlığı değiştirilmeli ve bireyin ideal kiloya inmesi sağlanmalıdır.
  • Yoğun ve glisemik indeksi yüksek karbonhidrat tüketiminden kaçınılmalı, yağlı gıdaların tüketimi kısıtlanmalı ve fazla tuz tüketmekten kaçınılmalıdır.
  • Bir gıdanın glisemik indeksi(Gİ) onun kan şekerini yükseltme özelliğini gösterir. Gİ’ si yüksek olan gıdalar kan şekerini çok hızlı yükseltiyor ve kilo alımına neden oluyor. Bazı kekler, muz, incir, üzüm gibi meyveler pirinç, beyaz ekmek, kek, pasta gibi unlu ve şekerli gıdalar yüksek Gİ’li olarak sınıflanıyor. Bu besinlerden mümkün olduğunca uzak durmak ve sık sık ara öğün yemek gerekiyor.
  • Haftada en az 150 dakika olacak şekilde egzersiz yapılması da insülin direncini en iyi kıran özelliklerin başında geliyor. Ani şeker düşmelerinden kaçınmak için tek seferde yapılan egzersizin 45 dakikayı geçmemesi gerekiyor.
  • ‘Dengeli Beslen Harekete Geç’ Kampanyası’nın web sitesinde, Zumba Eğitmeni Atakan Uğurlu’nun dans ve fitnessi birleştiren Zumba’ya dair basit hareketleri anlattığı videolar yayınlanıyor. Bu videolar sayesinde kolayca öğrenilebilen basit Zumba hareketleri zaman ve mekan kısıtlaması olmadan evde yemek yaparken, elektrik süpürgesi kullanırken, çamaşır asarken hatta otururken bile uygulanabiliyor. (Videolara ulaşmak için: www.dengelibeslenhareketegec.com/harekete-gec/)

İçeriği Paylaşın