Diyabetlilerde Retinopati Nedir?

Diyabetlilerde Retinopati Nedir?

Diyabetlilerde Retinopati Nedir?

Bizi Takip Et


Dünyagöz Etiler Hastanesi’nden Op. Dr. Pervin Uygur, diyabetin göz hastalıklarını tetiklediğini söyledi. Op. Dr. Pervin Uygur, “Özellikle 10 yıldan fazla diyabet hastası olan kişilerin retinopati riskiyle karşı karşıya. Tip 1 diyabet veya insüline bağımlı genç diyabetiklerde ergenlik çağından sonra retinopati görülme sıklığı yaşla doğru orantılı olarak artıyor. Bunun yanı sıra kan şekerinin kontrolü önemli bir faktör. Kan şekerinin düzensiz seyretmesi, ani kan şekeri yükselmesi veya düşmesi, retinanın bozulmasını ve retinopati hastalığının ilerlemesine neden oluyor” dedi.

GÖZ DİBİ MUAYENESİ İLE ERKEN TEŞHİS 

Retinopati hastalığında erken teşhisini önemini vurgulayan Op. Dr. Uygur, diyabet teşhisinin hemen ardından hastanın göz muayenesi olması gerektiğini belirtti.   Diyabet hastalarının 1 yıllık aralarla diyabet kontrollerinin bir parçası olarak rutin göz muayenelerine devam etmeleri konusunda uyaran Op. Dr. Pervin Uygur, “Özellikle göz dibi muayenesi, retinada meydana gelen değişikliklerin erken safhada tespit edilmesini sağlar ve hastaya başarılı şekilde tedavi olma şansı sunar. Diyabet tanısı sonrası 1 yıllık aralarla 5 yılı geçen diyabet hastalarının 6 ayda bir, göz dibi problemi tespit edilen diyabetlilerin 3 ayda bir göz muayenesi olması gerekmektedir” diye konuştu.

LAZERLE TEDAVİ

Diyabetik retinopati hastalığının lazer tedavisi ile çözülebileceğini ifade eden Op. Dr. Pervin Uygur sözlerini şöyle sürdürdü:

“Retinopatide kullanılan tek tedavi yöntemi lazerfotokoagulasyon. Laser tedavisinde, ince demet şeklindeki argon laser ışığı sızdıran kan damarlarının kapatılmasında ve kan gitmeyen iskemik retinanın kapatılmasında kullanılır. Bu tedavi uygun zamanda ve uygun şekilde uygulandığı takdirde şeker hastalığına bağlı ciddi görme kayıplarını önlemenin tek yoludur. Retinopati bulgularının erken dönemde tespit edilmesi, tedavi başarısının anahtarıdır.

Diyabet teşhisi aldığınızda ya da teşhis aldıktan sonraki erken dönemde bulanık görme şikayeti ile sıkça karşılaşılır. Bu şikayet retinopatiden değil; o sırada kan glukoz seviyesindeki yükseklikten kaynaklanmaktadır. Kan glukoz seviyesinin normale dönmesi birkaç hafta alabilir, kontrol sağlandığında görme bulanıklığı ortadan kalkacaktır. Bu geçici bulanıklık döneminde, gözlük değişimi yapılması uygun olmayacaktır.”


İçeriği Paylaşın