Dünya Doktorları, BM Uyuşturucu Madde Komisyonu Etkinliğine Ev Sahipliği Yapacak

Dünya Doktorları, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından düzenlenen 67. Narkotik Uyuşturucular Komisyonu (CND) Toplantısı kapsamında ‘İnsani Kriz Ortamlarında Madde Kullanım Bozukluğunun Ele Alınması’ başlıklı etkinliğe ev sahipliği yapacak.

Dünya Doktorları, BM Uyuşturucu Madde Komisyonu Etkinliğine Ev Sahipliği Yapacak

Bizi Takip Et


Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından düzenlenen 67. Narkotik Uyuşturucular Komisyonu (CND) Toplantısı 18-22 Mart tarihleri arasında Birleşmiş Milletler’in Viyana’daki genel merkezinde gerçekleştirilecek.

Dünyanın farklı bölgelerinden uzmanların katılımıyla düzenlenecek toplantılarda, dört gün boyunca uyuşturucu ve bağımlılık ile ilgili pek çok konu ele alınacak. Dünya Doktorları, Yeşilay’ın da katılımıyla ‘İnsani Kriz Ortamlarında Madde Kullanım Bozukluğunun Ele Alınması’ (Addressing Substance Use Disorder In Crisis Settings) başlıklı etkinliğe ev sahipliği yapacak. 

İhtiyaç sahibi insanlara acil ve uzun dönemli sağlık ve koruma hizmetleri sağlama amacıyla toplumsal hizmetler veren Dünya Doktorları’nın organize ettiği etkinlik, 22 Mart Cuma sabah 08:00’de (TSİ 10:00) çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek. 

UNODC Önleme, Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümünün desteğiyle düzenlenen etkinliğe Yeşilay, The Eurasian Harm Reduction Association (Avrasya Zarar Azaltma Derneği) ve The Slum Child Foundation (Gecekondu Çocukları Vakfı) temsilcileri konuşmacı olarak katılacak. Çeşitli bağımlılık alanlarında çalışmalar yürüten Yeşilay, etkinlikte Türkiye'de madde bağımlılığıyla mücadele konusunda yapılan faaliyetleri ve elde edilen tecrübeleri paylaşacak.

Etkinlik öncesi açıklamalarda bulunan Dünya Doktorları Derneği Türkiye Saha Koordinatörü Aslı Göknur Soysal, doğal afetler ve savaş gibi insani kriz ortamlarında madde kullanımında artış yaşandığını doğrudan kriz bölgelerinde yürüttükleri saha çalışmalarında gözlemlediklerini belirtti ve ekledi:

“Ancak, kriz ortamlarında bağımlılık genellikle ikinci plana atılmakta. Bu tür kriz ortamlarında, bizim gibi insani yardım kuruluşları önleyici bir role sahip. Doğrudan sahada, kriz ortamındaki insanlara temas edebildiğimiz için bu tür vakaları doğru bir şekilde tespit edip gerektiğinde ilgili kurumlara yönlendirme imkanına sahibiz.”

2024 yılı itibarıyla dünya çapında 110 milyon insanın, zulüm, çatışma, şiddet, insan hakları ihlalleri ve kamu düzenini ciddi şekilde bozan olaylar nedeniyle zorla evlerinden edildiğine dikkat çeken Soysal ayrıca, “Sağlamakta olduğumuz birinci basamak sağlık, koruma ve psikolojik destek hizmetleri esasen tümüyle madde bağımlılığına karşı koruyucu müdahalelerdir. Bu etkinlik vesilesi ile çatışma ve kriz sonrası durumlarda madde kullanımına yönelik soruna ve mevcut değerlendirme ve müdahale araçlarına genel bir bakış sunmayı amaçlıyoruz," dedi.

Narkotik İlaçlar Komisyonu (CND), uyuşturucu politikası ve kontrolüyle ilgili konuları tartışmak ve değiştirmek amacıyla BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi'nin bir komisyonu olarak ilk kez 1946'da toplandı.


İçeriği Paylaşın