Onlar Hayata Artı Bir Farkla Katılıyorlar

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü olarak kutlanıyor. Down sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılık...

Onlar Hayata Artı Bir Farkla Katılıyorlar

Bizi Takip Et


Birleşmiş Milletler tarafından 21 Mart Down Sendromlular Farkındalık Günü ilan edildi. Dünya genelinde 6 milyon insan bu genetik farklılığı taşıyor. Down sendromu bir kromozomal bozukluk olarak karşımıza çıkıyor. İnsan hücresinde 46 kromozom varken, down sendromlularda 47 kromozom bulunuyor. Uzmanlar annenin yaşının da down sendromlu bebek riski için önemli bir faktör olabildiğini söylüyor.

DOWN SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Down sendromlu bir bireyde fiziksel gelişme geriliği, konuşma ve öğrenme yeteneği zayıflığı, çekik gözler, işitme kaybı, görme bozukluğu, lösemi gelişme riski, 40 ve üzeri yaşlarda alzaymır gelişme riski, diş problemleri ve konjenital kalp hastalıkları gibi sendromları görülebiliyor.

MUTLU VE SAKİN KİŞİLİK YAPISI

Bu çocuklar genellikle mutlu ve sakin kişiliklerdir. Belli bir oranda topluma adaptasyon gösterirler. Down sendromlu çocukların önemli bir kısmının sosyal ve duygusal gelişimi öğrenme güçlüğünden dolayı yaşıtlarına oranla daha düşüktür.

Down sendromlu çocuklar iyi bir eğitimle nispeten normal bir birey olarak yaşamlarını sürdürebilir, imkanlar ölçüsünde bir meslek edinebilir ve kendi imkanlarıyla yaşamlarını idame ettirebilecek düzeye gelebilirle


İçeriği Paylaşın