En Yaygın 5 Ev Kazasına Dikkat! İşte Ev Kazalarına Karşı Alınacak Önlemler

Ev kazaları çoğunlukla önlenebilir olaylardır ancak bir anlık dikkatsizlik, tedbirsizlik nedeniyle ölüme bile neden olabilirler. Evlerde sıkça karşılaşılan 5 kazayı ve ev kazalarına karşı alınacak önlemleri sizler için derledik...

En Yaygın 5 Ev Kazasına Dikkat! İşte Ev Kazalarına Karşı Alınacak Önlemler

Bizi Takip Et


Dünya'da ve Türkiye’de ölüm nedenleri arasında evde yaşanan kazalar üst sıralarda yer alıyor. Ölümle sonuçlanmayan kazalar ise önemli kalıcı sakatlıklara ve hasarlara yol açabiliyor. İşte evlerde sıkça karşılaşılan 5 kazayı ve bu kazaların önüne geçecek öneriler...

DÜŞMELER VE ÇARPMALAR

Ev kazaları arasında en sık görülen düşme veya çarpma kazaları daha çok masa, koltuk gibi eşyalardan, merdivenden, ranzadan, balkon ve pencereden, kaygan ve uygun olmayan zeminlerden düşme sonucunda oluşmaktadır.

Genellikle yaşlı bireyler ve çocuklar düşme kazaları ile daha sık karşılaşmaktadır.

ALINACAK ÖNLEM:  Bu kazaları televizyon, ranza gibi büyük eşyaları sabitleyerek, banyo, küvet gibi kaygan yüzeylerde ve balkon ya da tırabzanlarda korkuluk kullanarak azaltabilirsiniz.

KESİKLER VE SIKIŞMALAR

Evde en tehlikeli ve kaza olasılığının yüksek olduğu alanlardan biri mutfaktır. Mutfakta kullanılan bıçak veya kesici cisimlerden dolayı her yıl ciddi sayıda yaralanma yaşanmaktadır.

ALINACAK ÖNLEM: Mutfakta kenarları sivri eşyalar bulundurmamak, bıçak gibi kesici ev eşyalarını çocukların uzanamayacağı yükseklikte saklamak, kaymayan kesme tahtası kullanmak, ıslak olmayan elle bıçak tutmak, elde yıkanacak bulaşıklar için içi kalın bulaşık eldiveni kullanmak, mutfakta yaşanabilecek kazaların önüne geçecek pratik önlemler arasında yer alıyor.

BOĞULMALAR

Sulu alanlara ilgisi olan çocukların boğulma tehlikesi yaşamaları muhtemeldir. Böyle bir durumun yaşanmaması için banyo ve tuvalet kapısı her daim kilitlenmelidir. Bir diğer boğulma tehlikesi, fazlasıyla meraklı olan 0-3 yaş grubu çocukların buldukları her cismi yutmaya çalışmalarından kaynaklanmaktadır.

ALINACAK ÖNLEM: Küçük ya da parçalanabilir oyuncaklar, metal paralar ve fındık, fıstık, çekirdek gibi kuruyemişler çocuklardan uzak tutulmamalıdır.

ZEHİRLENMELER

Pandemi süreciyle birlikte evde hijyen için tercih edilen temizlik malzemelerinin yoğun şekilde kullanılması zehirlenme oranlarını artırmaktadır. Özellikle çamaşır suyu ve farklı deterjanların karıştırılarak kullanılması, başta çocuklar olmak üzere yaşlılar ve diğer aile bireyleri için zehirlenme riskine neden olmaktadır.

ALINACAK ÖNLEM: Temizlik malzemelerinin cilde temas etmeyecek şekilde ve uygun bir ölçüde kullanılması önem taşımaktadır. Bunun yanı sıra çocukların küçük şekerlemelere benzettikleri ilaçların geri dönüşü olmayan zehirlenmelere yol açtığı da unutulmamalıdır. Bu gibi bir durumda vakit kaybetmeden 112 aranmalı ya da yakın bir mesafede ise en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

YANGINLAR VE YANMALAR

Yangınlar ya da yanmalar genellikle prizde fiş unutmak, ocağı açık bırakmak, tava tencere gibi ısınmış bir mutfak gerecine dokunmak ya da çocukların erişebileceği yerde çakmak, kibrit bulundurmak gibi sebeplerden kaynaklanmaktadır.

ALINACAK ÖNLEM: Alınabilecek tedbirlerin en başında evde mutlaka bir yangın söndürücü bulundurulması gelmektedir. Ayrıca kibrit, çakmak gibi yanıcı maddeler çocuklardan uzak tutulmalıdır. Kullanım sonrasında ütüler derhal kapatılmalı ve kordonları sarkık durumda bırakılmamalıdı


İçeriği Paylaşın