Gamze Yüceland “İlaç Sektöründe Çalıştığım İçin Çok Mutluyum”

Gamze Yüceland “İlaç Sektöründe Çalıştığım İçin Çok Mutluyum”

Gamze Yüceland “İlaç Sektöründe Çalıştığım İçin Çok Mutluyum”

Bizi Takip Et


Esra Kazancıbaşı Öztekin

Aldığınız bir karar bazen hayatınızın dönüm noktası olur. Takeda Türkiye Genel Müdürü Gamze Yüceland’ın 20 yıl önce gazetede gördüğü bir ilana başvurması da, ilaç sektöründeki kariyer yolculuğunun ilk adımıydı. Dile kolay, başvurduğu o firmada tam 18 yıl çalıştı. Ayrıldığında, ilk kez çalışma hayatıyla tanıştığı o firmanın genel müdürü pozisyonundaydı. 2015 yılından bu yana da Takeda Türkiye’nin Genel Müdürü olarak görev yapıyor.

Türkiye’de 385 ilaç şirketi var. Bunların 81’i yabancı, 304’ü ise yerli. İlaç sektörü, kadın çalışanların ve kadın yöneticilerin en fazla olduğu sektörlerden biri. Genel Müdür Gamze Yüceland’ın yanı sıra, Takeda Türkiye’de 8 kişilik yönetim ekibinin 5’ini kadınlar oluşturuyor. Bu arada, Takeda yurt dışına kadın yönetici ihraç etme konusunda da liderliği bırakmıyor. Senem Birim Alp, NEMEA Bölgesi İnsan Kaynakları Direktörü olarak; Ebru Yavuz ise NEMEA Pazar Erişim ve Ticari İlişkiler Sorumlusu olarak geçtiğimiz aylarda göreve başladı.

“HASTALARI MERKEZE ALAN BİR YÖNETİM FELSEFEMİZ VAR”

70 ülkede 30 bin çalışanı olan Takeda’nın Türkiye’deki şirketi 300 çalışanıyla dünyada öncelikli ülkeler arasında yer alıyor. İlaç sektörünün başarılı kadın yöneticilerinden Gamze Yüceland ile biraraya geldik. Takeda’nın Japonya ve Asya’daki çeşitli pazarlarda birinci sırada, dünyada ise en büyük 15 global ilaç şirketi arasında yer aldığını öğrenince sormadan edemedim: “Avrupa ve Amerika kökenli ilaç şirketleriyle kıyasladığımızda acaba bir Japon ilaç firmasında çalışmanın farklılıkları var mı?”

“Hastaları merkeze alan bir felsefemiz var” diyen Gamze Yüceland, şunları söyledi:

“Japon şirketinde çalışmanın bir ayrıcalık olduğunu söyleyebilirim. Bir karar verilmesi gerektiğinde önce kararın hastayı her yönüyle pozitif olarak etkilemesine bakılıyor. Bu kriter sağlandıysa, toplumsal bakış açısından bir güven sorunu yaratmadığından emin oluyoruz. Son olarak da itibar konusu ve sonrasında da iş sonuçlarımızı irdeliyoruz. Eğer bunlar da tamamsa karar alınıyor. Ancak bu zincirde, bir kriterin içerisinde bile küçük bir olumsuz düşünce varsa, harcanan para veya süreye bakılmadan projeler durduruluyor. Bu mekanizma tüm dünyada bu şekilde işliyor. Önceliğimiz her zaman hasta ve onu iyileştirerek hayat kalitesini arttırmak.”

BİTKİLERDEN AKILLI İLAÇLARA UZANAN 237 YILLIK BİR GEÇMİŞ…

“Türkiye’ye giriş hikâyesi her ne kadar 2009 yılında başlasa da, Takeda’nın kuruluşu için bundan çok eskiye gitmek gerekiyor” diyen Yüceland, sözlerine şöyle devam etti:

“1781 yılında, kurucumuz Chobei Takeda I’in geleneksel Japon ve Çin ilaçlarını Osaka, Doshomachi’de satmak için kurduğu aile şirketiyle faaliyete başlayan Takeda, 230 yılı aşkın bir süredir ilaç üretiyor.” diyerek ekledi, “Eski zamanlarda ilaçlar, bitkilerin farklı dozlarda bir araya getirilmesinden oluşuyordu, bu nedenle de Takeda’nın kuruluş vizyonu Japonya ve Çin’deki kaliteli bitkileri işleyip ilaç haline getirmek olmuş.”

Takeda’nın AR-GE çalışmalarına yılda 3 milyar dolarlık bütçe ayırdığını belirten Yüceland, yüksek teknolojiyle üretilmiş akıllı ilaçların da bulunduğu bir portföye sahip olduklarını ve onkoloji, hematoloji, gastroenteroloji ile temel ürünler alanlarında faaliyetler yürüttüklerini belirtti. Ayrıca, Nobel Ödüllü araştırmacı Dr. Shinya Yamanaka’nın 50 kişilik ekibiyle Tokyo’da bulunan, Takeda’ya ait Shonan Araştırma Merkezi’nde kök hücre konusunda çığır açacak ilaçlar geliştirmek için araştırmalarına devam ettiğini de sözlerine ekledi.

AKILLI İLAÇ VE HEDEFE YÖNELİK TEDAVİ NE DEMEK?

“Dünya ilaç sektöründe önemli  gelişmeler var. Mesela akıllı ilaçlardan, biyolojik ilaçlardan veya hedefe yönelik tedavilerden bahsediliyor. Bu tedavileri biraz anlatır mısınız, mesela hedefe yönelik tedavi nedir?” diye sorduğumda ise “Hedefe yönelik tedaviler, hastalığın neden olduğu mekanizmaları tespit ederek; sadece hastalıklı hücre veya bölgede etkinlik gösteren akıllı ilaç tedavileridir” diyerek açıkladı.

Takeda Türkiye’nin Medikal Direktörü Dr. Sevil Emek ise “Bu ilaçlar etkilemesi gereken yeri doğrudan hedef aldıkları için çevredeki sağlıklı dokulara zarar vermezler” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ayrıca tüm sistemi etkileyen tedavilerden çok daha düşük dozlarda, daha yüksek etkinlik gösterebilirler. Biyolojik ilaçlar ise, canlılardan elde edilen ve vücudun savunma sisteminin temelini oluşturan  antikorlardan geliştirilir. Bu ilaçlar vücudun savunma sistemindeki bozulmuş süreçleri bloke ederek veya fonksiyonlarını değiştirerek etki göstermektedirler. Bu alandaki gelişmeler; başta kanserler ve romatizmal hastalıklar olmak üzere, inflamatuvar bağırsak hastalığı, kalp-damar hastalıkları gibi toplumun büyük çoğunluğunu etkileyen ve standart tedavilerle yalnızca kontrol altında tutulabilen sağlık sorunlarında umut verici ilaçların elde edilmesini ve ihtiyacı olan hastalara ulaşmasını sağlayacaktır.”

“KADINLAR AYNI ANDA BİRKAÇ ŞEYİ YAPABİLİYORLAR”

“Kadınlar bence çok yönlüler. Aynı anda birkaç şeyi, çok iyi bir şekilde yapabiliyorlar. İnsanlarla çalışma beceresinin de içgüdüsel olarak kadınlarda daha gelişmiş olduğunu düşünüyorum. Aslında ne yaparsak yapalım, hiçbir şeyi kendimiz yapmıyoruz; bir ekiple çalışıyoruz. Bir ekip oyuncusu olabilmek son derece önemli. Bana göre kadınlar, ekip çalışmasını yürütme ve yönetme konularında da son derece başarılılar. İlaç konusunda birebir sağlıktan, insandan bahsediyoruz. Kadınlar, belki bu konuda daha hassaslar. Açıkçası, ilaç sektöründe çalıştığım için çok mutluyum. Yaptığınız her şey insanların sağlığını etkiliyor.”

“İLAÇLARINIZI DOKTORUN REÇETEDE YAZDIĞI ŞEKİLDE KULLANIN”

Gamze Yüceland,  “Vatandaşlara ilaç kullanımıyla ilgili neler önerirsiniz?” sorumu yanıtlarken şu tavsiyelerde bulundu:

. Türkiye’de satılan her ilaca güvenin. Çünkü Sağlık Bakanlığı’nın ilacı ruhsatlandırma ve piyasaya sunma sürecinde çok kontrollü ve kaliteli bir sistemi var.

. Eş, dost tavsiyeleriyle kendi kendinize ilaç almayın.

. Bir ilacı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

. İlaçlarınızı doktorunuzun reçetede yazdığı şekilde kullanın. Doktorunuzun söylediği miktar ve sürede ilaçların düzenli olarak alınmasının önemini unutmayın.

. Kendinizi iyi hissetseniz bile doktorunuza danışmadan ilaçlarınızı aniden kesmeyin.

. İlaçlarınızı yalnızca eczanelerden satın alın.


İçeriği Paylaşın