Göz Estetiği ve Göz Lazer Ameliyatları

Göz Estetiği ve Göz Lazer Ameliyatları

Göz Estetiği ve Göz Lazer Ameliyatları

Bizi Takip Et


Göz estetiğindeki gelişmeler ve göze dokunmadan yapılan lazer ameliyatlarını Veni Vidi Göz Sağlığı Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sultan Kaya Ünsal  Sağlığım İçin Herşey’e anlattı.

AMELİYATSIZ GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ

Ameliyatsız göz kapağı estetiği nedir?
Ameliyatsız denilen yöntem plazma enerjisidir. Plazma enerjisi, maddenin dördüncü halidir. Deri üzerine uygulanır ve alt dokulara herhangi bir zarar vermez. Göz üzerinde uygulanabilmesi, gözün etrafında güvenilir olması büyük avantaj sağlar. Göz kapağındaki sarkmalar, bollaşmalar, torbalanmalar veya alt göz kapağındaki yine kırışıklıklar, torbalanmalar sebebiyle uygulanabilir. Uygulama sırasında göz etrafı tamamen korunur. Daha çok başlangıç ve orta seviye problemlerde bu yöntem uygulanır. Daha ileri seviyedeki şikayetlerde ise yine cerrahi tercih edilir.

PLAZMA TEKNOLOJİSİ NASIL BİR YÖNTEM?

Plazma teknolojisi nasıl bir yöntem? Cerrahiye göre farkı nedir? Ne kadar sürüyor?
Plazma teknolojisi, üzerine uygulandığı dokuyu buharlaştırır ve kalan dokuyu sıkılaştırır. Daha sonra o bölge kabuklanır, kabuklar yaklaşık üç beş gün civarında dökülür. Altından temiz pembe bir bebek cildi ortaya çıkar. Bu cilt ile beraber doku sıkılaşmış olur. Ayrıca herhangi bir kesi, morarma, kanama olmaz. Bu büyük bir avantajdır. Ancak ileri seviyede gözdeki düşüklük daha doğrusu kapaktaki sarkmalarda yine cerrahi yöntemi tercih edilir.

Cerrahi yöntem uygularsanız iz kalma riski var mı? Nasıl bir anestezi uygulanır?
Cerrahiye yöntemde sonuçta bir parça çıkarılıyor ve bir dikişle kapatılıyor. Dikişler ortalama bir hafta sonra alınıyor. Bunun için bir süre yara dokusunun iyileşmesi sürüyor. Bu bölgede belli belirsiz bir iz olabiliyor. Vücudumuzdaki en ince deri olduğu için göz çevresi derisi çok hızlı iyileşir ve neredeyse iz bırakmayacak seviyededir. Yani karşıdan bakan insan bunu anlamaz. Tam göz kıvrımında yapılır. Hasta gözünü açtığında zaten kıvrımda kaldığı için belli olmaz. Bu durum ciltten cilde de değişebilir. Ameliyatsız göz estetiği, plazma yöntemiyle estetiğinin ömrü ortalama 2-3 yıl ömrü vardır. İstenilen sonuç elde edilene kadar seanslar halinde uygulayabilir. Sonrasında da koruma amaçlı olarak her sene yapılabilir. Bir sınırı yoktur. Deriye ya da göze bir yan etkisi yoktur. Bu yüzden istenildiği kadar uygulanabilir.

BADEM GÖZ ESTETİĞİ

Badem göz estetiği nedir? Burada amaç nedir?
Göze hoş görünen göz şekli iç bölge ile dış bölge arasındaki orantıya bağlıdır. Yani iç birleşim noktası ve dış birleşim noktasına. Dış nokta daha yukarıda olduğu zaman buna badem göz denilir. Örneğin dış birleşim noktası aşağıya doğru ise bu yüze üzgün bir ifade verir. Ya da normal yerindedir, çok yukarıda değildir. Kişi daha kısık, derin anlamlı bakışlara sahip olmak için badem göz estetiği yaptırabiliyor. Bu aslında bir gereksinim değil, tamamen estetik amaçlı yapılan, daha çekici daha derin bakışlar elde etmek için uygulanan bir yöntem.

Badem göz estetiğinde nasıl bir sistem uyguluyorsunuz?
Gözün tam birleşim noktasında ufak bir bağ vardır. Cerrahi ile bu bağ, daha yukarıya dikilir. Yani bağ içeriden daha yukarıya, çok küçük bir kesiyle alınır. Komple kapak açılmaz. Bu bölgede de yine neredeyse hiçbir iz kalmıyor. Çok uzun süreli bir ameliyat değil. Süre olarak da iyileşme dönemi olarak kısadır. Ortalama yaklaşık bir hafta içerisinde istenilen görüntüye kavuşulur.

AMELİYATSIZ KAŞ KALDIRMA

Ameliyatsız kaş nasıl bir yöntem?
Kaş kaldırmada bu bölgeye yine plazma enerjisi kullanabiliriz.  Ayrıca kaş askıları kullanılabilir. Bu yüze de uygulanabilir. Kılçıklı ipler; yani askıları saç hizasından girilip kaşa kadar çektiğimizde, içeriden bir çekim kuvveti yaratır.

Göz altındaki morluklar için ışık dolgusu var. Bu nasıl bir yöntem?
Zamanla göz altında halkalar oluşabiliyor. Morlukların genellikle nedeni göz altındaki damarların yüzeysel oluşudur. Bizim buradaki amacımız dolguyu deriyle o damarların arasına yaymak ve halkaları yok etmek. İçinde pigment kullanılmasıyla ışık dolgusu bilinir. Işık dolgusu kullanmadan da morluklar kamufle edilebilir.

Yaz tatili dolayısıyla Türkiye’ye gelmeyi düşünen pek çok kişi var. Bunun için ne kadar zamanlarını ayırmaları gerekir?
Eğer ameliyatsız düşünüyorlarsa birkaç gün yeter. Cerrahi düşündükleri zaman bir hafta süre ayırmaları yeterli olacaktır.

Op. Dr. Sultan Kaya Ünsal

GÖZLÜK YA DA LENSLERDEN KURTULMAK İÇİN NO TOUCH LAZER

Gözlük ya da kontak lens kullanan hastaları yakından ilgilendiren bir konu olan göze dokunmadan yapılan No touch lazer yöntemi nedir? Klasik lazer yöntemlerinden nasıl bir farkı bulunuyor?
Göz sağlığı bir yana aslında bu da estetik bir problemdir. Gözlükle yaşanabilir evet ama genellikle genç yaş grubunda; yani 20-40 yaş aralığı pek kullanmak istemeyebiliyor. Lazer 18 yaşından sonra uygulanabiliyor. Lazer tedavisi dediğimizde şu an en sık kullandığımız No Touch lazer yöntemidir. No Touch, lazer yapamadığımız, ince korneası olan farklı keratokonus hastalarında, daha önce keratoplasti geçirmiş ama gözlük kullanamayan hastalarda ya da katarakt ameliyatı geçirmiş numara kalmış hastalarda yardımcı oluyor. No Touch’ın avantajı göze dokunmuyoruz.  Herhangi bir flek kaldırılmıyor. Yani herhangi bir kesi yok. İyileşme dönemi tamamlandığında göz normal halini alıyor.

Gözün No Touch lazere uygun olup olmadığını nasıl belirliyorsunuz?
Hasta öncelikle ayrıntılı bir şekilde muayene edilir. Görme keskinliğine bakılır ve numaraları tespit edilir. Lazer,  gözde en dış tabakaya, saat camı gibi olan saydam tabakaya uygulanır. Bu alanın özelliklerini gösterecek filmler istenir. Dikliği, kalınlığı bizim için çok önemlidir. Daha sonrasında mutlaka retina tabakası incelenir. Bunlara bir bütün olarak bakılır ve uygun olup olmadığı tespit edilir. Yani basit bir şekilde “gözüm 2 numara ameliyat olur muyum olamaz mıyım” gibi bir durum yok. Hastalar ayrıntılı olarak incelenir.

NO TOUCH LAZER 10 DAKİKA SÜRÜYOR

Bu yöntemde anestezi nasıl oluyor? Ameliyat ne kadar sürüyor?  Hastanede yatılması gerekiyor mu? Göz kapatılıyor mu? Operasyon sonrasında hastalar ağrı hissediyor mu?
Operasyon sırasında topical anestezi; yani damla anestezi kullanılır. Herhangi bir iğne yok. Aynı anda iki göz yapılabiliyor. Ortalama ameliyat süresi her iki gözde 10 dakika kadardır. Ameliyat sonrası bir koruma gözlüğü verilir. Koruma gözlüğünü dört gün boyunca takması istenir. Koruma ve yara iyileşmesini hızlandırmak için hastanın gözüne bir kontak lens takılır. Hastadan dört gün sonra kontrole gelmesi istenir. Bu kontrolde kontak lensler çıkarılır ve genellikle iyileşmenin tamamlandığı görülür. Bu süre zarfında ilk bir-iki gün batma, yanma, sulanma şikayetleri olabilir. Bunlar gayet doğal. Üçüncü ya da dördüncü gün bunlar geçecektir. Zaten hasta kontak lensleri çıkarmaya geldiğinde büyük oranda görme rehabilitasyonu sağlanmış olur. Özellikle no touch lazer için yurt dışından ya da şehir dışından gelinecekse dört gün yeterlidir. Tam bir hafta sonra da kişi denize girebilir, banyo yapabilir, kadınlar gözüne far, rimel, eyeliner sürebilir.

Lazer ameliyatı sonrası belli bir süre sonra numara tekrar gelir mi? Böyle bir risk var mı?
Bazı göz yapılarında, kornea yapısı doğru değerlendirildiyse ve ameliyat sırasında herhangi bir sıkıntı olmadan doğru numaralara ulaşıldıysa genellikle herhangi bir ilerleme olmaz. Özellikle çok yüksek numarası olan hastalarda ufak tefek geri dönüşümler olabilir. 0-50, 0-75 gibi esnemeler olabilir. Ama hiçbir zaman hastanın göz numarası kendi eski göz numarasına geri dönmez. Bu yüzden de yıllık kontroller aksatılmamalıdır. Çünkü uygulanan kornea dokusu, sürekli kendini iyileştirmeye çalışan bir dokudur. Hepsini kontrol altında tutmak için yılda bir hastayı görmemiz gerekir.

Kaç dereceye kadar gözde kırma kusuru olanlara göze dokunmadan lazer ameliyatını uygulayabiliyorsunuz?
Ortalama olarak miyop bir hastada eksi 10 dereceye kadar çıkabiliyoruz. Astigmatlarda yaklaşık olarak 5-6 derecelere kadar uygulayabiliyoruz. Yine hipermetrop hastalarda da artı 6 numaraya kadar uygulayabiliyoruz. Fakat bu numaralar tam bir kriter değildir. Dikliği fazla ise 3 numara da olsa yapamayacağımız hastalar olabiliyor. Kornea çok çok ince ise no touch ince gözlere uygulanmasına rağmen belirli bir seviyenin altında ise uygulanamayabilir.

GÖZÜ LAZERE UYGUN OLMAYAN KİŞİLER

Uygulanamayan hasta grubu gözlük kullanmaya mahkûm mu? Başka tedavi seçenekleri var mı?
Lazer uygulanamayan yüksek numaralı gözlere fakik lens dediğimiz; yani kendi lensini çıkartmadan ara yüzeye bir lens koyarak miyop, hipermetrop, astigmat tedavisi yapılabilir. 40 yaş sonrası ya da öncesi de uygulanabilir. Yüksek numaralarda akıllı lens tercih edilir. Akıllı lens uzağı, yakını, orta mesafeyi rahatlıkla gösterebiliyor. Kısacası hasta geldiğinde direkt  sadece no touch lazer uygulanmalı diye düşünmüyoruz. Hasta; lasik, no touch lazer, fakik ya da akıllı lens çerçevesinde en doğru tedavi açısından değerlendirilir.


İçeriği Paylaşın