Grip ve Delta Varyantı Hangi Benzer Belirtileri Gösterir?

Grip ve delta varyantının belirtilerinin benzerliklerini Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji ve Viroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Altındiş anlattı.

Grip ve Delta Varyantı Hangi Benzer Belirtileri Gösterir?

Bizi Takip Et


. Grip ve delta varyantının belirtilerinin benzerlikleri var mıdır?

‘‘Temel virüslerin başında grip etkili olan influenza gelir. Yanı sıra SARS-CoV-2’nin ailesi koronavirüsler gelir ki bunlar da soğuk algınlığı etkenlidir. Kısmi bir soğuk algınlığıyla halsizlik ve bitkinlikle geçen bir enfeksiyon yapar. Bunun dışında rhinovirüsü, enterovirüs, paraenfluenza virüsleri de farklı dönemlerde farklı değişkenlerle solunumsal enfeksiyonlar yapabiliyorlar. Bunlar daha hafif seyreden ve aralarında ufak tefek belirti farklıları olan enfeksiyonlardır. Grip için temel belirti ateşin olmasıdır. Biraz halsizliğin, kas ağrılarının olması da gribi diğer virüslerden ayırt ettiren belirtilerdir. İnfluenzadan farklı olarak SARS-CoV-2 ilk başlarda biraz daha ciddi halsizlik, solunum yetmezliği ve ateşle başlıyordu. Daha sonra koku ve tat alamama gibi belirtiler de eklendi. Bugün delta varyantını, gastroenterit belirti dediğimiz kusma, bulantı ve karın ağrısıyla gözlemleyebiliyoruz. Belki bu haliyle biraz norovirüsle karışıyor olabilir. Norovirüs, alınan gıdanın ve bulaşmanın hemen birkaç saat sonrasında belirtilerini gösterir.

NEZLE, GRİP VE COVID BELİRTİLERİ

Nezle etkeni olan rhinovirüs de birkaç günde bulaşmasını gerçekleştirir ve yine birkaç gün belirtiler sonrasında kaybolur. Nezlede daha çok burun akıntısı, kısmen ateş ve daha hafif bir belirti silsilesi gözlenir. Gripte ise biraz daha uzun bir bulaşma ve enfeksiyon yapabilme süreci vardır. Belirtiler de nezleden daha ani başlar. Eğer influenzanın etkin olduğu bir hastalıksa biraz daha halsizlikle, kas ağrıları ile hatta göz kapaklarını kaldıramayacak kadar ağır geçer. Öksürük, ateş ve baş ağrısı da yine influenzanın etkin olduğu hastalıkta bulunur ve diğerlerinden belirgin şekilde gözlemlenir. Covid ise daha çok ateşle, solunum sıkıntısıyla, halsizlikle, üşüme titremeyle, öksürükle, bütün vücutta ağrıyla devam ederken son dönemlerde belirti değiştirdi. Bugün yeni varyantla ishal, boğaz ağrısı ve baş ağrısı daha çok ön planda gözleniyor. Hatta bazen deri döküntüleriyle de karşımıza çıkıyor. Grip virüsünü öksüren, aksıran, başı ağrıyan, ateşi olan halsiz bitkin bireylerden alırız. Ama covid etken olan virüs, enfeksiyonu yaşayan fakat çok belirtisi olmayan bireylerden de alınabilir. Bu da çok dikkat edilmeyen ayrım noktası olarak söylenebilir.’’


İçeriği Paylaşın