Her Yıl 25 Milyon Kişide Katarakt Oluşuyor

Her Yıl 25 Milyon Kişide Katarakt Oluşuyor

Her Yıl 25 Milyon Kişide Katarakt Oluşuyor

Bizi Takip Et


Önlenebilir körlük ve görme kusurlarına dikkat çekmek amacıyla 11 Ekim Dünya Görme Günü kapsamında Türkiye Oftalmoloji Derneği tarafından Alcon’un desteği ile basın toplantısı düzenlendi. Her yıl Ekim ayının ikinci Perşembe’si kutlanan Dünya Görme Günü’nün bu seneki başlığı “Sizin Gözünüzden: Katarakt Cerrahisinde Astigmat Yönetimi” oldu. Türkiye Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Osman Şevki Arslan en sık görülen göz hastalıkları olan katarakt ve astigmatizma hakkında bilgi verdi.

KÖRLÜKLERİN YÜZDE 50’SİNİN SEBEBİ KATARAKT

Her yıl 25 milyon kişide katarakt oluştuğunu söyleyen Prof. Dr. Osman Şevki Arslan, “Katarakt, dünyada körlük nedenleri arasında birinci sıradadır. Katarakt, dünyadaki körlüklerin yaklaşık yüzde 50’sinin nedeni olarak kabul ediliyor. Katarakt yaşa bağlı görülen en yaygın göz hastalıklarındandır ve görme kaybının en başta gelen nedenlerinden biridir. Astigmat hastalığı da göz yüzeyinin düzensizleşmesine bağlı olarak gelişir. Katarakt teşhisi konulan hastaların yüzde 40’ında astigmatik kırma kusuruna rastlanıyor. Kataraktın tedavisi yapılırken diğer görme kusurlarının da tedavisi gerçekleştirilebiliyor. Torik astigmatlı göz içi lens ile katarakt ile birlikte astigmat da ortadan kalkıyor ve kişileri gözlüksüz bir hayat bekliyor. Katarakt ameliyatı olanların yaklaşık yüzde 38’i ameliyat sonrası kalan astigmat nedeniyle gözlük takmak zorunda kalıyor. Bu hem sağlık hem de ekonomik açıdan büyük bir kayıp yaratıyor. Ülkemizde geçen yıl gerçekleştirilen 450.000 katarakt operasyonunda sadece 5.000 torik astigmatlı göz içi lens kullanılırken, ihtiyaç olduğu halde 83.000 kişi torik göz içi lens kullanılmadığı için ameliyat sonrası astigmat sebebiyle gözlük kullanmaya devam etmiştir.” dedi.

İLERİ YAŞ EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜ

Katarakt için en önemli risk faktörünün ileri yaş olduğunu söyleyen Prof. Dr. Arslan, “Katarakt; ileri yaş dışında diyabet, sigara kullanımı, göz travması ve ultraviyole ışığa uzun süreli maruz kalmak gibi nedenlerle de gelişebilmektedir. Bir katarakt geliştikçe, göz merceği giderek bulanıklaşır ve daha az ışığın geçmesine izin verir, bu da görmeyi daha zor hale getirir. Kataraktın maalesef ilaçla tedavisi yok. Kataraktın tedavisi cerrahidir. Fonksiyonunu ve şeffaflığını yitirmiş doğal lensin cerrahi olarak temizlenmesi ve yerine yapay bir göz içi lens yerleştirilmesidir. Türkiye’de son 10 yılda katarakt hastalarının ameliyat edilme oranlarında yaklaşık on kat bir artışla yıllık katarakt ameliyatı sayısı 450.000 seviyelerine ulaşmıştır. Katarakt operasyonu öncesi hastalar astigmatlarını da tedavi ettirme konusunda doktorlarına danışmalıdır.. Kataraktla aynı zamanda astigmatik kusurların da torik göz içi mercekleri ile tedavi edilmesi ameliyat sonrası net görüşe çok büyük katkı sağlamakta ve gözlük bağımlılığını büyük ölçüde ortadan kaldırmaktadır.” diye belirtti.

DÜNYADA 19 MİLYON ÇOCUK GÖRME ENGELLİ

Prof. Dr. Osman Şevki Arslan, “Dünya genelinde 19 milyon çocuk görme engelli. Özellikle ilk üç yaş içinde çocukluk çağı görme bozukluklarının tedavi edilmesi çok kritik bir öneme sahiptir. Çünkü üç yaşından sonra artık tembellik gelişmekte ve göz hastalığı tedavi edilse de tembellik görmeyi kısıtlamaktadır. Bu sebeple 3 yaşa kadar olan kontroller çok önemlidir. Aileler mutlaka çocuklarının kontrollerini yaptırmalıdır.” şeklinde vurguladı.


İçeriği Paylaşın