Kalça ve Diz Ağrılarında PRP İle Kök Hücre Tedavisi

Kalça ve Diz Ağrılarında PRP İle Kök Hücre Tedavisi

Kalça ve Diz Ağrılarında PRP İle Kök Hücre Tedavisi

Bizi Takip Et


Kök hücre ve PRP tedavisi nedir? Ağrıların giderilmesinde PRP’nin nasıl bir yeri vardır? PRP ve kök hücre tedavisi kaç seans yapılır? Radyofrekans nasıl bir yöntemdir? Algolojideki güncel yöntemler kişilerin ameliyat olma oranlarını ne ölçüde azalttı? Fibromiyalji nasıl bir hastalıktır? Fibromiyaljinin tedavisinde de ağrı tedavisindeki güncel yöntemlerden faydalanılır mı? Ağrı tedavisinde başka hangi güncel yöntemler kullanılır?

Algoloji (ağrı) Uzmanı Prof. Dr. Emine Nur Tozan kalça ve diz ağrılarında uygulanan PRP ve kök hücre tedavisini Sağlığım İçin Herşey’de anlattı.

‘‘PRP TEDAVİSİNİN HASTAYA YAN ETKİSİ DAHA AZDIR’’

. Kök hücre ve PRP tedavisi nedir? Ağrıların giderilmesinde PRP’nin nasıl bir yeri vardır?
“Kalça ve diz ağrıları çocukluk çağına, ergenlik dönemine ve travmalara bağlı olarak farklılık gösterir. Yaş almakla ya da kötü kullanımla beraber kalça ve dizlerdeki eklemlerin bozulmasıyla oluşan ağrılara dejeneratif ağrı denir. Kök hücre dejeneratif ağrıların tedavisinde uygulanan bir yöntemdir. PRP, kanımızdan alınan ve birtakım özel büyüme hücrelerinin içinde bulunduğu kanın bir bölümüdür. PRP, trombositten zengin plazma demektir. Bir başka kök hücrenin en basitidir ve o hücreleri üreten ya da o hücreleri tedavi eden grup değildir. Kök hücre ise karnımızdaki yağ dokusundan ya da kemik iliğinden alınan özel hücrelerdir. Bu hücreler, örneğin dize ya da kalçaya uygulandığında oradaki hücrelerin benzeri üretim yaparlar. Dolayısıyla kök hücre ve PRP çok farklıdır. O nedenle ilk etapta yaşa ve belli tıp kurallarına göre PRP uygulanır. PRP, hem daha ucuz hem daha kolay hem de invazif olduğu için hastaya daha az yan etkisi olan bir tedavidir. Hastanın kanı alındıktan sonra bir makinede santrifüj edilir ve oradan bir bölümü ayrıştırılarak dizlerine ya da ilgili kalçalarına yapılır. 2 ya da 3 defa daha yapılır ve geçmezse hasta tekrar takibe çağırılır. Kendi kalça kemiğinin içerisinden özel bir metotla alınan kemik iliği dışarı alınır ve tekrar içerisindeki büyüme hormonu olan ve hücre yenilenmesinde etkili olan hücreleri ayrıştırılır. O model diz ya da kalça içine uygulanır. Kemik iliğine benzer hücrelerin yavruları enjekte edildiğinde orada büyümeler ve iyileşmeler başlar. Bu tedavide temel amaç yeniden canlandırmadır. Orada ağrı olmasının nedeni bazı hücrelerin devinim gösterip değişmesidir. İşte o devinim gösteren hücreler PRP ya da kök hücre yapılarak gerilir ve ağrı ortadan kalkar.’’

Prof. Dr. Emine Nur Tozan

KAÇ SEANS YAPILIR?

. PRP ve kök hücre tedavisi kaç seans yapılır? Bir seans ne kadar sürer? Seans aralıkları nedir?
“Dizlerdeki ve kalçalardaki inflamasyonun derecesi burada çok nemlidir. Çok ileri derece ise eğer birkaç kez uygulamak gerekir. Eğer bu yıpranmalar birinci ikinci derece ise özellikle PRP 3 seans yapıldığı zaman yeterlidir; kök hücreye gerek kalmaz. Ama üçüncü dördüncü derece ise artık ameliyathanenin kapısından aldığımız hastalardır. Kök hücreyi bir kez; duruma göre ikinci kez uygulamak gerekir. Tıpta kanıtlanmış ve yaklaşık 30 yıldır uygulanan radyofrekans denilen ısı ile rejenerasyon yöntemi de eklenerek ikisi beraber uygulanır. Şu anda PRP ile birlikte radyofrekans ya da kök hücre ile birlikte radyofrekansı yapılmaktadır. PRP iki dize birden 10-15 dakikalık bir süreçte yapılır. Anatomik olarak tam yerlerinin bulunması için mutlaka ultrason altında yapılmalıdır. İki seans arası ortalama 3 aydır. Kök hücre ise yaklaşık 6 ayda bir tekrarlanır. Çünkü oradaki hücrelerin yeniden canlandırılabilmesi için 6 haftanın geçmesi gerekir. İkisinin farkı; kök hücrenin etkisini biraz daha geç, PRP’nin ise biraz daha erken göstermesidir.”

RADYOFREKANS YÖNTEMİ

. Radyofrekans nasıl bir yöntemdir?
“Vücuttaki ağrının nedeni orada bir yangının (inflamasyon/iltihap) ya da hücrelerle ilgili bozulma olmasıdır. Radyofrekans yöntemi ağrıya yol açan bu iki nedeni ortadan kaldırmak için kullanılır. Vücuttaki hem o ateşlenme hem de oradaki dokular yeniden canlandırılıp tedavi edilir. Radyofrekans şu anda plastik cerrahide özellikle yüz gençleştirme ve karın germede de kullanılan bir yöntemdir. Isı ile oradaki hücrelere çok özel dalga boyu ile bir ileti sağlanır. 42 °C’den 80 °C’ye kadar çıkarılır ve kişi bu ısıyı fark etmez. Küçücük iğnenin ucundan 5 milimetrelik özel dalgalarla o hücrelerde yeniden canlandırma, yeniden o hücrenin eski fonksiyonuna getirme yöntemidir. Şimdiye kadar kanıtlanmış hiç yan etkisi yoktur.”

. Algolojideki güncel yöntemler kişilerin ameliyat olma oranlarını ne ölçüde azalttı?
“Ağrı tedavisindeki güncel yöntemleri artık ortopedistler de uygulamaktadır. Çünkü protez ameliyatları hem zor hem de maliyetlidir. Ayrıca enfeksiyon ve anestezi ile ilgili birtakım riskler vardır. Ağrı tedavisindeki yöntemlerle hasta hayat boyu gidebilir. Ama yanında  birtakım kendisinin yapması gereken işlemler de vardır. Örneğin kilo kontrolü, hareket kabiliyeti, varsa diyabetinin kontrolü gibi hayat kalitesini artırabilecek etkinlikleri de yapmalıdır. Böylece ömür boyu ağrısız diz ve kalça ile gidebilir.”

FİBROMİYALJİNİN TEDAVİSİ

. Fibromiyalji nasıl bir hastalıktır? Fibromiyaljinin tedavisinde de ağrı tedavisindeki güncel yöntemlerden faydalanılır mı?
“Fibromiyalji, iltihabı olmayan kas romatizmasıdır. Vücudumuzun her tarafında ağrı ile karşımıza çıkan özel bir hastalıktır. Beraberinde depresyon ve kabızlığın olabildiği, iş akışının bozulabildiği çok özel bir rahatsızlıktır. Fibromiyaljinin tedavisinde 18 noktanın 18’ine de radyofrekans yöntemi uygulanır. Bir ya da iki seans uygulamanın yanında hastaya kasların spazmına neden olabilecek mekanizmayı tedavi eden özel birkaç tane vitamin ve ilaç da verilir. Yaklaşık 3-4 ay içerisinde hastaların yüzde 70’inin ağrısı geçer.”

OMURİLİK PİLİ

. Ağrı tedavisinde başka hangi güncel yöntemler kullanılır?
“Temel teknik yöntemlerimizle kullandığımız cihazlar çok ilerledi. Mesela radyofrekansın çok başka dalga boylarının olduğu hastanın dokusuna zarar vermeyecek başka birtakım soğutucu cihazların da ilave olduğu yöntemler var. PRP ve kök hücre yöntemlerinin yanı sıra omurilik pili gibi yöntemler var. Örneğin mükerrer bel cerrahisi geçirmiş ama hala ağrısı olan hastaların bellerine takılan ve simülasyon denilen, omuriliğin içerisine sinir varmış gibi uygulanan çok ileri omurilik pili ve ilaç yöntemleri var.”

. Ağrı uzmanı yani algolog kime denir?
“Ağrı uzmanlığı kronik ağrı ile uğraşan tıbbın çok özel bir dalıdır. Özel eğitimlerden geçen hekimlerin uyguladığı, özel tedavilerin yapıldığı bir daldır. Anestezi, yoğun bakım, nöroloji ya da fizik tedavi gibi bu üç ihtisası yapıp üzerine ağrı uzmanlığı eğitimi yapanlar gerçek ağrı tedavisini yapan hekimlerdir.”


İçeriği Paylaşın