Kalp Hastaları Covid-19 Döneminde Nelere Dikkat Etmeli?

Covid-19 olan bir hastada kalple ilgili problem olduğunu gösteren belirtileri İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Polat Canbolat anlattı.

Kalp Hastaları Covid-19 Döneminde Nelere Dikkat Etmeli?
kalp sağlığı ve covid19

Bizi Takip Et


İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Polat Canbolat, Covid-19 olan bir hastada kalple ilgili problem olduğunu gösteren belirtileri Sağlığım İçin Herşey okuyucuları için paylaştı.

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

Covid-19 olan bir hastada kalple ilgili problem olduğunu gösteren belirtiler nelerdir?

‘‘Covid-19 viral bir hastalıktır. Gripte olduğu gibi her yerimiz ağrıyor, halsizlik, çarpıntı ve nefes darlığı hissediyorsak ve bu düzeyde kalıyor, günler içinde azalıyorsa hastalığı kendi doğal seyrine bağlı olarak değerlendirebiliriz. Özellikle ateşli durumlarda çarpıntı şikayeti çok oluyor. Çünkü ateşle beraber kalp hızımız artar. Ama ateşsiz dönemlerde de çarpıntı çok devam ediyorsa, çarpıntıya eşlik eden aşırı bir nefes darlığı varsa, yatmakla bu nefes darlığı ciddi düzeyde artıyorsa, nabız 130-140’ların daha üstüne çıkıyorsa o zaman izolasyon döneminde de hastaneye başvurmak gerekir. Ama ateşimizin düştüğü zamanlarda çarpıntımız, nefes darlığımız azalıyorsa o zaman biraz daha bekleyebiliriz. Sağlıklı kişilerde kalp hızı 70-100 arasıdır. Ateşli hastalıklarda çoğunlukla bu 130’lara kadar çıkar. Daha da fazla yükseliyor, 160’lara kadar çıkıyorsa, bu çarpıntıyı göğsünüzde aşırı bir kabarma gibi hissediyorsanız, o sırada ciddi bir nefes darlığı oluyorsa hastaneye başvurmak gerekir. Yine kanımızdaki oksijen düzeyi 92’nin altına düşüyorsa o zaman da vakit kaybetmeden hastaneye başvurmak gerekir.’’

KALP KASI İLTİHABI DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Covid-19’un kalbi etkilemesi başka bir faktöre de bağlı olabilir mi? 

‘‘Her türlü infeksiyon hastalığı düşük oranda da olsa kalp kası iltihabına yol açar. Ancak bu hastalık çok fazla yayıldığı için kalp kası iltihabını da daha fazla görüyoruz. İstatistiksel olarak ayakta geçirenlerde daha fazla görmüyoruz. Örneğin normal bir gribi 100 kişi geçiriyor bir tanesi kalp kası ameliyatı oluyor. Ama covidi 10 bin-20 bin-30 bin-50 bin kişi geçirdiği için görme ihtimalimiz de sayılsal olarak artıyor. Sağlıklı kişilerde de kalp kası iltihabı olabilir ama bu hastalığı ağır geçiren, yatışı gerektiren kişilerde daha sık görüyoruz.’’

COVID-19’UN KALBİ ETKİLEDİĞİ HANGİ TETKİKLERLE ANLAŞILIYOR?

Covid-19’un kalbi etkileyen belirtilerini gösteren kişi hastanede hangi tetkiklerden geçiyor?

‘‘Öncelikle muayene bulgusu olarak akciğerleri dinleniyor, nabzına bakılıyor, EKG ile kalp ritmine bakılyor ve bu çarpıntı ritim bozukluğundan mı yoksa normal kalbinin hızlanmasından mı kaynaklandığı değerlendiriliyor. Ve oksijen durumuna bakılıyor. Eğer kalp yetersizliği düşünüyorsak akciğerlerde su olduğunu, bacaklarda ve karında su biriktiğini görüyoruz. Bu bulguları yine akciğer filminde de saptayabiliyoruz. Veya acaba akciğer tutulumu var mı diye tomografi çekilebiliyor. Eğer muayene bulgusu tamamen normalse; elektrosu, oksijeni normalse ilave tetkik yapılmayabiliyor. Ama bunlarda kalp yetersizliği düşündürecek bulgular varsa kan tahlillerine, kan sayımına, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarına bakılıyor. Yine kalp yetersizliğini düşündürten bazı tetkikler var. Ancak onlar kişinin muayene bulgularına ve şikayetine göre değişiyor. Kalp kası iltihabını gösteren tetkik, troponin dediğimiz kanda bakılan, normalde kalp hücrelerinde bulunan ama kalp kası iltihabı olduğunda, kalp zarar gördüğünde kana karışan bir maddedir. Bununla anlayabiliyoruz. Eğer bunu düşündürüyorsa eko kardiyografi dediğimiz kalp ultrasonuyla kalp fonksiyonlarına bakıyoruz. Yapısal olarak kalp boyutlarında ve kalp kapakçıklarında sorun var mı, kalbin çalışması normal mi bunları değerlendiriyoruz.’’

KALP HASTALARI NELERE DİKKAT ETMELİLER?

Kalp yetersizliği, hipertansiyonu olanlar, stent takılanlar ve bypass geçiren kişiler covid döneminde nelere dikkat etmeliler? 

"Özellikle maske mesafe hijyen kuralları hepimiz için geçerlidir. Kalp sağlığı olarak düşündüğümüzde sağlıklı beslenme en önemli koruyucu etkendir. Mineral ve vitamin gibi herhangi bir desteğin faydasının olduğu gösterilmemiş ama iyi beslenemediğini düşünen kişiler doktorlarıyla görüşerek vitamin mineral desteği alabilirler.

Özellikle çinko ve c vitamini desteği alabilirler. Ama sağlıklı beslenenler, öğünlerini atlamayanlar, taze meyve sebze tüketenler vitamin desteği almayabilirler. Hepimizin günde iki porsiyon iki avcumuzun içi kadar meyve veya üç porsiyon sebze tüketmesi gerekiyor."


İçeriği Paylaşın