Kronik Ağrılardan Kurtaran Güncel Yöntemler

Kronik Ağrılardan Kurtaran Güncel Yöntemler

Kronik Ağrılardan Kurtaran Güncel Yöntemler

Bizi Takip Et


Kronik ağrı nedir? Ne tür yakınmalarla ortaya çıkar? Kronik ağrı daha çok hangi hastalıklara bağlı olarak görülür? Kronik ağrılardan kurtaran ne tür güncel yöntemler vardır? Baş ağrısı için ne tür tedavi yöntemleri uygulanır? Bel ve boyun fıtıklarında hangi vakalarda ağrı tedavisinde uygulanan güncel yöntemlerle çözüm sunulur? Girişimsel yöntemler kaç seans uygulanır? Hastaneye yatış gerekir mi? Bel ve boyun bölgesindeki fıtıktan kaynaklanmayan ağrıların güncel tedavisi nasıldır?

Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Emine Nur Tozan kronik ağrılardan kurtaran uygulamaları Sağlığım İçin Herşey’de anlattı.

3 AYDAN UZUN SÜREN AĞRILARI DİKKATE ALIN!

. Kronik ağrı nedir? Ne tür yakınmalarla ortaya çıkar?
“Ameliyattan önce hiç yara olmadan, ameliyattan sonra yara ile beraber iyileşmeyle başlayan ağrılar, kırık ağrısı ya da tedavi olmamış diş ağrısı gibi ağrılar akut ağrılardır. Kronik ağrıda ise vücudun herhangi bir yerinde iyileşmiş bir yara ya da hiçbir yara görülmez; 3 aydan daha uzun süren, kişinin yaşam kalitesini artık bozan ağrılardır. Dışarıdan görülmeyen, subjektif bir duyu olduğu için hasta ‘ağrım var’ dediğinde ona inandığımız çok özel bir sendrom ve bir hastalık halidir.”

KRONİK AĞRI GÜNLÜK YAŞANTIYI BOZUYOR!

. Kronik ağrı daha çok hangi hastalıklara bağlı olarak görülür?
“Yaşantısı boyunca ağrıyı deneyimlemeyen insan yoktur. Ağrı, vücudun dışarıya doğru yansıttığı bir uyarıdır. Çok uzun sürüyorsa ciddi bir durum var demektir ve bunun araştırılması gerekir. Ağrı, vücudun 5 farklı noktasından gelen nedene bağlıdır. 4 tanesi vücutsal 1 tanesi de ruhsaldır. 4 tane vücutsal ağrının nedeni bulunamazsa eğer o ağrıya psikolojik ağrı ya da psikosomatik ağrı denir. Kronik ağrı iş ve yaşam kalitesini bozar. Kişi uyuyamaz, doğru düzgün yemek yiyemez. Bu durum kişinin ailesini de etkiler. Günlük yaşantı akışını bozan bir ağrının profesyoneller tarafından ele alınarak nedeninin ortaya çıkarılması ve tedavi edilmesi gerekir.”

KÖKTEN TEDAVİ EDEN GİRİŞİMSEL YÖNTEMLER

. Kronik ağrılardan kurtaran ne tür güncel yöntemler vardır?
“Kronik ağrılardan kurtaran güncel yöntemlerden biri, özel ilaçların bir araya getirilerek ağrının mekanizmasının tedavi edilmesidir. Diğeri de o ağrının mekanizmasını kökten tedavi eden girişimsel yöntemlerdir. Bunlar akupunkturdan başlayıp proloterapi, nöral terapi, ozon tedavisi, radyofrekans, kök hücre, PRP gibi çok geniş yelpazede ve gerekirse diğer disiplinleri de içine alacak özel yöntemlerdir. Ama ilk etapta amaç, ağrının nedenini ortaya çıkartmaktır. Örneğin bel ağrısı, baş ağrısı, boyun ağrısı, diz ağrısı, kalça ağrısı, nöropatik ağrılar, kanser ağrıları, ameliyat sonrası geçmeyen ağrılar gibi kronik ağrının neden ortaya çıktığı bulunmalıdır. Sonrası için birçok tedavi vardır.”

BAŞ AĞRILARINDAN KURTULMAK MÜMKÜN

. Baş ağrısı için ne tür tedavi yöntemleri uygulanır?
“Öncelikle ağrının migren mi değil mi onun ayırıcı tanısına gidilir. Sonrasında da baş bölgesinde bulunan organlar tek tek incelenir. Gerilim tipi baş ağrısına, oradaki gerilen kasları gevşetebilmek için botoks tedavileri uygulanır. Radyofrekans yöntemleri ile kasların içine sıkışan sinirleri rahatlatacak tedaviler yapılır. Birtakım özellikli ilaçların uygulamasında ise gerilmeye bağlı ağrı oluşturan noktalar hedeflenerek onları rahatlatacak o ilacı zerk tedavileri yapılır. Bunun yanında da ağızdan alınan ve belli zamanlarda kullanılması gereken ilaçlar verilir. Bütün bu yöntemlerle beraber hasta takip edilir.”

FITIK AMELİYATINDAN KURTARAN YÖNTEMLER

. Bel ve boyun fıtıklarında hangi vakalarda ağrı tedavisinde uygulanan güncel yöntemlerle çözüm sunulur?
“Tıp artık vücudu kesmeden, kanatmadan, doku bütünlüğünü bozmadan olan yöntemlere yöneldi. Bu nedenle bir hasta; elleri tuttuğu, ayaklarının parmak ucuna ve topuğuna basabildiği ve küçük ya da büyük tuvaletini kaçırmadığı sürece ameliyata gitmemeye çalışmalıdır. Zaten cerrahlar da bu bulgular yoksa bize hastaları gönderirler ve köprüden önceki son çıkış diye tabir edilen tedavi yöntemlerini uygularız. Örneğin radyofrekans gibi kanıtlanmış yan etkisi hemen hemen hiç olmayan yöntemle fıtıklar küçültülür. Fıtıkların altında ezilen sinirin üzerindeki ödem alınarak sinirin yaydığı ağrı ortadan kaldırılır. Bu hem boyun hem de bel için geçerlidir. Yeni yeni şu anda kök hücre ve PRP yöntemlerine eğildik. Ozon gibi birtakım özel yöntemlerle de mesela kara fıtık denilen fıtık küçültülerek eski haline getirilebilir. Bu yöntemlerin hepsi ameliyathane şartlarında, steril ortamda ve son derece ehil ellerde yapılan çok özel yöntemlerdir ve çok yüz güldürücüdür.”

GİRİŞİMSEL TEDAVİLER HASTANEDE YATMAYI GEREKTİRMİYOR

. Girişimsel yöntemler kaç seans uygulanır? Hastaneye yatış gerekir mi?
“Girişimsel yöntemler hastanede yatmayı gerektirmez. Hastanın hastaneye yatışı ve çıkışı toplam 3 saatlik bir süredir. Bu yöntemlerin her biri bir kez uygulandığı zaman yeterlidir. Ama hastanın takibi devam eder. Mesela fizik tedavi ve rehabilitasyonla o fıtıkların ya da o sinirlerin bölgesinin etrafındaki kasları geliştirici tedaviler eklenirse ömür boyu devam edebilir. Bazen ikinci kez uygulanabilir. Örneğin girişimsel tedaviyle sinir basısı ortadan kaldırılan bir fıtık bir sonraki aşamada bir daha tekrarlayabilir. Çünkü vücudun yapısı ona eğilimlidir.”

BEL VE BOYUN BÖLGESİ AĞRILARI

. Bel ve boyun bölgesindeki fıtıktan kaynaklanmayan ağrıların güncel tedavisi nasıldır?
“Sabahleyin yataktan kalkıldığında doğrulamama ya da dizlerde bir küntleşme hissetme fıtıklardan bağımsız olabilir. Bu gibi durumlar başka tür çok ince sinirlerin kemiklerin arasına sıkışmasıyla ilgilidir. Bu tür sinir sıkışmaları ısıyla rahatlatılabilir. Isıyla oradaki hücrelerin bozulan, kireçlenen alanlarını yeniden canlandıracak, bozulan hücrelerin görevinin tekrar eski hale getirildiği radyofrekans yöntemleri var. Şu anda batı tıbbıyla beraber Avrupa’da ve Amerika’da uygulanan tüm yöntemler ülkemizde de uygulanmaktadır. Hatta şu andan onlardan çok daha makul maliyetlerle uyguladığımız yöntemler bulunmaktadır.”

“ALGOLOJİ BRANŞINDA İDDİALIYIZ”

. Ağrı tedavisi için yurt dışında daha çok hangi ülkelerden hastalar ülkemize geliyor?Türkiye sağlık turizmi açısından ne konumdadır?
“Türk vatandaşlarımız en çok Almanya’dan geliyor. Ama İngiltere’de ve Kanada’da yaşayan hastalarım da var. Dubai’de yaşayan bir başka ülkenin vatandaşı da gelmektedir. Türkiye sağlık turizmi konusunda çok iddialıdır. Bugün mesela ameliyatsız bel fıtığı tedavisi, ameliyatsız boyun fıtığı tedavisi, protez olması gerekmeyen diz ve kalça ağrılarının hepsinde batı tıbbının uyguladığı tüm yöntemler Türkiye’de mevcuttur.”

BİR AĞRI UZMANI YAKLAŞIK 15 YILDA YETİŞİYOR!

. Ağrı uzmanları hangi eğitimleri alır? Türkiye’de kaç tane ağrı uzmanı vardır? Eğitim süresi nedir?
“Ağrı uzmanları 6 yıl tıp fakültesi eğitimi üzerine 5 yıl anadal ya anesteziyoloji ya fizik tedavi rehabilitasyon ya da nöroloji eğitimi alır ve bunun üzerine tekrar 2 yıl algoloji eğitim uzmanlığı alır. Eğer kariyer yapılıyorsa yaklaşık 15 yılda bir ağrı uzmanı yetişir. Ayrıca devamlı kendimizi yetiştirecek  pek çok kurs ve sınavlardan geçiyoruz. Ülkemizde yaklaşık 40 kadar ağrı uzmanı bulunmaktadır. Ama tüm Türkiye’de ağrı çatısı altında 200 kişi vardır.”

BU BELİRTİLERE DİKKAT!

. Hastalar ne tür ağrılarda algı uzmanlığına (algoloji) başvurabilir?
“Hastalar kendilerinin daha önce hiç deneyimlemedikleri ağrıları ve buna eşlik eden vücutlarının başka tarafında başka şikayetleri de varsa bir doktora başvurmalılar. Baş ağrısıyla beraber bulantı, kusma; kol ağrısıyla beraber uyuşmalar; ayak ağrısıyla beraber uyuşma ya da yürümeyle ilgili problemleri varsa ağrı doktoruna başvurabilirler. Türkiye’deki tüm devlet üniversite hastanelerinde algoloji bilim dalı vardır. Neredeyse büyük şehirlerin tüm eğitim araştırmalarının birçoğunda da algoloji üniteleri bulunmaktadır.’’


İçeriği Paylaşın