Medical Park Doktorları, Organ Bağışını Anlattılar

Medical Park Doktorları, Organ Bağışını Anlattılar

Medical Park Doktorları, Organ Bağışını Anlattılar

Bizi Takip Et


Organ bağışı konusunda yurt genelinde duyarlılığı artırmaya yönelik çalışmalar yürüten Medical Park Organ Nakli Merkezi doktorları, Kartal Belediyesi’nin düzenlediği “Organ Nakli ve Bağışı” seminerinde Kartallılar’la buluştu.

Medical Park Göztepe Hastanesi Organ Nakli Merkezi Koordinatörü Dr. Süleyman Tilif,  Medical Park Organ Nakli Merkezi İdari Koordinatörü Banu Onat ve Göztepe Medical Park Hastane Kompleksi’nden Uzman Psikolog Zeren Okçuoğlu; organ bağışının önemi ve psikolojik boyutlarını anlattılar.

Dr. Süleyman Tilif, Türkiye’de 70 bin hastanın böbrek bulamadığı için diyalize bağlı bir yaşam sürdüğünü söyledi. Bunun en önemli nedeninin bağış azlığı olduğunu belirten Tilif şöyle konuştu:

“Sağlık Bakanlığı verilerine göre geçen yıl ülkemizde 3 bin 10 nakil yapılabildi. Bunların 3’te 2’si böbrek nakli. Avrupa Birliği’nin ortalaması ise yılda 7 bin nakil. Bizde yeterince organ nakli merkezi ve cerrahı bulunmasına rağmen maalesef yeterince nakil yapılmıyor. Bunun en önemli nedeni beyin ölümünde tespit yetersizliği. Yılda 4 bin civarında beyin ölümü gerçekleşiyor; ancak bu konuda geçen yılı baz aldığımızda bunların sadece 952’si zamanında tespit edilebildi ve 298’i bağışa dönebildi.”

BEYİN ÖLÜMÜ TESPİT EDİLEMİYOR

Medical Park Organ Nakli Merkezi İdari Koordinatörü Banu Onat ise organ bağışı azlığının beyin ölümlerinin tamamının tespit edilememesine bağladı. Organ nakliyle hastaların yaşam kalitelerinin ve sürelerinin arttığını kaydeden Onat şöyle devam etti:

“Organ bağışı hayat kurtarıyor. Türkiye`de kadavra vericili organ naklini artırmak için insanların sağlıklı iken yakınlarına sözlü vasiyette bulunarak organlarını rahatlıkla bağışlayabilirler. Hastalar ise kamu ve özel hastanelerin tümünde herhangi bir ücret ödemeden organ nakli yaptırabiliyorlar; ancak bu konuyu pek çok insan bilmiyor. İşin bir de ekonomik boyutu var. Böbrek konusunda diyaliz alan veya nakil yapılan hastaların birinci yılda maliyeti hemen hemen aynı, fakat birinci yıldan sonra nakil olan hastanın maliyeti yarı yarıya düşüyor. Bu toplam düşünüldüğünde, devletin diyaliz için yılda ödediği 2 milyar doların, böbrek nakli sayesinde  yarıya düşebilmesi söz konusu.”

“PSİKOLOJİK DESTEK ŞART”

Organ nakli olacak ve olan hastaların mutlaka uzman bir piskoloğun desteğini almaları gerektiğini belirten Göztepe Medical Park Hastane Kompleksi’nden Uzman Psikolog  Zeren Okçuoğlu ise “Organ bekleyen hastaların çoğu bu bekleme süresinde umutsuzluğa düşüp öleceğine inandrabiliyor kendini. Bunun yanı sıra organ nakli olmuş kişinin organa alışamaması da söz konusu olabiliyor. Bu süreçte hastaların ve belki hasta yakınlarının psikolojik bir destek alması gerekiyor” dedi.


İçeriği Paylaşın