Memorial Ataşehir Hastanesi’nde İlk Organ Nakli

Memorial Ataşehir Hastanesi’nde İlk Organ Nakli

Memorial Ataşehir Hastanesi’nde İlk Organ Nakli

Bizi Takip Et


Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat’ın yaptığı böbrek nakli ameliyatı ile 9 aydır kronik böbrek yetmezliği olan 17 yaşındaki Derya Ünal’a, annesinden alınan böbrek nakledildi.

2010 Nisan ayında hizmete açılan Memorial Ataşehir Hastanesi’nde ilk böbrek nakli gerçekleştirildi. Genel cerrah ve organ nakli uzmanı Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat tarafından gerçekleştirilen böbrek nakli sonrasında 9 aydır kronik böbrek yetmezliği olan 17 yaşındaki Derya Ünal, annesi Dönüş Ünal’dan aldığı böbrekle ikinci hayatına kavuştu.

Nakli gerçekleştiren ve aynı zamanda Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Sağlık Bakanlığı Böbrek Nakli Bilim Kurulu üyesi ve Türk Hepatopankreatobilier Cerrahi Derneği 2. Başkanı olan Prof. Dr. Polat, “Memorial Ataşehir Hastanesi, kuruluşundan bu yana ilk nakil için hazırlanıyordu. Sağlık Bakanlığı’ndan organ nakli ile ilgili gerekli izin belgelerinin alınması ile birlikte nakil bekleyen hastalarımız arasında bir değerlendirme yaptık ve en uygun zamanda da ilk naklimizi gerçekleştirdik” dedi.

“ORGAN NAKLİ MULTİDİSİPLİNER BİR ÇALIŞMADIR”

Bir hastanede organ nakli yapılabilmesi için o merkezin üst düzeyde hizmet veriyor olması gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Polat şu bilgileri verdi:

“Organ nakli sadece ameliyatla ilgili bir işlem değildir. Organ naklinin öncesi ve sonrası süreci için o merkezin poliklinikleri, laboratuvarları, görüntüleme üniteleri, yatan hasta katları ve birçok kliniğinin ortak çalışması çok önemlidir. Çok iyi bir cerrah olabilirsiniz, çok iyi bir anestezi ekibiniz olabilir, ameliyathane şartlarınız çok mükemmel olabilir ama bu her zaman başarılı sonuçlar alacağınız anlamına gelmez. Organ nakli multidisipliner bir çalışmadır. Dolayısıyla sadece bu çalışmayı tamamlamış olan sağlık kurumları organ nakli yapabilir.”

“SIRADA KARACİĞER NAKLİ VAR”

Prof. Dr. Polat şöyle devam etti: “Böbrek nakline başladık, sırada karaciğer nakli var. Hedefimiz her geçen gün operasyon sayımızı artırmak ve organ naklini rutin ameliyatlar listesine almak. Anadolu yakasında organ nakli yapan merkez sayısı az olduğu için merkezi ve kolay ulaşılabilir konumu İle Memorial Ataşehir Hastanesi’nin bu konuda önemli bir açığı kapatacağını düşünüyoruz.”

“KADAVRADAN YAPILAN NAKİL SAYISINI ARTIRMAK İSTİYORUZ”

İlk organ naklinin “canlıdan canlıya” gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Polat, “Ancak bu işin profesyonelleri olarak isteğimiz kadavradan yapılan organ nakillerinin sayısının artması. Batılı ülkelerde özellikle Amerika’da Avrupa’da organ nakillerinin yüzde 70– 80’i kadavradan yapılıyor. Yani kendisi ya da ailesi tarafından organları bağışlanan ve beyin ölümü gerçekleşen kişilerden organ alınarak bu operasyonlar gerçekleştiriliyor. Kalan yüzde 20- 30’luk dilimi canlı vericilerden yapılıyor. Ancak Türkiye’de sistem şu an tersine işliyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Kadavradan organ bağışı az olduğu için organ nakillerinin yüzde 80- 85’i canlıdan canlıya yapılıyor. Bu nedenle organ bekleme listelerindeki sayı her geçen gün artıyor. Sağlık Bakanlığı’nın istatistiklerine Türkiye’de yaklaşık 45 bin kişi böbrek nakli için sırada bekliyor.

Kadavradan gerçekleştirilebilecek nakiller ile ilgili halkımızı bilinçlendirmemiz gerekiyor, organ bağışı konusunda yeterli ve doğru bilginin aktarılması çok önemli. Sağlık Bakanlığı son yıllarda bu konu üzerinde başarılı çalışmalara imza attı ancak daha çok gidilecek yolumuz olduğu da bir gerçek. Toplum bilinçlendikçe organ bağışına yaklaşımın da daha pozitif hale geleceğine inanıyorum.”


İçeriği Paylaşın