Okul Çağındaki Çocuklar İçin Beslenme Önerileri

Özellikle kış aylarında düşen bağışıklık nedeniyle çocuklar kolaylıkla hastalanabiliyor. Bu dönemde doğru beslenme daha çok önem kazanıyor. Peki, çocuklar için sağlıklı beslenme nasıl olmalı?, okul çağı çocukları nasıl beslenmeli?

Okul Çağındaki Çocuklar İçin Beslenme Önerileri

Bizi Takip Et


Okullarda yüz yüze eğitimin devam ettiği şu günlerde çocuklarda özellikle mevsim geçişine bağlı grip ve soğuk algınlığının sıklığı arttı. Mevsim geçişine bağlı grip ve soğuk algınlığının yanı sıra Covid-19 salgınının da devam etmesi okul dönemi çocuklarının beslenmesini daha önemli hale getiriyor.

Okul çağı dönemi hem fizyolojik hem psikolojik hem de sosyal gelişimin hızlı olduğu bir dönem. Bu dönemde yaşam boyu devam edebilecek davranışların büyük ölçüde kazanıldığı göz önüne alındığında çocuklara sağlıklı beslenme ve yaşam biçimi alışkanlığının kazandırılması, sağlıklı yaşam bilincinin devamlılığı ve yetişkinlikte hastalıklarının önlenmesi açısından oldukça önemli.

Çocukları koronavirüs ve diğer hastalık etkenlerinden korumak için alınabilecek en iyi önlem  bağışıklıklarını desteklemekten geçiyor. Sağlıklı beslenme, çocukların obezite, tip 2 diyabet, kanser, osteoporoz, demir eksikliği ve diş çürükleri gibi sağlık sorunlarını geliştirme riskini de azaltan en önemli önleyici tedbirlerden birisidir.

Peki, çocuklar için sağlıklı beslenme nasıl olmalı? 

BESLEYİCİ BİR KAHVALTI OLMAZSA OLMAZ

Kahvaltı gece boyu açlıktan sonra ilk enerji alımının gerçekleştiği öğün olması sebebiyle oldukça önemli. Okul günleri, çocukların bu öğünü atlaması sıkça görülen, hatalı bir beslenme davranışı olarak karşımıza çıkıyor.

Yapılan çalışmalarda 3-11 yaş arası çocukların vücuda aldığı oksijenin yüzde 50’sinin beyin tarafından kullanıldığı belirtiliyor. Sağlıklı bir kahvaltı öğünü ile birlikte çocukların okul içi başarıları ve ders konsantrasyonları arttığı biliniyor.

Beynin enerji kaynağı olarak glikozu kullanması nedeniyle okul çağı çocuklarında öğün atlanmaması önem taşıyor.

Sabri Ülker Vakfı okul çağı çocuklarının beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

  • Protein kalitesi yüksek olması sebebiyle çocukların kahvaltılarında 1 adet yumurta bulunması,
  • Kahvaltılarında süt grubundan bir besinin bulunması,
  • Enerji değeri yüksek ve sağlıklı yağlar içeren fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumların günlük öğünlerinde bulunması,
  • Farklı çeşitlerde, mevsimine uygun meyve ve sebzeleri tüketmeleri,
  • Kahvaltılarının tam tahıl grubu besinler ile zenginleştirilmesi,
  • Kahvaltıya teşvik edebilmek için tercih edebilecekleri seçenekler sunulması.

FİZİKSEL AKTİVİTENİN İHMAL EDİLMEMESİ GEREKİYOR

Önemli faktörlerden bir diğeri ise sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra fiziksel aktivitenin sağlanmasıdır. Fiziksel aktivite vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasını destekliyor. Bunun yanı sıra özellikle büyüme ve gelişme döneminde olan okul çağı çocuklarında kas-iskelet sisteminin gelişmesine de yardımcı oluyor. Özellikle kardiyo-solunum fonksiyonlarının gelişimi, kas gücünü, kas dayanıklılığının desteklenmesi için fiziksel aktivite oldukça önem taşıyor. Bu yüzden çocukların ekran süresi sınırlandırılıp, fiziksel aktiviteye yönlendirilmesi öneriliyor.  

İYİ BİR UYKU DÜZENİ ŞART

Çocukların bağışıklık sisteminin kuvvetli olmasını etkileyen faktörlerden bir diğeri de uykudur. Yeterli uyku çocukların genel sağlığına katkıda bulunurken, konsantrasyonlarını ve akademik başarılarının arttırılmasına da yardımcı oluyor.

Yeterli uykuyu alamayan çocukların obezite, tip 2 diyabet gibi sağlık sorunları ile karşılaşma riski artabiliyor. Amerikan Uyku Tıbbi Akademisi (AASM) çocuklar ve ergenler için uyku süreleri için 6-12 yaş arasındaki çocukların günlük 9-12 saat uyumasını, 13-18 yaş arasındaki çocukların ise günlük 8-10 saat uyumasını öneriyor.


İçeriği Paylaşın