Pandemi Hastanesi Ne Demek?


Bizi Takip Et


Yazan: Esra Kazancıbaşı Öztekin

Corona virüsüyle birlikte gündemimize yeni bir kavram daha girdi; Pandemi Hastanesi. Peki, “pandemi hastanesi” ne demek? Covid-19 tanısı alan yani test sonucu pozitif çıkan vakaların tedavilerinin yapılacabileceği hastaneler “pandemi hastanesi” ya da bir başka deyişle “salgın hastanesi” olarak isimlendiriyor. Ancak pandemi hastanelerinin bazı özelliklere sahip olması gerekiyor. Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları uzmanı hekimlerden en az ikisinin görev yaptığı ve üçüncü seviye erişkin yoğun bakım yatağı bulunan tüm hastaneler Sağlık Bakanlığı tarafından “pandemi hastanesi” olarak tanımlıyor. Buna göre corona virüsüne karşı yürütülen Türkiye’deki mücadele çalışmalarında özel sağlık kuruluşlarına ait söz konuğu niteliğe sahip tüm hastaneler de Sağlık Bakanlığı’nın kontrol ve organizasyonuna geçti.

Sağlık Bakanlığı tarafından konuyla ilgili yayınlanan genelgede; devlet, vakıf üniversite hastanesi ya da özel hastane farketmeksizin Covid-19 tanısı kesinleşinceye kadar tüm hastaların kabul ve tedavi süreçlerinin yapılmasının zorunlu olduğu da belirtiliyor. Yani, özel hastaneler ve vakıf üniversite hastaneleri corona virüsü şüphesiyle başvuran hastaları kabul edip, teşhis ve tedavi süreçlerini başlatmak zorundalar.

COVİD-19 HASTALARINA ÖZEL KLİNİK VE YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ

Sağlık Bakanlığı’nın genelgesine göre; tüm pandemi hastanelerinde Covid-19 hastalarına özel bir klinik ve yoğun bakım ünitesi ayrılacak. Vaka sayısının artması durumunda diğer yoğun bakım ünitesi ve servislerin hangi sıra ile corona virüslü hastalara ayrılacağı da belirlenecek.

Pandemi hastanelerinde gerektiğinde cerrahi müdahale yapılabilmesi için Covid-19 hastaları için bir ameliyathane de tahsis edilecek.Yine eğer pandemi hastanesinde kadın hastalıkları ve doğum kliniği var ise, Covid-19 tanısı alan hamilelerin bebeklerini dünyaya getirebilmeleri için bir doğum odası da rezerve edilecek.

Corona virüsü vakalarının aşırı artması, mevcut hasta ve yoğun bakım yataklarının ihtiyacı karşılayamaması halinde ise, ikinci basamak erişkin yoğun bakım ünitesi bulunan hastaneler devreye girecek.

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜKLERİ HEKİMLERİN ÇALIŞMA YERİNİ DEĞİŞTİREBİLECEK!

Peki, corona virüsü tanısı almış hastalar il veya ilçelerindeki  pandemi hastanesi  olmayan bir sağlık kuruluşuna başvururlarsa ne olacak?  İşte böyle bir durumda, gerekli önlemler alınarak 112 ambulansıyla hastanın bir pandemi hastanesine sevki yapılacak.

Sağlık Bakanlığı’nın genelgesi, uzman hekimleri de yakından ilgileniyor. Buna göre, corona virüsü tehditi süresince enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, iç hastalıkları ve göğüs hastalıkları uzmanları başka bir hastanede görevlendirilebilecekler. İster kamu, ister özel hastanede çalışsın, ihtiyaç duyulan sağlık personelinin il içinde yer değişikliği il sağlık müdürlüklerince yapılacak.

Sağlık Bakanlığı genelgesinde, tedavilerine devam edilmesi gereken hastaların bulunduğu, onkoloji- hematoloji ve radyasyon onkolojisi klinikleri, organ nakli klinikleri ve kemik iliği nakil merkezlerindeki yatakların mümkün olduğu kadar normal olarak kullanılmaya devam edileceği de belirtiliyor. Bunun için Covid-19 tanısı almış bireyler dışındaki hastaların hangi servis ve yoğun bakımlarda izleneceğinin belirlenmesi isteniyor. Pandemi hastanelerinde alınması gereken önlemlerin başında da ayrılmış klinik ve yoğun bakım yataklarına giriş güzergahın belirlenmesi ve bu güzergah üzerinde gerekli tedbirlerin alınması geliyor.


İçeriği Paylaşın