TAJEV, Güneydoğu’da Halkı Bilgilendirdi

TAJEV, Güneydoğu’da Halkı Bilgilendirdi

TAJEV, Güneydoğu’da Halkı Bilgilendirdi

Bizi Takip Et


Türk-Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV), sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında “Sadece benim için” sloganıyla Şanlıurfa ve Birecik`te eğitim vererek, tarama çalışması yapıyor. Halkın ve sağlık çalışanlarının daha bilgili ve bilinçli olmasını, jinekolojik hastalıklara daha çok önem verilmesini sağlamayı amaçlayan TAJEV, Bingöl`ün ardından projenin ikinci ayağını Şanlıurfa`da gerçekleştirdi.

ANNE BEBEK ÖLÜMÜ KIRSALDA ARTIYOR

“Sadece benim için” projesi nedeniyle Şanlıurfa`da bulunan Türk-Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, anne ve bebek ölümlerinin sosyo-ekonomik faktörlere bağlı olduğunu belirtti.

Bu konuda sağlık hizmetlerinde erişilebilirlik ve bilinçlenmenin önemine dikkat çeken Dr. Ünlü, gebelik öncesi ve sonrası bakımın, yeterli ve dengeli beslenmenin bu ölümlerin önlenmesinde çok gerekli olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığı`nın bir araştırmasına değinen Prof. Dr. Cihat Ünlü, gebeliğe bağlı hayatını kaybeden kadınların yüzde 26`dan fazlasının 4`den fazla gebeliği olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Gebeliğe bağlı ölümlerin yüzde 49,3`ünde, anne ölümlerinin ise yüzde 61,6`sında bir ya da daha fazla önlenebilir faktörün bulunduğu tespit edilmiş, ayrıca kentlerde gözlenen gebeliğe bağlı ölümlerin yüzde 46,3`ünde, kırsal yerleşim yerlerindekilerin ise yüzde 51,8`inde önlenebilir faktörlerin etkisi olduğu saptanmıştır.”

Gebeliğe bağlı ölümlerde kadının ya da ailesinin sorunu fark etmemesi yüzde 44,3 ile birinci sırada risk faktörüyken, tedavi için başvuruda gecikme yüzde 40,7 ile ikinci sırada risk faktörü olarak ortaya çıktığı belirtildi.

ANNE ÖLÜM ORANLARI AVRUPA ÜLKELERİNE YAKIN

Avrupa ülkelerinde 100 bin canlı doğumda 24 olan anne ölüm oranının Türkiye`de 100 bin canlı doğumda 28 olduğu belirlendiğini belirten Prof. Dr. Ünlü, bu oranın düşük olmasında sürekli artan doğum öncesi ve sonrası bakımın etkileri bulunduğu yorumunu yaparken, oranların kırsal alanlarla kentler arasında farklılıklar gösterdiğine de dikkat çekti.

Son yıllarda Sağlık Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşlarının bilinçlendirme ve tarama çalışmalarıyla anne ve bebek ölümü oranlarında gerilemenin bulunduğunu da sözlerine ekledi.

İYOT EKSİKLİĞİ ÖLÜ DOĞUM VE DÜŞÜK RİSKİNİ ARTIRIYOR

Türk-Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, İyot eksikliğinin hamilelerde gebelik sırasında ölü doğum ve düşük olasılığını artırdığını, aynı zamanda çocuklarda gelişim bozukluğu ve zekâ geriliğine neden olduğunu belirterek iyot eksikliğini gidermek için tüketilen tuz konusunda duyarlı olunması gerektiğini belirtti.

RAHİM AĞZI KANSERİ GÜNEYDOĞU`DA ARTIYOR

Erken yaşta evlilik, çok doğum ve çoklu evlilik, Doğu ve Güneydoğu kadınının rahim ağzı kanserine yakalanmasındaki en büyük etken olduğunu ifade eden Prof. Dr. Cihat Ünlü, hijyene dikkat edilmemesinin de hastalığın bulaşmasında etkili olduğunu söyledi

Toplantıya katılan kadınlar ise, Şanlıurfa`da en büyük sıkıntının eğitimsizlik olduğunu ifade ederek, “Erkeklerimiz iyidir ama onlarında bilgilendirilmesini istiyoruz. Bu toplantıya geldik birçok bilgi öğrendik” dediler.


İçeriği Paylaşın