Tiroid Ve Göz Problemleri

Tiroid Ve Göz Problemleri

Tiroid Ve Göz Problemleri

Bizi Takip Et


. Tirod hastalarında oluşan göz hastalıkları nelerdir?
“Tiroid hastalarında oluşan göz rahatsızlıkları oftalmolojinin özel konularından birini oluşturur. Tiroid oftalmopatide göz çevresini saran yağ dokusu ve kaslarda şişme gözlenir. Tiroid hastalığında gözde öne doğru fırlama, göz kapağının aşırı açılması ve çift görme olabilir. Hastalığın ileri aşamalarında görme sinirinin sıkışmasına yada kornea tabakasının açıkta kalmasına bağlı körlük oluşabilir. İlaç tedavisi ya da cerrahi uygulanır. Hastalığın dönemine göre uygulanacak tedavi değişir. Yani bir tedavi şekli diğerinin yerini tutmaz. Tedavinin ilk aşaması kandaki tiroid hormonları düzeyini normale getirmektir. Genellikle şikayetlerin başlamasından sonraki ilk 3 yıl içinde ilaç tedavisi, sonraki dönemlerde ise cerrahi tedavi uygulanır. Başarılı bir ilaç tedavisinden sonra cerrahi tedavi gerekebilir. İlaç tedavisi olarak en çok tercih edilen kortizon tedavisidir. Ağız ya da damar yoluyla uygulanabilir. Bazı yan etkileri olmasına rağmen son derece etkilidir. İlaç tedavisinin alternatifi ışın tedavisidir. Ancak ışın tedavisinin kortizon tedavisine üstünlüğü kanıtlanmamıştır. Cerrahi tedavi ile öne çıkmış olan göz, yağ dokusu alınarak ya da göz çevresindeki kemikler inceltilerek düzeltilebilir. Aşırı açılmış olan göz kapakları göz kapağını kaldıran kas zayıflatılarak tedavi edilir. Çift görme için şaşılık ameliyatı yada özel gözlükler kullanılır.”

. Gözün öne doğru fırlaması tirod hastalarında sık görülen bir rahatsızlık mıdır? Tedavisi nasıl yapılır?
“Tiroid hastalığı, gözün öne doğru çıkmasına, göz kapağının aşırı açılmasına ve çift görme sorunlarına neden olabiliyor. Op. Dr. Akın Banaz, `Hastalığın ileri aşamalarında görme sinirinin sıkışmasına ya da kornea tabakasının açıkta kalmasına bağlı körlük oluşabilir. İlaç ya da cerrahi tedavi uygulanır. Hastalığın dönemine göre uygulanacak tedavi değişir` . Sigara içen kişilerde çok daha sık görülür ve bu kişilerde göz tutulumu çok daha ağır seyreder. Erkeklerde ve ileri yaştaki kişilerde de göz tutulumu ağır seyirlidir. Göz çevresini saran yağ dokusu, gözyaşı bezi ve gözü hareket ettiren göz dışı kaslarda iltihaplanmaya bağlı ödem ve şişlikler oluşur. Göz çevresindeki dokuların şişmesi ile gözde öne doğru fırlama, kanlanma, çift görme ve şaşılık, göz tansiyonunda artış gözlenir.

. Nasıl bir tedavi uygulanır?
Tedavinin ilk aşaması kandaki tiroid hormonları düzeyini normale getirmektir. Genellikle şikayetlerin başlamasından sonraki ilk 3 yıl içinde ilaç tedavisi, sonraki dönemde ise cerrahi tedavi uygulanır. Tedavisi olarak en çok kortizon tedavisi tercih edilir. Ağız ya da damar yoluyla uygulanabilir. Bazı yan etkileri olmasına rağmen son derece etkilidir. aç tedavisinin alternatifi ışın tedavisidir. Ancak bu yöntemin ilaç tedavisine üstünlüğü kanıtlanmamıştır.  Cerrahi tedavi ile öne çıkmış göz, yağ dokusu alınarak ya da göz çevresindeki kemikler inceltilerek düzeltilebilir. Aşırı açılan göz kapakları, göz kapağını kaldıran kas zayıflatılarak tedavi edilir. ift görme için şaşılık ameliyatı ya da özel gözlükler kullanılır.

Dr. Akın Banaz
(Dünya Göz Hastanesi göz hastalıkları uzmanı)
(www.dunyagoz.com)


İçeriği Paylaşın