Tiyatro Sanatçısı Yasemin Çonka’nın Sağlık Karnesi

Tiyatro Sanatçısı Yasemin Çonka’nın Sağlık Karnesi

Tiyatro Sanatçısı Yasemin Çonka’nın Sağlık Karnesi

Bizi Takip Et


Yasemin Çonka ile sağlık sohbeti… Yasemin Çonka’nın sağlık karnesi nasıl? Botokslu, estetikli sanatçılar için ne düşünüyor? Gülmek en iyi ilaç mı? Ruh sağlığı için neler yapıyor?  Stresle nasıl baş ediyor? Tiyatro sanatçısı Yasemin Çonka Sağlığım İçin Herşey’in sağlık sohbetleri köşesinde merak edilenleri anlattı.

SAĞLIK KONTROLLERİNİZİ İHMAL ETTİĞİNİZ OLUYOR MU?

Rutin sağlık kontrollerimi ihmal ettiğim oluyor. Bu konuda tembelim diyebilirim. Bu kontrollerin önemli olduğunu ve periyodik olarak yapmam gerektiğini biliyorum; ama atladığım oluyor maalesef kimse benim gibi yapmamalı. İhmal etmem çoğunlukla iş yoğunluğundan kaynaklanıyor. Çok yoğun çalıştığımız dönemlerde programımın içine dahil edemiyorum; ancak hasta olduğumda aklım başıma geliyor ve bu bence çok kötü bir şey.

ÖRNEĞİN JİNEKOLOJİK OLARAK YA DA MEME SAĞLIĞINIZ İÇİN EN SON NE ZAMAN KONTROLE GİTTİNİZ?

Jinekolojik olarak en son 1 yıl önce kontrole gittim. Meme kontrolüne ise en son 3 yıl önce gittim.

SON ZAMANLARDA KALBİNİZ İÇİN BİR KONTROLE GİTTİNİZ Mİ?

Kalp sağlığım için bir check up yaptırmadım. Hep erteleme gibi bir durum oluyor. Aslında kendimle alakalı bir durum yok; ama ailemden çok sevdiğim birini kaybetmemle ilgili bir travma olduğunu düşünüyorum. Sanıyorum genelde böyle bir şey yaşayan kişilerde bu tür travmalar olabiliyor. Aslında tam tersi olması gerekir. Daha çok önemsemeli ve daha düzenli gitmek gerekir. Travmalar sonucu değişen psikoloji biraz daha fazla etkileyebiliyor.

SAĞLIK KARNENİZDE “RUTİN KONTROLLER” AÇISINDAN KENDİNİZE KAÇ VERİRSİNİZ?

10 üzerinden 5 verebilirim. Çok mu acımasız davrandım yoksa daha mı fenayım bilmiyorum. Akıllanmak için kendime 5 veriyorum.

SAĞLIKLI BESLENMEYLE ARANIZ NASIL?

Sağlıklı beslenme planımın oldukça dalgalı olduğunu söyleyebilirim. Örneğin; kendime tamam Yasemin 1 ay boyunca böyle besleneceksin diyorum. Ama 15. günde şeklim değişiyor. Kimi zaman şeker yemeyeyim diyorum, bunu ancak 15 gün sürdürebiliyorum. 15 gün sonra tekrar şeker yemek istiyorum; çünkü seviyorum. Şeker derken sütlü tatlıları severim. Yorgunsam, gerginsem herhalde vücudum bir şekilde mutlu olmak istiyor.  Bunun için de şeker yapay da olsa benim kurtarıcım olabiliyor. Ancak neredeyse 1 aydır ağır tatlılar yemiyorum, çok çok nadir sütlü tatlılar yiyorum. Daha çok kuru meyvelerle beslenmeye çalışıyorum. Hurmayı çok seviyorum; ama masum olmadığını biliyorum ve doğru miktarlarda tüketiyorum. Kuru kayısı, iğde, kuru dut bunları da değerlendiriyorum.

PEKİ, “SAĞLIKLI BESLENME” NOTUNUZA KAÇ VERİRDİNİZ?

Sağlıklı beslenme konusunda kendime 8 verebilirim.

“KAPALI ORTAMLARDA SPOR YAPMAK BANA GÖRE DEĞİL”

EGZERSİZ YAPIYOR MUSUNUZ?

Yürüyüşü çok seviyorum; ama spor salonuna gidip oksijeni olmayan bir ortamda hareket etmek hiç bana göre değil. Geçmiş zamanlarda bir salona kaydoldum, düzenli gittim ama devam ettiremedim. Benim için açık hava olması gerekiyor; ama üşüdüğüm zaman da tembelleşebiliyorum. Pilates ya da yoga ile de videolar ile bir süre aktiviteler yaptım. Ama dönem dönem yapabiliyorum. Galiba bir süreklilik, devam edebilme sıkıntım var.

KARNENİZDE “EGZERSİZ”E KAÇ PUAN VERİRSİNİZ?

Egzersiz karneme de 5 verebilirim.

“ERKEN YATAR ERKEN KALKARIM”

UYKU DÜZENİNİZ NASIL?

Bence uyku düzeninden tam puan alabilirim. Çok geç yatmam ve erken kalkarım. Genelde gün içerisinde 7 saat kadar uyurum.

UYKULARINIZ DÜZENLİ MİDİR? SABAHLARI UYANDIĞINIZDA KENDİNİ DİNÇ VE ZİNDE HİSSEDER MİSİNİZ?
Uykularım düzenli olduğu için dinç uyanırım; ama eğer kaloriferleri kapatmamışsam öyle uyanmam. Kaloriferler çok yüksek derecede açık kaldığında ev çok sıcak oluyor ve camlar da kapalı olduğu için ev hiç hava almıyor. Bu durumda insanın vücudu çok kuruyor ve ödem yapıyor ve haliyle mutsuz uyanabiliyorum. Ama bu konuya sadece yatak odasının kaloriferlerini kapatarak çözüm bulduk. Böylelikle hem üşümüyorum hem de ödem olmuyor ve mutlu uyanabiliyorum.

Karnede uyku düzenine Esra Kazancıbaşı Öztekin 10 üzerinden 10 veriyor.

“SİNİRLİ KALMA SÜREMİ KISALTTIM”

STRES YÖNETİMİNİ BAŞARABİLİYOR MUSUNUZ?

Stres yönetimini artık başarabiliyorum. Bu konuda çok net konuşabilirim. Hiç sinirlenmiyor değilim; ama sinirli kalma süremi kısalttım. Eskiden bu 2-3 saat sürebiliyordu. Örneğin; arabayla bir yere gidiyorum çok fena bir trafik var. Yolda da birtakım olumsuz şeyler yaşamışım. Bu sinir hali içimde devam ederdi. Ama artık öyle değil. Şu anda arabayı eskisi kadar kullanmıyorum bile toplu taşıma araçlarını kullanıyorum. Bu stresi yaşamamak adına uzaklaştım. Çok da mutluyum. Hem trafiği de rahatlatmak açısından 1 kişi bile olsa faydalı olduğumu düşünüyorum.

SİNİRLİ KALMAMAYI BAŞARMAK İÇİN NASIL BİR YOL İZLEDİNİZ?

Bu durum zamanla kendiliğinde oldu. Bir yıl içinde kendimi yaşadıklarımı tarttığımda ilerleme kaydettiğimi gördüm. Çünkü böyle durumlarda belki komik gelecek ama evrende çok küçük bir parça olduğumu düşünüyorum. Bir noktayım ve şu anda bu kadar sinirleniyorum ama sinirliyken acaba vücudumda neler oluyor, içeride ne yapıyorum. Aslında galiba biraz daha farkındalığımın artmasıyla daha sakin bir hayata ulaşabildim. Böyle hissediyorum, benim kendime bulduğum yol buydu. Çünkü elbet bir gün öleceğiz ve neden şuursuzca her şeye sinirlenip kendimi mutsuz edeyim. Bana bu çok saçma gelmeye başladı ve artık eskisi kadar sinirlenmemeye karar verdim.

Karnede stres yönetimine Kazancıbaşı Öztekin 10 üzerinden 10 veriyor.

SİGARA VE ALKOLLE ARANIZ NASIL?

Sigara içmiyorum. Alkolü de oldukça az alıyorum diyebilirim. Sigara içmeyi anlamsız buluyorum; çünkü insan sağlığına bu denli zarar veren bir dumanı neden alır, bana çok anlamsız geliyor. Bunu düşündüğüm zaman bende bağımlılık bir yerde kalıyor, akıl giriyor işin içine ve diyorum ki sigara içmek çok şuursuzca bir hareket.

Karnede sigara ve alkol kullanımının olmamasına Esra Kazancıbaşı Öztekin 10 üzerinden 10 veriyor.

DOĞALLIKTAN UZAK ESTETİK VE BOTOKSLU OYUNCULUKLAR HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Bu tür uygulamalarla maalesef doğallıklarını da bozmuş oluyorlar. Kendi doğallıklarını bozdukları için yapabilecekleri bir şey kalmıyor. Yıllar önce bir oyuncu büyüğüme estetiği neden yapıyorsunuz diye sorduğumda bana: “Yaseminciğim sen de bu yaşlara gelince o zaman seninle bir kez daha konuşuruz” demişti. Aslında o yaşlara yakınlaştım ve bana hala böyle bir istek ve duygu gelmedi. Yaptıranları asla yargılamıyorum; ama o şişmiş dudakları ya da ifadesi bozulmuş bir yüzü gördüğümde sadece insanların doğallıklarını kaybettiğini görüyorum. Galiba onlar kendilerini göremiyorlar, fark edemiyorlar, psikolojilerinde bir şey oluyor. Hep genç görünmeyi istemekle ilgili bir şey olduğunu düşünüyorum. Aslında hep genciz, ruhumuz zaten hep genç.

İNSANLARI GÜLDÜRMEK ZOR MU? 80’LER DİZİSİ İNSANLARI EKRAN KARŞISINDA GÜLDÜREREK ZORU MU BAŞARDI?

Aslında insanları güldürmek zor değil; ancak artık her anlamda çok zor bir çağdayız. İnsanların ekonomik zorlukları, sağlık sıkıntıları var. Yoğun bir kalabalık, stres her şey çok insanları mutsuz edebiliyor. 80’ler dizisi ile büyük kitlelere ulaştık. Nostalji birçok insanı mutlu etti. Bizi daha mutlu yıllarımıza da götüren bir proje olduğu için çok sevildi. Bu yüzden güldürmek zor olmadı. Böyle bir projede olmaktan dolayı ben de çok mutlu oldum. Belki yeniden olur hiç belli olmaz.

YENİ SEZONLA İLGİLİ GERÇEKLEŞTİRMEYİ İSTEDİĞİNİZ PROJELER VAR MI?

Şu an 2018 yazında çekilecek bir sinema filmi projesi ve tiyatro oyunu projem var. Tiyatro oyunum için Aralık sonu provalara başlayabiliriz; ama tam net bir durum yok. Her an her şey değişebiliyor bu süreçlerde. Bir de kendi yazıyor olduğum bir senaryo çalışmam var. Anne-kız ilişkisi konulu bir senaryo çalışması. Kendi hayatımdan bir esinlenme. Kadınların toplumda çok önemli bir yeri olduğunu düşünüyorum. Anne kız ilişkisinin bütün toplumu değiştirebileceğine kadar inancım var. Bu yüzden bu türde bir film yapacağım.


İçeriği Paylaşın