‘Unutsam Da Seni Unutma Beni’ Projesi

‘Unutsam Da Seni Unutma Beni’ Projesi

‘Unutsam Da Seni Unutma Beni’ Projesi

Bizi Takip Et


Abdi İbrahim 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’ne dikkat çekmek amacıyla Türkiye Alzheimer Derneği ile birlikte yeni bir projeye imza attı. Müziğin ve eski şarkıların hastalığın ilerlemesinin önlenmesine olumlu etkisinden yola çıkarak hayata geçirilen “Unutsam da Seni Unutma Beni” projesi kapsamında çekilen filmde hasta ve yakınları bir araya gelerek Esmeray’ın ‘Unutama Beni’ adlı şarkısını seslendirdi.

Abdi İbrahim ve Türkiye Alzheimer Derneği, dünya üzerinde 46 milyon, Türkiye’de ise 600 bin civarında olduğu bilinen demans hastalığının bir alt türü olan Alzheimer hastalarına ve hasta yakınlarının yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde çok özel bir projeyi hayata geçirdi.

‘Unutsam da Seni Unutma Beni” projesi kapsamında müziğin ve eski şarkıların hastalığın ilerlemesinin önlenmesine olumlu etkisinden yola çıkılarak bir film çekildi. Filmde hasta ve hasta yakınları bir araya gelerek Esmeray’ın ‘Unutama Beni’ adlı şarkısını seslendirdi.

Bu proje ile hasta yakınlarının yaşadığı aile rutinlerinin bozulması, hastanın ekonomik bağımlılığının oluşması, bakım verenin sosyal aktivitelerini gerçekleştirememesi ve bunun bakım veren kişilerde bir süre sonra yarattığı depresyona dikkat çekilmesi amaçlanıyor.

Hastalıkla ilgili verileri aktaran Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü; dünyada her 3 saniyede 1 yeni bir demans tanısı konulurken, bugün 50 milyon olan demans hasta sayısının 2050 yılında üçe katlanmasının beklendiğini açıkladı.

Demans tanılı kişilerin çoğunun, gelir düzeyi düşük ve orta olan ülkelerde yaşadığına ve bu sayının 2050 yılına kadar beş katına çıkmasının öngörüldüğüne dikkat çeken Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, yüksek gelir düzeyine sahip ülkelerde ise demans tanılı hasta sayısının iki katına çıkmasının beklendiğini bildirdi.

Demans riskini azaltmak için önlemler alınması gerektiğinin altını çizen Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü şu açıklamalarda bulundu;

Hastalık daha çok kentli ve eğitimli kitleler tarafından tanınırken başta kırsal kesimde olmak üzere büyük çoğunluk, bunamayı yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak algılıyor. Alzheimer sadece belli bir yaşın üzerindeki kişilerde görülen bir hastalık olarak bilinse de 40’lı yaşlarda da görülebiliyor. Hastalığın utanç verici, haysiyet kırıcı bir durum olarak nitelendirildiği ve pek çok ailenin, hastasını çevrelerinden gizlediği biliniyor.

KALBİNİZE DİKKAT EDİN! 

Sigara kullanımı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet ve obezite kan damarlarında hasara yol açarak inme ve kalp krizi riskini artırıyor.  Bu da daha sonra demans gelişimine zemin hazırlayabiliyor.

FİZİKSEL OLARAK AKTİF OLUN!

Fiziksel aktivite ve egzersiz önemli koruyucu etkenler arasında yer alıyor. Hem kan basıncının hem de kilonun kontrol edilmesine yardımcı olarak tip II diyabet riskini azaltırken bazı kanser türlerinin gelişimini önlüyor. Bazı fiziksel aktivitelerin demans gelişimini azalttığına yönelik bulgular da var. Her şeyden önce aktif olmak iyi hissetmeyi sağlar ve yakın çevreyle birlikte zaman geçirmenin iyi bir yöntemidir.

SAĞLIKLI BESLENİN!

Sağlıklı ve dengeli bir diyet sayesinde hem vücudun hem de beyinin işlevselliğini sağlamak mümkün. Akdeniz tipi tahıl, meyve, balık, sebze ve yeşillikten zengin bir diyetin demans riskini azalttığına dair kanıtlar mevcut. Buna karşılık doymuş yağ, şeker veya tuz içeren yiyeceklerle beslenmenin kalp hastalığıyla ilişkili olabileceği ve mümkünse kaçınılması gerektiği biliniyor.

BEYİNE EGZERSİZ YAPTIRIN!

Yeni aktivitelerle beyine egzersiz yaptırmak beyindeki nöronlar arasında yeni bağlantılar oluşturulmasına ya da bazı bağlantıların güçlendirmesine yardımcı olur.

SOSYALLEŞİN!

Sosyal aktiviteler beyin rezervlerini uyardığı için beyin sağlığı açısından faydalı olabilir. Bu sayede depresyon ve demans riski azalabilir. Mental egzersiz ve spor gibi hobilerin yakın çevredeki kişilerle yapılması ve yakın çevreye zaman ayırmak bu açıdan oldukça büyük önem taşıyor.


İçeriği Paylaşın