Yazın Görülen Göz Nezleleri

Yazın Görülen Göz Nezleleri

Yazın Görülen Göz Nezleleri

Bizi Takip Et


Yaz aylarında görülen göz hastalıkları nelerdir? Göz nezlesi hangi şikâyetlere yol açar? Altta yatan faktöre göre yada göz nezlesinin tipine göre belirtilerde farklılık görülür mü? Göz nezlesinin hangi tipleri bulaşıcıdır? Bir evde bir çocukta yada bir ailenin büyük ferdinde göz nezlesi oluşmuşsa ailenin diğer fertlerine bulaşmasını engellemek için neler yapılmalıdır? Çocuklarda görülen göz nezlesi yetişkinlerdekinden farklı mı ilerler? Çocuklarda göz nezlesi tipleri farklılaşır mı? Altta yatan faktöre ve göz nezlesinin tipine göre ne tür tedavi seçenekleri bulunur? Gözde kanaması olan bir kişi ne yapmalı? Kanama bir kere bile olsa kendi kendine geçer diye bırakmalı mı? Güneş gözlüğü seçiminde nelere dikkat edilmeli? Çocuklar mutlaka güneş gözlüğü kullanmalı mı?

Dünya Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Haluk Talu yaz aylarında görülen göz nezlesini Sağlığım İçin Herşey’de anlattı.

. Yaz aylarında görülen göz hastalıkları nelerdir?
“Yazın göz nezleleri daha sık görülür. Bu nezleler ve sebepleri şunlardır:

. Alerjik göz nezlesi: Ultraviyole güneşli ortamlarda alerjiler artar. Tozdan çamurdan gelen ajanların yarattığı mikrobik enfeksiyonlar, polenlerden uçuşan alerjenler de göz nezlesine neden olur.

. Bulaşıcı göz nezlesi: Havuzdan ve denizden bulaşır.

. Mantar kökenli göz nezleleri: Özellikle bitki batmalarıyla olan, tarlalarda çalışan insanların gözüne batan küçük küçük dalcıklar, yapraklar ciddi boyutta rahatsızlığa ve göz problemlerine yol açar.”

GÖZ NEZLESİ ŞİKAYETLERİ

. Göz nezlesi hangi şikâyetlere yol açar? Altta yatan faktöre göre yada göz nezlesinin tipine göre belirtilerde farklılık görülür mü?
“Genellikle göz nezlesinde göz kırmızıdır. Rahatsız edici şekilde batma vardır. Yanma görülür ve çapaklanma olabilir. Alerjik olan göz nezlesinde kaşıntı ön plandadır. Bazı hastalarda gözde kırmızılık görülmez; şiddetli bir kaşıntı vardır. Bu alerjik bir göz nezlesidir. Bazen ise hastanın hemen hemen hiç şikâyeti yoktur; sadece gözde kızarıklık ön plandadır, biraz şişlikler vardır. Bu durumda virüse bağlı göz nezlesi akla gelir. Bazen gözden sarı sarı çapaklar akar; bu çok belirgin bir bakteriyel kökenli göz nezlesi belirtisidir. Göz nezlesinin durumunu göre tedavi farklılaşır.”

. Göz nezlesinin hangi tipleri bulaşıcıdır? Bir evde bir çocukta yada bir ailenin büyük ferdinde göz nezlesi oluşmuşsa ailenin diğer fertlerine bulaşmasını engellemek için neler yapılmalıdır?
“Alerjik göz nezleleri bulaşıcı değildir. Alerji, kişinin bünyesine göredir. Mikrobik göz nezleleri bulaşabilir. En hızlı bulaşan göz nezlesi virüs tipinde olanlardır; havadan bile geçebilirler. Ailedeki bir bireyde göz nezlesi başladığı zaman ailede havlular ayrılmalı, bu dönemde eller ve yüzler yıkanırken herkes kâğıt havlu kullanmalı, ortak yastık kullanılmamalıdır. El teması mümkün olduğunca olmamalıdır.”

ÇOCUKLARDA GÖZ NEZLESİ

. Çocuklarda görülen göz nezlesi yetişkinlerdekinden farklı mı ilerler? Çocuklarda göz nezlesi tipleri farklılaşır mı?
“Yeni doğan bebekler anneden doğarken göz nezlesi ile doğarlar. Hemşireler, göz nezlesinin büyümemesi için çocuk doğar doğmaz gözüne koruyucu antibiyotik damlatırlar. Çocukların genelinde alerjik olan göz nezlesi çok şiddetli başlayabilir. Gözlerde görmeyi etkileyecek, göz kapakları içinde dev dev kabarıkların oluştuğu ve bu kabarıkların göz korneasına çizdiği ve korneada lekeler bıraktığı konjonktivit tipi, alerjik kökenlidir. Bunu çocuklar yıllarca çekerler; ancak 20-25 yaşlarından sonra konjonktivit şiddeti azalmaya ve etkileri biraz daha gerilemeye başlar.”

Op. Dr. Haluk Talu

Op. Dr. Haluk Talu

GÖZ NEZLESİNİN TEDAVİSİ

. Altta yatan faktöre ve göz nezlesinin tipine göre ne tür tedavi seçenekleri bulunur?
“Alerjik göz nezlesinde alerjen neyse hastanın ondan uzak kalması birinci tedavidir. Alerji uzmanının uygulayacağı belli testlerde alerji yapan şey anlarşılırsa hasta ondan uzak tutulmalıdır.  Alerji akut ilk şikâyet verdiği dönemlerde bazen kortizonlu damlalara da ihtiyaç duyulabilir. Genellikle alerji, anti alerjen damlalarla, uzun vadede tedavilerle götürülür. Alerjik gözler kuru gözler de olabilir; bu nedende göz yaşı damlaları da eklenir. Virüs kökenlilerde, virüs ilaçla tedavisi olan bir enfeksiyon yaratmadığı için bir şey yapılması gerekmez. Ama virüs enfeksiyonu olan göz, biraz savunması kırılmış bir göz olur. Onun için üzerine bakteriler bulaşabilir diye antibiyotikli koruyucu tedavi yapılabilir. Eğer göz nezlesi biraz ilerleyip korneada lekeler yapmaya başladıysa o zaman kortizonlu damlalar da bir dönem kullanılabilir. Bakteriyel göz nezlesinde ise sadece antibiyotik kullanılır; kortizonlu damlanın bir faydası olmaz. Göz nezlelerinde ağızdan tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Mevsimsel olan göz alerjileri her sene aynı zamanlarda tekrarlayabilir. Bazı tip enfeksiyonlar 1-2 sene sürebilir. Yazın sıcaklarda vücudun savunma sisteminin yarattığı soruna üveit denir. Üveit hastalarında ataklar en sıcak günlerde artar. Üveitte de göz kırmızı olabilir; bazen enfeksiyon zannedilip üveit tam teşhis edilmediğinde tedavide bir gecikme olur.”

. Gözde kanaması olan bir kişi ne yapmalı? Kanama bir kere bile olsa kendi kendine geçer diye bırakmalı mı? Nasıl bir yol izlemeli?
“Doktora gidip göz neden kızardığına baktırmalıdır. Göze yabancı cisim kaçmış olabilir yada vücudun yarattığı başka sistemik bir problemin belirtisi olabilir. Kırmızı göz olduğunda geçer dememek gerekir.”

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ ALIRKEN…

. Güneş gözlüğü seçiminde nelere dikkat edilmeli? Hangi camları ne tür çerçeveleri seçmeliyiz?
“Göz, güneş ışıklarından korunmalıdır. Çünkü kataraktı çabuk geliştirebilir ve sarı nokta hastalığına sebep olabilir. Ultraviyoleyi kırıcı şekilde önlem almak gerekir. Gözlük takmayı sevmeyenler en azından şemsiye ya da şapka ile kendilerini güneşten korumalıdırlar. Ozon tabakası delindikten sonra güneş gözümüzü, vücudumuzu, cildimizi artık daha fazla etkiliyor. Bu yüzden güneş gözlüğü edinmeliyiz ve sertifikalı bir güneş gözlüğü olduğundan emin olmalıyız. Sertifikada yüzde 100 UV protection yazmalı. Artık bazı yerlerde gerçekten ultraviyoleyi ne kadar kırıyor diye ölçüm yapan çok basit aletler var. Bazen ucuz ama gerçekten yüzde 100 filtre yapan gözlükler de bulunuyor.”

. Çocuklar mutlaka güneş gözlüğü kullanmalı mı?
“Ultraviyoleden en fazla çocukların gözleri etkilenir; mercekleri tertemiz, pırıl pırıldır. Mercek sertleştikçe ultraviyoleyi kırmaya başlar; onun için en fazla güneşten korunması gerekenler çocuklardır. Çocuklara alınan gözlüklerin camları ultraviyoleyi engelliyor mu testini yaptırmak gerekir. Gözlük takmak istemiyorlarsa şapka takılmalı yada gölgeli yerde oynatılmalıdır.


İçeriği Paylaşın