Yoğurttan Daha Fazla Probiyotik İçeriyor! Son Dönemlerin Gözdesi Su Kefiri Nedir, Su Kefiri Nasıl Yapılır?

Avrasya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel son zamanlarda faydaları oldukça dikkat çeken su kefiri hakkında merak edilenleri anlattı. 'Evde su kefiri nasıl yapılır, su kefirinin faydaları nelerdir' sorularına yanıt verdi.

Yoğurttan Daha Fazla Probiyotik İçeriyor! Son Dönemlerin Gözdesi Su Kefiri Nedir, Su Kefiri Nasıl Yapılır?

Bizi Takip Et


Gerçek bir sağlık deposu olan ve birçok faydası bulunan su kefiri son zamanlarda sıklıkla adından söz ettiriyor. Meksika'dan dünyaya yayılan su kefiri, tıpkı bildiğimiz kefir gibi probiyotiklerden oluşuyor. Su kefirini diğer kefirden ayıran içeriğinde süt bulunmaması. Böylelikle laktoz intoleransı olanlar, süt ve süt ürünlerine alerjisi bulunanlar ya da veganlar için iyi bir alternatif haline geliyor. 

Su kristallerini andıran kefir; su, meyve parçaları ve şeker konularak 24-48 saat fermente edilir. Sonuç olarak ise sağlıklı bir içecek ortaya çıkar. Şu an bolca içilen gazlı içeceklere rakip olan su kefiri, mayalandığında laktik asit, ethanol ve karbondioksitli gazlı içecek formu oluşur.

Avrasya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel,  su kefirinin inanılmaz faylarını anlattı. 

SU KEFİRİNİ VEGANLAR DA TÜKETEBİLİR

Fermante bir içecek olan kefir, çok eski zamanlarda Kafkas halkının uzun ömrünün sırrı olarak kabul ediliyordu. Suyun mayalanmasından elde edilen kefir, içeriğindeki probiyotikler sayesinde hastalıklara karşı mucizevi etkilere sahip. Su kefiri de bildiğimiz kefir gibi ortaya çıkan ve içinde yer alan binlerce yararlı bakteri sayesinde bağırsak florasını düzenlemektedir. Bakteri, maya ve polisakkaritlerin kümeleşerek oluşturduğu jel, kristal sağlık tanecikleridir.

SU KEFİRİ YOĞURTTAN DAHA FAZLA PROBİYOTİK İÇERİYOR

Bitkisel kaynaklı olması sebebiyle süt kefirinden farklı olan su kefiri, geleneksel kefirin aksine Kafkas değil Meksika kökenlidir. Tatlı bir öz suyu bulunan opuntia cinsi kaktüsün çevresinden simbiyotik ilişki içerisinde olan bakteri ve maya kolonilerinden elde edilir. Su kefiri üretilmemektedir, ortaya çıkması için elde edilmesi ve çoğaltılması gerekir. Süt ürünleri tüketmeyenler için çok iyi bir seçenek olan su kefirinde yoğurttan çok daha fazla probiyotik vardır. Ayrıca laktoz intoleransı olan kişiler ve veganlar da su kefirini rahatlıkla tüketebilir.

SU KEFİRİ NASIL YAPILIR?

GEREKLİ MALZEMELER: 

  • Geniş ağızlı cam kavanoz
  • 1 litre temiz içme suyu
  • 1/4 su bardağı şeker
  • 1/4 su bardağı aktif su kefiri tanesi
  • 2 adet kuru incir ya da gün kurusu kayısı
  • 2-3 limon dilimi (Yaklaşık yarım limon)

SU KEFİRİ TARİFİ

  • Tamamen steril olduğundan emin olduğunuz cam kavanozu alın. İçine önce şekeri, ardından aktif su kefiri tanelerini aktarın.
  • Üstlerine kuru incir ya da kuru kayısılarınızı ekleyin.
  • Son olarak oda sıcaklığındaki temiz içme suyunu da kavanoza ekleyin ve kavanozun üstünü streçle kapatıp karanlık bir yerde bekletmeye başlayın.
  • Yaklaşık 24 saat sonra kavanozunuzu hafifçe sallayın, karışımınızda ufak ufak kabarcıklar oluyorsa mayalama işlemi güzel gidiyor demektir.
  • Toplamda ortalama 36 saat ile 72 saat arasında mayalanmasını bekleyin. Bu süre sonunda karışımınızı yeni bir cam kavanoza ya da sürahiye süzerek aktarın. Süzme işlemi için asla metal bir araç kullanmayın. Plastik ya da silikon süzgeçler işinizi görecektir.
  • Elde ettiğiniz sıvı kısım afiyetle içmeye hazır hale gelen su kefiri içeceğiniz. Süzgeçte kalan aktif su kefiri tanelerini ise sonraki kullanımlar için saklayabilirsiniz.

SU KEFİRİNİN FAYDALARI: KANSERLE MÜCADELE EDİYOR

Su kefirinin en önemli özelliği güçlü bir probiyotik kaynağı olmasıdır. Probiyotikler, kanserin önlenmesinden bağışıklık sisteminin güçlendirilmesin, bağırsak sağlığından hastalıklara karşı korunmaya kadar birçok alanda faydalıdır. 

Su kefirinin bir diğer faydası ise kanserle mücadele etmesidir. Su kefiri bağırsaklar ve sindirim sisteminin düzenlenmesinde katkı sağlar, aynı zamanda kabızlık çeken bireyler için çok faydalıdır. Fermente ürün olduğundan bağışıklık güçlendirir.


İçeriği Paylaşın