Yürüme Analizi Laboratuvarı

Yürüme Analizi Laboratuvarı

Yürüme Analizi Laboratuvarı

Bizi Takip Et


Kireçlenmeden parkinsona ve spor yaralanmalarına kadar çeşitli rahatsızlıklar yürüme problemlerine neden olabiliyor. Tümör, kireçlenme gibi hastalıklarda kalça ya da diz protezlerinin hastaya uygunluğu da büyük önem taşıyor. İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmataloji Ana Bilim Dalı’nda kurulan Yürüme Analizi Laboratuarı işte bu tür sorunlarda hastalara  hizmet veriyor.

Bugüne kadar  Türkiye’nin dört bir yanından gelen 4 binden  fazla hastaya hizmet veren merkezde beyin felçli yani spastik çocuklarda görülen yürüme problemlerinin çözümüyle de ağırlıklı olarak ilgileniyor. Merkezde yapılan çalışmalar, spastik çocuklarda oluşan hareket bozukluklarını düzeltmek için cerraha, nörologlara fizik tedavi uzmanlarına ve ortopedistlere yol gösterici oluyor.

Her bin normal doğumdan üçünde görülen spastikliğin beyindeki lezyonların hasarlarına göre farklılaşan derecelerinin olduğunu söyleyen İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmataloji Ana Bilim Dalı  Yürüme Analizi Laboratuarı Sorumlusu Prof. Dr. Yener Temelli, bu tür çocuklarda adalelerin spastik ve kısa olduğunu, bunun da zamanla kemik deformitelerine yol açıp yürüme bozukluğu yaptığını söyledi.

Yürüme analizi laboratuarında içinde bilgisayar mühendisi, fizyoterapistin de bulunduğu bir ekip çalışması yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Temelli, şu bilgiyi verdi:

“Üç boyutlu grafiklerle hareket bozukluklarını tespit ediyoruz ve bu tespitlerle hastanın ne tür bir tedaviye ihtiyaç duyduğunu belirliyoruz.  Diz modeli oluşturduk, kalça ve ayak üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanında bilgisayar programı üzerinde çalışıyoruz. Bu program sayesinde henüz ameliyat olmamış bir kişinin ameliyat sonrasında nasıl yürüyeceğini görebileceğiz.”


İçeriği Paylaşın