Türkiye’de Bebek Ölüm Hızı Dünya Ortalamasının Altında

Türkiye’de Bebek Ölüm Hızı Dünya Ortalamasının Altında

Türkiye’de Bebek Ölüm Hızı Dünya Ortalamasının Altında

Bizi Takip Et


HABER: Demet DEMİRKIR

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Türkiye’deki aile hekimliği konusuna dikkat çekmek ve bireylere haklarını hatırlatmak için bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Girginer, AHEF Sorumlu Yazmanı ve Hukuk sorumlusu Dr. Şenol Atakan, AHEF Basın ve İletişim Komisyonu Başkanı Dr. Sibel Gören katıldı.

Aile hekimliğinin Türkiye için yeni bir kavram olduğunu belirten Dr. Murat Girginer, ilk olarak 2005 yılında Düzce’de pilot uygulama olarak aile hekimliğine başlandığını, 13 Aralık 2010’da ise tüm ülkeyi kapsayacak şekilde yaygınlaştırıldığını söyledi.

Dr. Girginer, “Aile hekimi bireyin sağlık sorumluluğunu üstlenir. Sağlık durumunu korumakla yükümlüdür yani aile hekimlerinin en öncelikli amacı koruyucu hekimliktir. Bireyin mevcut sağlık durumunun kötüye gitmesini önlemek için hastasıyla birlikte çalışır” dedi.

Gebe takipleri, bebek izlemleri ve aşılamalarının öncelikli görevleri olduğunu vurgulayan Dr. Girginer, yapılan araştırmalara göre aile hekimliğine geçildikten sonra uygulamanın başlamadığı 2000’li yıllara bakıldığında gebe başına ortalama izlenme oranının yüzde 1,7 iken, 2010’da bu oranın 3 kat artarak yüzde 4,2’lere çıktığını bildirdi.

“TÜRKİYE’DE BEBEK ÖLÜM HIZI DÜNYA ORTALAMASININ ALTINDA”

Bebek başına ortalama izlenme oranının 2000 yılında yüzde 3,2 olduğunu kaydeden Dr. Girginer, 2010 yılında ise bu oranın yüzde 7,1’e kadar yükseldiğini söyledi. Aile hekimliği uygulamasına geçildikten sonra anne ve bebek ölüm hızında da ciddi oranda düşüşler olduğunu belirten Dr. Girginer, “2006 yılında anne ölüm hızı yüz binde 28,5 oranındayken, 2011’de yüz binde 14,8’lere geriledi” dedi.

Dr. Girginer, “Türkiye’nin bebek ölüm hızı Dünya Sağlık Örgütünün verileriyle karşılaştırıldığında Dünya ve Asya ortalamasının çok altında olduğunu görüyoruz. Dünyada bu oran binde 40’larda, Avrupa’da binde 6’larda Asya’da ise binde 36 seviyelerinde. Biz binde 10 ile ortalamaların oldukça altında yer alıyoruz.” diye devam etti.

Türkiye’de bebek ölüm hızında aile hekimliğinden sonra ciddi düşüşler yaşandığını belirten Dr. Girginer, 2006 yılında binde 22,3 olan oranın 2011 yılında binde 9,1’lere kadar gerilediğini vurguladı.

Dr. Murat Girginer, ayrıca Türkiye’de yeni doğan ölüm hızında da büyük oranda düşüşler olduğuna dikkat çekerek, Avrupa’da yeni doğan ölüm hızının binde 4’lerde, Türkiye’de ise bu oranın aile hekimliği uygulamasından sonra binde 8’lere gerilediğini söyledi.

“AŞILAMA ORANLARINDA ARTIŞ SÖZ KONUSU”

Dr. Girginer, aile hekimliği uygulaması ile aşılama konusunun daha da ciddiyetle izlendiğini belirterek şunları söyledi: “Soğuk zincir sistemi ile aşıların güvenle korunması çok önemli. Türkiye’de aşı konusunda soğuk zincir sistemini en iyi uygulayan kurumlar Aile Sağlığı Merkezleri’dir. Her birey de aile hekimi tarafından yakından takip ediliyor. Aşı takvimleri anne/babaların işbirliği ile birlikte başarıyla uygulanıyor”

Aile hekimliği uygulaması öncesinde 2000 yılında aşılama oranlarının yüzde 80’ler seviyesinde olduğunu belirten Dr. Girginer, aile hekimliği uygulaması ile bu oranın yüzde 97’lere ulaştığını belirtti.

Türkiye’nin aşılanma oranları konusunda dünyada örnek bir ülke olduğunu söyleyen Dr. Girginer, Türkiye aşılama oranları ile Avrupa aşılama oranlarını karşılaştırdıklarında 1994 yılında Türkiye’de aşılama oranı yüzde 81’lerde iken Avrupa ortalamasının yüzde 89’larda olduğunu bugün ise Türkiye aşılama ortalaması yüzde 97 iken Avrupa ortalamasının yüzde 94 seviyelerinde kaldığını belirtti.

Dr. Murat Girginer, son olarak anne adaylarına sağlıklı bir gebelik dönemi ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirmeleri için mutlaka aile hekimlerine başvurmaları ve kontrollerini yaptırmaları gerektiğini anımsattı.


İçeriği Paylaşın