Ailenizin Sağlığını Yönetebiliyor musunuz?


Bizi Takip Et


Esra Kazancıbaşı İle Sağlık

Bir holdingi, spor kulübünü, gazeteyi, minik bir marketi ya da kendi ofisini başarıyla yöneten bizler, acaba acil durumlarda ailemizin sağlığını yönetmekten aciz miyiz?

Bahçede top oynarken düşen oğlumuzun başından oluk gibi kan aktığında… Eşimiz, kalp krizi belirtileriyle fenalaştığında… Kardeşimiz merdivenlerden yuvarlanarak kafa travması geçirdiğinde… Kızımız dışarıda yediği dondurmadan zehirlendiğinde…

Söyler misiniz, doğru ilk yardım yapmamız ve hızla acil tıbbi yardım almamız gereken böyle durumlarda nasıl hareket edeceğinizi biliyor musunuz? Evde sağlıkla ilgili yaşanabilecek acil olaylara karşı hazırladığınız bir eylem planınız var mı?

Büyük şirketler nasıl kriz yönetim senaryolarıyla gelecekte yaşanabilecek olası problemlere karşı bir aksiyon planı

hazırlıyorlarsa, bizler de pekala kalp krizi, beyin kanaması, uzuv kopması, elektrik çarpması, kırık gibi evde karşılaşılabilecek acil durumlar için uzman hekim ve hastane listesi hazırlayabilir; bunu herkesin bildiği bir yerde saklayabilir ya da kolay görünen bir yere asabiliriz. İşte yapılması gerekenler:

SAĞLIK REHBERİ HAZIRLAYIN

  • Ambulans çağırmak için 112’yi aklınızdan hiç  çıkarmayın. Sayıları giderek artan özel ambulanslar konusunda dikkatli olun. Özel ambulansların cihaz donanımlarını, uzman kadrolarını, çağrı sistemlerini,  ağlarının zenginliğini ve kurumsal yapılarını araştırın. Eğer bulunduğunuz kentte nitelikli hizmet veren özel ambulans firmaları varsa 112’ye ilaveten onların da telefon numaralarını not edebilirsiniz.
  • Acil bir durumda hiç vakit kaybetmeden ambulans çağırın, 112’yi arayın.

ACİL SERVİSLERİ BELİRLEYİN

  • Yanıktan kalp krizine ve elektrik çarpmasına kadar her türlü acil durumda başvurabileceğiniz evinize en yakın devlet ve üniversite hastanelerinin, özel hastanelerin acil servislerini belirleyin. Sonra bunların içinde acil servis, ameliyathane, yoğun bakım alt yapısı ile uzman hekim kadrosu iyi olanların telefonlarını bulun.
  • Trafiğin yoğun olduğu saatlere göre alternatif acil servisleri kategorize edin. Ambulansların kentin kördüğüm trafiğine takıldığı, çoğu sürücünün ambulanslara yol vermediği bir ülkede, yaşamla ölüm arasında savaş veren hastanızı, trafikte kilitlenmenin getireceği zaman kaybı gibi çok önemli bir riskten koruyun.
  • Ameliyat gerektirebilecek bir hastalık ya da kaza gibi bir durum söz konusuysa, hastanenin acil servisi kadar cerrahi alanındaki imkanlarına da dikkat edin. Beyin, ortopedi, genel cerrahi ve kalp cerrahisi gibi branşlardaki kadrolarına bakın. Evinize yakın hastanelerin web sitelerini inceleyerek, hekimlerini internetten araştırarak pekala bu konuda bir fikir sahibi olabilirsiniz.
  • Sağlık rehberinizin acil servisler bölümünde yer alan hastaneleri sosyal güvencenize ve maddi imkanlarınıza göre sınıflandırın.
  • Kalp krizi gibi durumlarda zaman son derece önemlidir. Bu yüzden bazen diğer kriterleri bir kenara bırakıp en yakındaki hastaneye gitmek hayat kurtarabilir.
  • Uzuv kopması, yanık tedavisi gibi durumlarda başvurulacak hastaneleri belirleyin. Böylelikle özel bir ekip ve alt yapı gerektiren bu tür problemlerin tedavisi için hastane hastane dolaşıp vakit kaybetmezsiniz.
  • Şeker, tansiyon, kalp, astım gibi bilinen kronik hastalığı bulunan yakınlarınızın dil altı, cilt altı, nefes açıcı ilaçlarını el altında bulundurun.

Esra Kazancıbaşı Öztekin

sagligimicin@gmail.com

Not: Bu yazı 17 Eylül 2016 tarihinde Yenibirlik Gazetesinde yayımlandı.


İçeriği Paylaşın