“Düz Paket Yönetmeliğinde, Yeni Tütün Ürünlerinin Önünü Açabilecek İfadeler Var”

“Düz Paket Yönetmeliğinde, Yeni Tütün Ürünlerinin Önünü Açabilecek İfadeler Var”

“Düz Paket Yönetmeliğinde, Yeni Tütün Ürünlerinin Önünü Açabilecek İfadeler Var”

Bizi Takip Et


Sağlığa Evet Derneği adına açıklama yapan, Dernek Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, “Tütün Mamullerinin Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine ilişkin Usul ve Esaslar hakkında yönetmelik metninde tütün kontrolünü olumsuz etkileyebilecek; ‘elektronik sigara’ ve ‘ısıtılmış tütün ürünü’ pazarlanmasının önünü açabilecek tanımlamalar yer aldığı endişesini taşıyarak; halk sağlığını korumak üzere açıklama yapmak gereğini görmüş bulunmaktayız.” dedi.

Prof. Dr. Dağlı, “Sigaraların reklam unsuru taşımayacak şekilde tek tip düz pakette satışa sunulması Kasım 2018’de TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmış, tütün kontrol konusunda çok önemli bir kazanım olan bu yasanın uygulanmasına ilişkin bir ay içinde hazırlanması beklenen yönetmeliğin gecikmesi endişelere yol açmıştı.” dedi.

YÖNETMELİKTEKİ BAZI İBARELERE KARŞI ENDİŞELERİMİZ VAR

Heyecanla beklenen ve ‘Tütün  Mamullerinin Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine ilişkin Usul ve Esaslar hakkında yönetmelik’ başlığı ile yayınlanan yönetmelik, 1 Mart 2019 tarihinde 30701 sayılı resmi gazetede ile yayınlandığını belirten Prof. Dr. Dağlı, “Bu yönetmelik ile tütün mamullerinin düz ve standart biçimde etiketlenmesi, paketlenmesi yanında girdi, emisyon ve raporlama yükümlülükleri belirlenmesi amaçlanmaktadır. Yönetmelik daha önceki tütün kontrolü mevzuatlarında bulunmayan tütün mamulünden farklı olduğu vurgulanan ‘içimlik tütün ürünü’ tanımını kullanmaktadır. İçimlik tütün ürünü sigara, sigarillo, puro, sarmalık kıyılmış, nargilelik ve puroluk tütünü kapsamaktadır. İçimlik tütün ürünleri için ‘yanma süreci ile tüketilen ve tüttürme yoluyla içilen’ tabiri kullanılmıştır. Yönetmeliğin 4. maddesinde bahsi geçen ‘tütün mamulü’ için yanma süreci ibaresi kullanılmamaktadır. Yine 8. maddede ‘yanma süreci olmaksızın emisyonları’ ibaresi yer almaktadır. Yanma süreci olmaksızın emisyon veren ürünler ısıtılmış tütün ürünü ve elektronik sigaradır. Tütün mamulü ve içimlik tütün ürünü ayrımının yanma süreci temelli tanımlanması ve girdi ve paketleme koşullarının farklı olması Türkiye’de satışı yasal olmayan ısıtılmış tütün ürünleri ve elektronik sigara pazarlanmasına olanak tanıyabileceği kanaatindeyiz. ” diye konuştu.

DÜZ PAKETİN UYGULANMASINDA SÜRE UZAYABİLİR

Prof. Dr. Elif Dağlı ayrıca, “Düz paketin uygulanmasını tanımlayacak olan yönetmelikte genel uyarılar, bilgi mesajları, birleşik sağlık uyarıları ve bunların ambalaj uygulamaları ile karar verici organlar belirlenmemiş olduğundan belirtilen 5 Temmuz 2019 tarihine yetişmesi gerçekçi görülmemekte ve bu yüzden düz paketin piyasaya ne zaman arz olacağına dair endişeler taşımaktayız.” dedi.


İçeriği Paylaşın