“En İyi Proje” Ödülünü Türkiye Aldı

“En İyi Proje” Ödülünü Türkiye Aldı

“En İyi Proje” Ödülünü Türkiye Aldı

Bizi Takip Et


AbbVie’nin desteği, Türkiye Romatoloji Derneği ve Romatizma Hastaları Bilgilendirme ve Destekleme Derneği’nin (Romaturka) katkıları ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencilerinin katılımı ile hayata geçirilen ‘’Romatoid Artrit Hastaları için Endüstri Ürünleri Tasarımı Projesi” Türkiye’ye ödül kazandırdı.

Romatoid Artrit hastalarının günlük hayatlarında yaşadıkları zorlukları anlatmak, toplumsal bilinci artırarak erken teşhisin önemi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla hayata geçirilen tasarım projesi; Avrupa’nın en büyük Romatoloji Kongresi olan EULAR’ın Hasta Dernekleri organizasyonu olan Pare (People with Arthritis/Rheumatism in Europe)’nin Lizbon’da gerçekleşen yıllık konferansında Romatizma Hastaları Bilgilendirme ve Destekleme Derneği (Romaturka) “En İyi Proje” ödülüne layık görüldü.

Dünyanın en ciddi ve karmaşık bazı hastalıklarına yönelik ileri tedaviler geliştirmek ve tıbbın hizmetine sunmak üzere faaliyetlerini sürdüren global biyofarma şirketi AbbVie’nin desteği; Türkiye Romatoloji Derneği, Romatizma Hastaları Bilgilendirme ve Destekleme Derneği (Romaturka) ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nün işbirliğinde hayata geçirilen proje Türkiye’ye ödül getirdi.

Romatoid Artrit (RA) hastalarının günlük yaşamlarında karşılaştıkları güçlükleri ortaya koymak, hastalık ve erken teşhisin önemi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla hazırlanan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencilerinin tasarımlardan oluşan ‘’Romatoid Artrit Hastaları için Endüstri Ürünleri Tasarımı Projesi” “En İyi Proje“ ödülünü aldı.

RA HASTALARI İÇİN 80 FARKLI PROJE GELİŞTİRİLDİ

Hazırlanma süreci 1 yıl önce başlatılan projede; üniversite, hasta ve hekim dernekleriyle iş birliğinin ardından çalışmalara başlandı. Tasarım yapacak öğrenciler hazırlık aşamasında sık sık RA hastalarıyla bir araya gelip hastaların nelere ihtiyaçları olduğu konusunda gözlem yaptılar. Akademik yıl boyunca üzerinde çalışılan projeler Haziran 2016’da değerlendirmeye alındı. 80 farklı proje arasından RA hastalarının günlük yaşamını kolaylaştırabilecek 4 proje alanında uzman jüri üyelerince ödüllendirildi.

RA hastalarının günlük hayatlarını kolaylaştırmayı hedefleyen tasarımların seçildiği projede; birincilik ödülünü şişe ve konserve kapağı açacağı tasarımı alırken, tırnak makası tasarımı ikinci, duş başlığı ünitesi tasarımı üçüncü ve diş macunu sıkacağı tasarımı dördüncü oldu. Kazananların 12 Ekim Dünya Artrit Günü’nde basın toplantısı ve sergi ile açıklandığı projede dereceye giren tasarımlar 24-29 Ekim Ulusal Romatoloji Kongresi’nde sergilendi. Proje Lizbon’da layık görüldüğü ödülle RA hastalarına yönelik farkındalık çalışmalarına uluslararası bir boyut kattı.


İçeriği Paylaşın