Fenerbahçeli Voleybolcular, Universal’de Meme Muayenesinden Geçti

Fenerbahçeli Voleybolcular, Universal’de Meme Muayenesinden Geçti

Fenerbahçeli Voleybolcular, Universal’de Meme Muayenesinden Geçti

Bizi Takip Et


Fenerbahçe Universal Bayan Voleybol Takımı oyuncuları, Universal Hastaneler Grubu’nda meme muayenesinden geçti. Meme kanserine karşı rutin kontrollerini gerçekleştiren oyuncular, erken teşhisin meme kanseri tedavisinde taşıdığı önem hakkında Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Sadık Yıldırım’dan bilgi aldılar.

Fenerbahçe Universal Bayan Voleybol Takımı, 17 Ekim Pazartesi günü oynayacakları Vakıfbank Türk Telekom maçına meme kanserine dikkat çekmek için yakalarına pembe kurdele takarak çıkacaklar.

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Sadık Yıldırım, meme kanseri risk faktörleri ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Meme kanserleri yüzde 10 kalıtımsaldır. Eğer meme kanserli hasta 30 yaşın altında ise bu oran yüzde 25’e çıkar. Yaşı 40’ı üzerinde olan kadınların rutin taramaları meme kanserine bağlı ölümleri yüzde 35 azaltır.”

Yıldırım, meme kanseri ile ilgili temel risk faktörlerini ise şöyle sıraladı:

* Yaş

* Doğum yapmamış kadınlar

* Emzirmemiş kadınlar

* İleri yaşlarda doğum yapmış kadınlar

* Bazı selim meme hastalığı olanlar

* Akrabalarında meme kanseri olanlar

* Erken yaşta adet görenler

* Geç menapoza girenler

* Östrojen hormonu tedavisi görenler

* Obezite

* Diğer memesinde kanser olanlar

* Fazla alkol  kullananlar

Rutin taramalarda henüz belirti vermemiş erken dönemdeki kanserlerin  yakalanabildiğine dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Sadık Yıldırım, “Erken teşhis edildiğinde meme kanserleri yaşamı tehdit eden bir hastalık olmaktan çıkar. Rutin taramalarda genel cerrahlar tarafından memenin ve koltuk altlarının fiziksel muayenesi yapılır. 40 yaş üzerindeki kadınlara mamografi çekilir. Mamografinin iki yılda bir yapılması yeterlidir. Bazı nadir durumlarda mamografi yerine MR uygulanmaktadır. MR, muayenede kitle hissedildiği halde mamografide bir anormallik saptanmayan kadınlarda, meme ameliyatı geçirmiş kadınlarda, memesinden silikon implant bulunanlarda veya kalıtımsal meme kanseri riski taşıyanlarda gerekli olabilmektedir. Mamografinin radyasyonla meme kanseri riskini artırdığı konusunda endişeler sık sık dile getirilmektedir. Ancak 40 yaşın üzerindeki kadınlarda mamografinin kanser riski, mamografi yapılmadığında atlanmış, gecikilmiş kanser riskinden çok düşüktür. Taramalarda mamografiye gerektiğinde ultrasonografi de eklenebilir” dedi.

Yaşı 40’ın üzerindeki kadınlarda yıllık rutin muayene dışında kendi kendini muayene de önem taşıyor. Sağ memenin sol el, sol memenin de sağ el ile göğüs kemikleri arasında sıkıştırılarak ve her iki koltuk altının da kontrol edilmesi ile yapılan muayenede, ilk dönemlerde meme yapısı tanınmış oluyor, daha sonra bu yapıdaki küçük değişiklikler kolayca fark edilebiliyor. Rutin muayeneler dışında memede saptanan en küçük değişiklikte (kitle, akıntı, ağrı, kızarıklık, büyüme, ödem, meme ucu kaşıntısı, meme ucundan kanama, meme başının geri çekilmesi) hemen bir genel cerrahi uzmanına başvurmak gerekiyor.


İçeriği Paylaşın