Gereksiz Antibiyotik Kullanımına Sınırlama Getirildi

Gereksiz Antibiyotik Kullanımına Sınırlama Getirildi

Gereksiz Antibiyotik Kullanımına Sınırlama Getirildi

Bizi Takip Et


Sağlık Bakanlığı tarafından antibiyotiğin yanlış ve gereksiz kullanımı konusunda eğitici ve farkındalık oluşturacak mahiyette çalışmalar başlatılmıştır.

Söz konusu çalışmalar doğrultusunda Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü ortaklaşa bir eylem planı hazırlamıştır. Eylem planı çerçevesinde, gereksiz antibiyotik reçetelenmesini azaltan sürüntü testleri ( hastanın antibiyotik kullanıp kullanmayacağını belirleyen ve 5 dakikada sonuç veren hızlı tanı kitleri) sağlık tesislerine dağıtılmış, ilgili hekimleri için eğitim süreci başlatılmış ve aynı zamanda antibiyotiğin yanlış kullanımına karşı toplumda bilgi ve farkındalığın artırılması amacıyla görünürlük planı oluşturulmuştur.

İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Sağlık Tesislerinde görevli enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzman hekimleri tarafından dahiliye (iç hastalıkları), çocuk sağlığı ve hastalıkları, kulak-burun-boğaz polikilinik ve kliniklerinde ve acil servislerde görevli toplam 481 hekime “Grup A Streptekok Hızlı Antijen Testi” eğitimi verilmiştir. Eğitimde hızlı antijen testlerinin kullanım şekli, uygulandığı hastalar, çıkan test sonucuna göre tedavide antibiyotik kullanımına nasıl karar verilmesi gerektiği konularında bilgilendirmeler yapıldı.

İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Lütfullah ORHAN; “Sağlık Bakanlığının gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesi amacıyla yapmış olduğu çalışmalar doğrultusunda hastanın antibiyotik kullanıp kullanmayacağını belirleyen ve 5 dakikada sonuç veren hızlı tanı kitlerinin tanıtıldığı, çıkan test sonucuna göre hangi antibiyotiğin kullanılacağının anlatıldığı eğitimler verilmektedir. Bunun yanında, vatandaşın da gereksiz antibiyotik kullanılmasının zararları hakkında bilgilendirilmesi önem taşımaktadır. Bu amaçla sağlık tesislerinde belirlenen alanlarda bilgilendirme afiş ve broşürleri paylaşılmakta, ekranlarda antibiyotiğin gereksiz kullanılmasını engelleyici videolar gösterilmektedir” dedi.


İçeriği Paylaşın