İğne Yerine Sprey İnsülinler Geliyor!

İğne Yerine Sprey İnsülinler Geliyor!

İğne Yerine Sprey İnsülinler Geliyor!

Bizi Takip Et


FİDAN POYRAZ

38’inci Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi’nde insülin iğnesine alternatif olarak solunum yoluyla alınan insülinlerin diyabet tedavisinde çığır açtığı belirtildi.

Antalya’da bin 230 uzmanın katılımıyla gerçekleştirilen kongrede obezite, diyabet ve lipid bozuklar masaya yatırıldı. Diyabet tedavisindeki gelişmeler arasında en çok ilgiyi çeken konulardan biri ise solunum yoluyla alınan insülinler oldu.

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan Yetkin, solunum yoluyla alınan insülinlerin astım hastalarının kullandığı sprey ilaçlara benzediğine dikkati çekerek şu bilgiyi verdi:

“İnhaler insülin, kısa etkili insülinlerin nefes yoluyla kullanıldığı modeldir. Solunumu yoluyla alınan insülinin çok ufak bir aleti vardır. Bu aletin içine hazır 4 ünite insülin ihtiva eden özel bir karışım konulur. Diyabetliler astım hastaları gibi nefesle birlikte ilacı hızla içlerine çektiklerinde 4 ünite insülin almış olurlar. Bu tip insülinlerin emilimi ve yanıt alma süresi çok hızlıdır. Solunum yoluyla alınan insülin, cilt altından yapılan insülinlerden daha hızlı etkisini göstermektedir. İnsülin alındıktan sonra hemen kana geçer ve cilt altına yapılan insülinlerle aynı etkileri göstermeye başlar. Bunun da nedeni akciğerden kana geçişin daha hızlı olmasıdır. Solunumla alınan insülinler hastanın yemek öncesindeki insülin tedavisini karşılamaktadırlar. Ancak gelecekte bu ilacın 24 saati kapsayacak formları da çıkacaktır”

SİGARA İÇENLER SPREY İNSÜLİNDEN FAYDALAMAYACAK!

İnhaler şeklindeki insülinlerin bilinen ciddi bir yan etkileri bulunmadığını belirten Prof. Dr. Yetkin “Ancak sigara içenlerde kullanılması önerilmiyor. Çünkü sigara tahriş edici yönü nedeniyle akciğerde bazı hastalıklar için kolaylaştırıcı etki yapıyor. Aynı zamanda bu ilacın bütün diyabetlilerde kullanımı da söz konusu değil. Hangi şeker hastasına sprey şeklindeki insülinin verilebileceği hekimleri tarafından belirlenecek. Hastalar bazal  insülinlerini kullanmak koşuluyla sprey insülinlerden faydalanabilecekler. Burada unutulmaması gereken konu,  sprey insülinlerin diyabet hastalarında sadece yemek öncesindeki insülini karşılayacağıdır” diye konuştu.

İNSÜLİN İLAÇLARINDAKİ GELİŞMELER

Diyabet tedavisindeki diğer gelişmelere de değinen Prof. Dr. Yetkin, sözlerine devam etti:

“İnsülin ilaçlarının birkaç modelinin Türkiye gelmesini bekliyoruz. Bunlardan bir tanesi hala kullanımda olan insülinlerin etkilerinin daha uzatılmış formlarıdır. Bir diğeri ise Türkiye’de henüz bulunmayan daha da uzun etkili insülinlerdir. Bu iki ilaç türünün Türkiye’ye gelmesi orta vadede planmış gibi görünüyor. Bir başka gelişme ise etkisi çok uzun olan insülinlerin ve kısa insülinlerin hazır kombinasyonların ülkemizde piyasaya çıkacak olmasıdır. Bir başka insülin modeli ise, daha yoğun insülinlerdir. Bizim ülkemizde kullanılan insülinlerin 1 mililitresinde 100 ünite insülin var. Yeni gelecek insülinlerin 1 mililitresinde ise 500 ünite insülin molekülü bulunmaktadır. Aynı zamanda Türkiye insülin imal eden ülkeler arasına girmek üzeredir. Bu da son derece önemli bir gelişmedir.”


İçeriği Paylaşın